Tassendiefstal, wat kan je er zelf tegen doen

Peter van Lenth
Volg me

Diefstal van je tas, klein of groot, wie overkomt het niet. En als het je nog niet is overkomen, dan komt het nog wel, geloof me. Hier volgen wat dringende adviezen voor op reis. Wie er adviezen aan wil toevoegen, gebruik de reactieruimte.

Heb je een laptop? Werk vlak voor de reis thuis je backup bij en laat die backup thuis. Maak ook een backup op een usb-stick en neem die mee op reis, maar zorg er wel voor dat die stick en de laptop nooit, maar dan ook nooit, in dezelfde tas zitten. Werk tijdens je reis elke keer de backup op die usb-stick bij.

Heb je onderzoeksresultaten op papier die nog moeten worden ingevoerd in de computer? Zorg elke keer voor kopieën en berg die geheel apart van de originelen op. Wat ook mag: scannen naar de laptop. Wat ook kan: nog dezelfde dag invoeren in de computer.

Draag je paspoort, pinpassen, creditcards en geld liever op het lijf dan in een tas, maar houd je paspoort hoe dan ook gescheiden van de pasjes en het geld, dus niet in dezelfde tas.

Heb je pinpassen en creditcards van meerdere banken? Bewaar ze gescheiden.

Heb je een dagboek? Overweeg om geregeld een kopie te maken. Nog beter is scannen naar je laptop.

Zit je in een taxi? Een les die we uit dit voorbeeld kunnen trekken is: doe je tas niet op schoot, maar op de grond onder je benen. Doe jij, zoals ik, je laptoptas altijd op de achterbank? Doe dat, net als ik, niet meer. Doe hem in de kofferbak.

Zit je op een terras? Sla een schouderband van de tas om een been en de tas liefst tussen de benen.

Loop je over straat? Wees niet paranoïa, maar heb ook weer niet teveel geloof in de goede mens. In een zeer drukke winkelstraat kan je de tas vaak beter op de buik hebben dan op de rug. Als je met zijn tweeën bent, kan de tweede op de achterkant van de eerste letten.

Er zijn grote verschillen tussen tassen waar het diefstalbestendigheid betreft. Besteed liever een paar tientjes meer aan een veiliger tas. Bepaalde stoffen zijn makkelijker door te snijden dan andere. Sommige clips zijn met een simpele vingervlugheid zo open.

Zet je de tas even neer, bijvoorbeeld aan de waterkant van het meer in het park? Zorg dat je er constant zicht op hebt. Zorg er bovendien voor dat je iedereen in de omgeving van verre af aan kunt zien komen. Zijn er bosjes achter je? Wees erop bedacht dat de dief zijn werk stilletjes vanuit die bosjes zal willen doen.

Ik weet het, een hoop van bovenstaande dringende adviezen lijken open deuren. Toch worden ze maar al te vaak niet zo nauw toegepast. In de praktijk denk je al snel dat het vandaag wel mee zal vallen. De omgeving ziet er dan best onverdacht uit, bijvoorbeeld in zo’n keurig aangeharkt park. Zal je zien dat die crimineeltjes juist dan toeslaan. Die hebben een intuïtie voor omgevingen waarin veel mensen hun alertheid even laten varen.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Tassendiefstal, wat kan je er zelf tegen doen

  1. Pingback: Tassendieven verdienen heel zware straffen | P. van Lenth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *