PVV wil niet langer moskeeën in Nederland en Asscher vindt dat verwerpelijk

Peter van Lenth
Volg me

Vandaag is de PVV door vice-premier Asscher weer eens heftig aangepakt, eigenlijk namens alle overige politieke partijen in de Tweede Kamer. Gisteren betoogde PVV’er Machiel de Graaf dat alle moskeeën dicht moeten in het kader van een de-islamisering. Asscher verweet De Graaf – die volgens hem claimt nogal wat soera’s te kennen – de eigen grondwet niet te kennen. Die grondwet garandeert immers de vrijheid van godsdienst en de gelijkheid van alle ingezetenen. Daarom zou het voorstel “verwerpelijk” zijn.

In het acht-uur journaal kwamen vervolgens diverse lieden aan het woord die al evenzeer hun afkeuring uitspraken. Daaronder Paul Scheffers, waarschijnlijk omdat deze geacht wordt onder PVV-aanhangers een goede naam te hebben. Scheffers wees het voorstel resoluut van de hand. Een ander was de voorzitter van een Marokkaanse vereniging. Deze noemde de PVV de Partij Voor Vreemdelingenhaat, een tekst die ook op een al lang rondzingende affiche staat.

Op De Dagelijkse Standaard, een kritische blogsite die redelijk PVV-minded is, werd de PVV de oren gewassen. De dienstdoende blogger Frank Verhoef vond het voorstel veel te ver gaan. Een deel van de reaguurders was het met hem oneens.

Gaat het voorstel te ver? Ja, als de Islam een ‘rustige’ godsdienst is. Nee, als de Islam toch achter zoveel hedendaags terrorisme blijkt te zitten. De mensen die beweren dat de zich moslim noemende terroristen geen waarachtige moslims zijn, zullen het voorstel uiteraard te ver en tegen de grondwet in vinden gaan. Maar de mensen die zich zo langzamerhand hebben laten overtuigen van het idee dat de Islam wel degelijk alles met het hedendaagse terrorisme te maken heeft, zullen het misschien niet meteen geheel eens zijn met het voorstel, maar zullen toch erover gaan nadenken en wellicht ietsje opschuiven. Een idee waarover je tot nu toe zelfs niet eens mocht nadenken, laat staan het mocht uiten in een discussie, wordt vanaf nu toch bespreekbaar, en terecht!

Immers, indien het waar is dat de Islam wèl alles – of desnoods heel veel – te maken heeft met al het hedendaagse terrorisme, dan is een de-islamisering van ons land noodzakelijk onderdeel van de bestrijding op de wat langere termijn. En waarom zou je in het kader van de godsdienstvrijheid moeten meewerken aan een fatale tweedeling in ons land?!

Asscher beweerde in de Tweede Kamer dat de PVV moslims het land uit wil hebben. De Graaf ontkende dat hij dat ooit gezegd had of ooit ging zeggen. Van de PVV hoeven de moslims het land niet uit, zo reageerde hij in de Tweede Kamer. Zijn pleit komt er dus op neer dat ‘niet het land uit hoeven’ nog niet hoeft te betekenen dat Nederland dus ook moet meewerken aan het beleven van de Islam in gebedshuizen. Als moslims per sé moslim willen blijven is dat hun recht, maar dat verplicht Nederland niet om moskeeën toe te staan, zo stelt de PVV. De PVV hoopt dat moslims ervoor kiezen om dat geloof op te geven of anders dat geloof binnenskamers en in kleine kring te beleven of anders te vertrekken naar een land waar ze wel moskeeën hebben.

Ik zie niet in wat er verwerpelijk is aan dat standpunt. Laat ik het op de spits drijven en Asscher vragen hoe hij ertegenaan zou kijken als hier in Nederland een sekte ontstond die een god met ook volgens hem duivelse standpunten aanhangt en geheel in lijn met hun religie gewelddadig handelt. Zou Asscher ook dan deze mensen hun eigen gebedsruimten gunnen? Anders gezegd: Zijn gebedsruimten e.d. een onvervreemdbaar recht zolang er nog gelovigen zijn die niet tot geweld overgaan? Of, welk percentage gewelddadige moslimgelovigen is nog net acceptabel in een samenleving als de onze? Die discussie moet echt gevoerd worden en het is wederom de PVV die de ruimte voor dat debat heeft verbreed.

Getagd , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op PVV wil niet langer moskeeën in Nederland en Asscher vindt dat verwerpelijk

 1. joot tibosch sr zeggen:
  Ooit van mensenrechten gehoord? En Nederlandse Grondwet? Of maak jij uit wat mensenrecht en Grondwet is? Probeer ze dan eerst te verandereb voor je een grote mond opzet! Of weet je nog steeds niet wat democratie is?
 2. joost tibosch sr zeggen:
  Grondwet en mensenrecht zijn voor jou blijkbaar al geen argumenten meer? Leg uit!
  • pvanlenth zeggen:

   Als ik aan Reggie Roning schrijf “leg uit” dan doe ik dat omdat ik niet begrijp waar hij op uit is, wat hij wil zeggen. Als jij mij met “leg uit!” uitdaagt, dan is dat vooral een snauw, een jij-bak, je tweede hier.

   Ik heb in mijn stuk goed genoeg uitgelegd onder welke omstandigheden een verbod zou kunnen. Jouw verwijt dat ik de grondwet en mensenrecht niet eerbiedig slaat echt nergens op.

 3. Victor Onrust zeggen:
  Eigenlijk is de Graaf nog mild. Als je de Islam op een lijn stelt met het Nationaal Socialisme -en er zijn goede redenen om dat te doen- dan kun je het verbieden. Zelfs volgens de grondwet. Uit mildheid zou je de diverse imams nog een jaartje de gelegenheid kunnen geven een Islight op te richten waarbij de helft van de teksten uit de Koran is gescheurd, men niet meer naar Mekka hoeft te bidden, Mohammed een verlicht(?) persoon is en de MiniKoran een boek van wijsheid(?) en niet het letterlijke woord gods. Uiteraard dienen alle haat-websites en TV stations geblockt te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *