Linkse mensen medeschuldig aan verdrinking Afrikanen

Peter van Lenth
Volg me

Ook deze week zijn er weer honderden Afrikanen verdronken. Niet in de lokale rivier, maar in de Middellandse Zee. Niet als badgast ergens aan een strand, maar middenop zee tijdens een poging om illegaal Europa te bereiken. Tegelijk zijn er duizenden die er wèl in slagen illegaal het Europese vasteland te bereiken. Het gekke is dat deze mensen zelfs in die illegale actie slagen als ze midden op zee werden opgepikt door Europese boten. Gek, want de enige logische actie zou zijn dat deze mensen worden teruggebracht naar Afrika. Illegaal is immers illegaal. Waarom toch wordt dat wat de Australiërs wel doen niet gedaan door de bemanningen van die hulpboten? Dat wordt niet gedaan omdat Europa vol zit met mensen die dat terugsturen onethisch vinden en die mensen hebben tot nu toe een soort meerderheid, zo lijkt het. Schijnbaar loont het om illegaal actie te ondernemen.

Ga ik te ver als ik stel dat die groep Europeanen die terugsturen onethisch vindt vooral voorkomt onder links? Generaliseer ik als ik het toeschrijf aan links? Misschien, maar ik doe het toch maar even. Wie het er niet mee eens is, kan altijd nog alhier een reactie geven.

Wat is het toch met linkse mensen dat terugsturen onethisch wordt gevonden? Links heeft een sterkere band met zielige mensen, zo vermoed ik. De Afrikanen die naar Europa willen worden door hen ervaren als zielepieten die een erbarmelijk leven in Afrika proberen te ontvluchten. De linkse mens kan zich schijnbaar maar al te gemakkelijk voorstellen hoe het is om in erbarmelijke omstandigheden te leven en zou zelf ook zeker proberen te vluchten naar elders, waar het beter toeven is. Het hele idee dat je ook – of vooral – moet proberen in eigen land de omstandigheden te verbeteren past blijkbaar beter bij een rechtse kijk op het leven. Of àls een links iemand dan al bedenkt dat het in eigen omgeving verbeterd moet worden, dan is dat al snel een pleidooi voor revolutie, desnoods met wapens. Vandaar dat ze al evenzeer veel empathie tonen voor lokale revolutionairen. Maar ten aanzien van ‘bootvluchtelingen’ is nooit de gedachte: “Laten ze in eigen land de wapens oppakken”. Men wil blijkbaar niet anderen ‘dwingen’ tot revolutionair gedrag. Nee, “kom dan maar bij ons”, is dan de gedachte.

De gedachten van een links mens zijn best wonderbaarlijk. Zo wordt er ook geheel voorbijgegaan aan het idee dat het om allerlei redenen veel beter – zelfs veel ethischer – is om te ‘vluchten’ naar een nabij land, dus niet naar een heel ver land. De cultuurverschillen zullen over het algemeen veel minder groot zijn. En er wordt al helemaal voorbijgegaan aan de problemen die het binnenlaten van die Afrikanen in Europa teweegbrengen; naast de cultuurverschillen zijn daar zoal de taalproblemen, opleidingsverschillen, problemen wat betreft huisvesting, wat betreft werk vinden, noem maar op. “Wat doe je zo’n Afrikaan wel niet aan”, zouden de linkse mensen kunnen denken, maar ze denken het niet. En zelfs zouden ze kunnen beredeneren dat ze met hun “welkom, welkom” sterk bijdragen aan nieuwe stromen Afrikanen die illegaal de tocht over zee gaan maken. En dat ze daarmee medeschuldig zijn aan de verdrinking van elke keer weer honderden Afrikanen.

Mag ik dat zo stellen? Mag ik schrijven dat de linkse Europeanen eigenlijk schuldig zijn aan de dood van honderden, zo niet duizenden, Afrikanen? Ja, dat mag ik, want ze kùnnen dit allemaal beredeneren. Als ze dat niet doen, dan is dat alleen maar vanwege dat bord voor de kop. Deze linkse mensen zijn slechte denkers, omdat zekere waarheden zo waar zijn als een koe en desondanks niet geaccepteerd worden. Sterker, eenieder die zo’n waarheid te berde brengt, wordt door die linkse mensen neergesabeld als racist, fascist, extreemrechts of dat alles tezamen.

Ben jij links? Prima dat je idealen hebt over een betere wereld. Maar durf eens dòòr te denken. Denk eens ècht na over de uiteindelijke consequenties van je principes. Drijf ze niet tot in het absurde door.

UPDATE: Arnold Karskens wil Amnesty International gaan aanklagen. En wat te denken van deze officiële poster van de Australische overheid:

noway

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Linkse mensen medeschuldig aan verdrinking Afrikanen

 1. Arjan Fernhout zeggen:
  RACISM AND REVOLUTION: THE PLIGHT OF BLACK AFRICANS IN LIBYA
  http://www.equaltimes.org/racism-and-revolution-the-plight?lang=en#.VS8GMNJm-t8
  • pvanlenth zeggen:

   Gelezen. En inderdaad, ieder van die bootvluchtelingen heeft zijn zielige verhaal, het ene vast nog zieliger dan het andere. Toch is dat alles géén rechtvaardiging van het EU-beleid inzake de bootvluchtelingen.

   • Arjan Fernhout zeggen:
    Jij bent een zielig verhaal. Die zwarten in Libië kunnen kiezen tussen de dood en de vlucht. Ooit art. 90 van onze grondwet gelezen?
 2. Arjan Fernhout zeggen:
  Waarom zitten of zaten er zoveel sub Sahara zwarten in Libië? Dat begon hier:
  A Short History Of Neoliberalism (And How We Can Fix It)
  http://www.newleftproject.org/index.php/site/article_comments/a_short_history_of_neoliberalism_and_how_we_can_fix_it
  Zoekterm: Africa
  Wat dit document niet eens vermeldt is dat gesubsidieerde westerse boeren goedkope producten op markten onder de Sahara brachten, waar de lokale boeren niet tegen konden concurreren.

  Nou, tot ziens maar weer (en denk er een zwaaiend handje bij).

 3. Bo zeggen:
  Wat een ongelooflijk zwakke stelling. Ik had dit niet van je verwacht. Je zet nu ook linkse mensen weg. Gisterenavond was bij Pauw Korstjens. Oorlogscorrespondent en die heeft een hele goede visie waar ik achter sta.
  • pvanlenth zeggen:

   Karskens heet de man, Arnold Karskens. En zijn stellingname is verdomd overeenkomend met die van mij hierboven. (http://pauw.vara.nl/media/338076) Hij wil zelfs Amnesty International gaan aanklagen!
   Ik zet hierboven ‘linkse mensen’ weg zoals linkse mensen gewend zijn zelf alledag te doen, bijvoorbeeld met pvv-stemmers. Maar tuurlijk is het goed dat jij het voor links hier in de reactieruimte opneemt. Alleen, waarom kom je dan niet verder dan ‘wat een ongelooflijk zwakke stelling’? Ik zou zeggen, kom met argumentatie waarom het een ongelooflijk zwakke stelling is.

 4. pvanlenth zeggen:

  “Die zwarten” … Dat klinkt nogal racistisch.

  • Arjan Fernhout zeggen:
   Dat soort blanken zoals jij klinkt nog veel racistischer. Keep trying.
   • pvanlenth zeggen:

    Met racisme heeft dit blog volstrekt niks te maken. Keep trying.

    • Arjan Fernhout zeggen:
     Red herring. Ik stelde niet dat dit blog racistisch was. Ik stelde dat dit blog zielig is. En het is zielig. En ik heb niets tegen ‘die zwarten’ die uit moed en wanhoop de dood proberen te ontlopen. Integendeel. Ik heb daar respect voor. Waar ik geen respect voor heb zijn witte laffe konijnen zoals jij die a) niet ingaan op mijn argumenten en b) op geniepige wijze een racistisch kleurtje proberen toe te voegen aan mijn uitlatingen.
     • pvanlenth zeggen:

      Je deed een uitspraak die ‘nogal racistisch’ genoemd werd door mij. Nergens schreef ik dat jij dit blog racistisch noemde; voor de zekerheid schreef ik dat racisme er niets mee te maken heeft. Ik zie de red herring niet.
      Jouw respect voor ‘die zwarten’ vind ik ook ‘nogal racistisch’ klinken. Het is het racisme van degenen die ‘die zwarten’ best zielig vinden en hen in bescherming menen te moeten nemen ‘omdat ze zwart zijn’. Terwijl ik ze als gelijken benader. Op geen enkel moment denk ik in racistische zin. Hooguit voel ik argwaan voor mensen uit bepaalde culturen. Maar dat is geen racisme, ook al willen velen je dat doen geloven. Ik meen nou eenmaal dat een cultuur een sterke invloed heeft op iemand’s normen en waarden. Wie dat gaat ontkennen is niet goed bezig, vind ik.
      Overigens vraag ik mij af welk argument jij aangedragen meent te hebben waarop ik niet ben ingegaan. Waarbij ik me trouwens wel het recht toeëigen om niet overal op in te gaan. Dat doe jij immers ook niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *