Pegida, FN, Wilders – Allemaal boodschappers van het slechte nieuws

Peter van Lenth
Volg me

Lanfranco_Moses_and_the_Messengers_from_CanaanDe Duitse minister van justitie Heilko Maas vond het nodig de Pegida-organisatoren aan te moedigen een door hen vandaag geplande demonstratie af te blazen. Zijn woorden:

“Hoe huichelachtig is dat immers? In Dresden willen mensen met een rouwband om de arm juist die slachtoffers gedenken die ze een week geleden nog voor leugenpers uitgescholden hebben. Het is alleen maar walgelijk, hoe degenen die achter deze demonstraties zitten van de afschuwelijke misdaad in Parijs willen profiteren.”

Die Maas begrijpt er dus helemaal niks van. Ten eerste hebben de Pegida-betogers niet het alternatieve Hebdo op het oog wanneer zij reppen over de leugenpers. Zij doelen dan op de MSM, de mainstream media, de reguliere kranten, radio en tv-zenders. Ten tweede, ook al zouden veel Pegida-demonstranten iets hebben tegen Hebdo (bijv. omdat dit blad ook nogal kan uithalen naar hen), dan nog is het een héél groot verschil of je de pen en de demonstratie gebruikt (beiden immers geweldloos) of dat je er met een kalashnikov op losknalt. Ofwel, je kan het met een ander – op punten of op alles – fundamenteel oneens zijn en het evengoed walgelijk vinden als die ander het slachtoffer wordt van geweld. Die walging laten blijken is dan erg belangrijk, juist om te vermijden dat anderen denken dat je dat geweld eigenlijk stiekem goedkeurt, zo van: Wie zwijgt, stemt toe. Dus, ja, Pegida heeft er alle recht op deze demonstratie te voeren en er zelfs de morele plicht toe, want zijn het niet immers juist de mensen van Pegida die al jaren roepen dat de Islam gevaarlijk is?!

Er blijft van Maas’ veroordeling zodoende helemaal niets over en als hij het vol blijft houden na met bovenstaande uitleg te zijn geconfronteerd, dan is er in feite sprake van smerige politiek van meneer. Dezelfde mensen die ons steeds waarschuwen dat ‘we’ ons niet uit elkaar moeten laten drijven in twee groepen – de veelal allochtone moslims enerzijds en de veelal autochtone anderen – zitten er blijkbaar totaal niet mee wèl tweespalt te zaaien tussen degenen die niet overtuigd zijn van de intrinsieke gevaren van de Islam en hen die daarvan wel overtuigd zijn en ertegen willen waarschuwen. Over haatzaaien gesproken…

Ook het weigeren van het officieel meelopen van vertegenwoordigers van Front National in de grote Parijs-demonstratie gisteren, kan onder deze categorie van tweespalt zaaien worden gerangschikt. Het hele thema van die demonstratie – “wij zijn eendrachtig in onze veroordeling van al het terrorisme” – werd daardoor een hypocriete. Bovendien was het een gemiste kans. De Franse president Hollande had een privégesprek met Marine Le Pen moeten organiseren en haar moeten vragen of ze bereid was haar woorden voor een toespraak zo te kiezen dat hij er goed mee uit de voeten kon. Maar nee, men besloot bij voorbaat tot een cordon sanitaire.

Hoe is het gezegde ook alweer? Iets van “De boodschapper van het slechte nieuws”.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Pegida, FN, Wilders – Allemaal boodschappers van het slechte nieuws

  1. jankrosenbrink zeggen:
    de vinger aan de pols, prima verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *