Hooligans gegen Salafisten, en links kijkt verbijsterd toe

Peter van Lenth
Volg me

Hooligans-gegen-Salafisten”Hooligans gegen Salafisten’ zou bestaan uit voetbalsupporters en daarnaast uit neo-nazi’s. Wat deze met elkaar gemeen hebben is hun agressiviteit. “Relschoppend trokken ze door de binnenstad; ze richtten vernielingen aan en verwondden politiemensen”, zo schreef de Volkskrant gisteren in een paginagroot artikel. Die binnenstad betrof Keulen drie weken geleden. Dit weekend was het raak in Hannover. Hoewel, wellicht dankzij de zeer uitgebreide politiemacht bleven rellen dit keer uit, ondanks de tegendemonstratie van de Duitse broeders van de Nederlandse AFA-beweging, normaal gesproken altijd goed voor een stevig robbertje over en weer erop los slaan.

De journalist van het artikel probeerde uit te zoeken wat het werkelijke percentage neo-nazi’s was. Hij kwam er niet achter. Wel wezen alle signalen een bepaalde kant op: het type kledij, de vele kale koppen, de tatoeages. Okay, laten we ervan uitgaan dat we hier inderdaad te maken hebben met een slag dat je niet graag tegenkomt in een duister straatje. Okay, laten we ervan uitgaan dat we hier van doen hebben met een slag dat er vele ongenuanceerde meningen over ‘buitenstaanders’ – niet alleen over salafisten, maar over alle niet-westerse buitenlanders – op nahoudt. Dan nog heb ik grote moeite met de aanpak van de Duitse AFA (Anti Fascisten) en de (linkse) pers. De antifascisten denken te moeten optreden tegen mensen die Duitsland voor de Duitsers willen, want “dat is racisme en fascisme”, zoiets. Ik zou namelijk heel graag zien dat diezelfde AFA-mensen ook optreden tegen … salafisten, of beter, tegen moslimfundamentalisten, tegen islamisten. Waarom vormen zij en de rest van links op dat punt niet één front met die hooligans??

In feite zijn het de ‘gematigde’ linkse mensen die de ‘hooligans’ de gelegenheid bieden om het onderwerp ‘salafisme’ te kapen, namelijk door zelf amper iets tegen salafisme te ondernemen! Ja, ze hebben misschien nog wel wat belerende woorden over salafisme, maar spierballen laten ze niet zien; dat riekt linkse mensen namelijk al teveel naar fascisme. Het ‘kwaad’ dat we momenteel zien ontstaan hadden deze linkse mensen al lang kunnen voorkomen door het onderwerp ‘gegen Salafisten’ zelf ter hand te nemen. Regulier links laat het echter op dat punt nogal afweten. Nu hoeft links van mij echt niet zozeer de spierballen te laten rollen; zich volledig inzetten voor effectieve wetgeving is uiteindelijk beter. Dat gebeurt nog steeds niet. Wel zie ik gebeuren dat het morele vingertje tegen deze hooligans wordt opgericht. Hoe blind voor de eigen rol kan je zijn.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *