De Islam heeft altijd al sporen van vorige beschavingen uitgeroeid

Peter van Lenth
Volg me

Hans Jansen, deze week overleden aan een herseninfarct, is door mij altijd goed gelezen. Ik ben niet de juiste persoon om een necrologie over hem te schrijven; daarvoor zou je hem toch persoonlijk gekend moeten hebben. Maar ik wil wel hier laten blijken dat ik hem heel hoog had zitten. Deze dagen zijn een aantal van die ‘postuum’ commentaren verschenen. In eentje daarvan wordt melding gemaakt van wat hij recent in zijn enige minuut spreektijd in het Europees parlement vertelde. Het is een best bijzonder statement. Bekijk het filmpje of volsta met deze van een ander overgenomen transcriptie:

“In het jaar 832 heeft de toenmalige Kalief van Bagdad Egypte bezocht en de opdracht gegeven de grote pyramide van Gizeh af te breken. De inspanningen van zijn soldaten hadden na maanden nog nauwelijks enig zichtbaar resultaat uitgehaald. De pogingen dit pre-islamitische monument af te breken werden dan ook gestaakt. Dit illustreert dat de islam alle zichtbare herinnering aan wat voorafging probeert uit te wissen. De islam heeft dat altijd gewild. Niet alleen nu in Noord-Irak en Noord Syrië. Bij genocide hoort de ontkenning van de genocide en bij de jihad hoort het uitwissen van alles dat herinnert aan de slachtoffers van de jihad. Ik wil dan ook de Commissie en ieder die dit hoort of leest vragen niet alleen die slachtoffers te gedenken, maar ook uit alle macht te bevorderen dat Europa hetzelfde lot bespaard blijft, want de vijand is al binnen de poorten.”

Misschien dat de meesten ongeïnteresseerd aan dit soort bespiegelingen voorbijlezen, maar bij mij leidden ze altijd tot verdere overdenkingen. In dit geval dacht ik een mooie aansluiting te zien bij een gedachte die ik zelf een dezer dagen had. In mijn vorig blog schreef ik:

En dan de Islam. Ik denk dat de Islam nog slechts bestaat vanwege een paar ingebakken dogma’s, met name vanwege het verbod op afvalligheid. Eigenlijk is het een ongelooflijke geschiedenis. In talloze gebieden zijn complete dorpen en steden deels uitgemoord (de mannen) en deels toegeëigend (de kinderen en vrouwen). Die overlevenden werden natuurlijk gedwongen tot de Islam. Daarom hebben bijna alle hedendaagse ‘moslims’ eigenlijk alle reden om de Islam te bespugen. Moord en slavernij, al was het een millenium geleden, zoiets pik je toch niet? Maar goed, dat besef heerst er nog niet; hun parate kennis van de eigen geschiedenis gaat blijkbaar niet terug tot die middeleeuwen waarin hun gebied veroverd werd.

Ik mag uit de woorden van de uiterst deskundige islamoloog arabist Hans Jansen dus opmaken dat de Islamitische legers niet alleen hebben gemoord en toegeëigend, maar dat ze ook in de veroverde gebieden de allang bestaande met name religieuze gebouwen, beelden en boekwerken per direct vernietigden, om elk spoor uit te wissen dat de nog niet geboren bewoners in een toekomst zou kunnen doen herinneren aan hun eigenlijke wortels. Het is blijkbaar ontzettend efficiënt geweest, want inderdaad hebben de anderhalf miljard hedendaagse moslims geen enkel besef van die eigenlijke pre-islamitische historie.

We moeten dus zeker niet lichtzinnig denken over de vernietigingen die IS doorvoert in Irak en Syrië. Zeker, de vernietiging van een gebouw, beeld of boek is van een andere orde dan het uitmoorden van hele stammen, maar het is feitelijk even ernstig.

Het lijkt me duidelijk: Wij westerlingen moeten die anderhalf miljard hedendaagse moslims node gaan voorlichten over hun voorouders van vòòr de verovering van hun leefgebied door de Arabische moslimlegers. Ze hebben alle reden om eigenlijk pislink te zijn op de Islam van Mohammed. Hoewel de moslimlegers ook laagstaande beschavingen omver wierpen, schijnen er nogal wat zeer hoogstaande, én redelijk vreedzame, beschavingen om zeep te zijn geholpen. Misschien moet ik de komende tijd maar eens wat aandacht gaan besteden aan enkele van die om zeep geholpen beschavingen.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op De Islam heeft altijd al sporen van vorige beschavingen uitgeroeid

 1. Victor Onrust zeggen:
  “Wij westerlingen moeten die anderhalf miljard hedendaagse moslims node gaan voorlichten over hun voorouders van vòòr de verovering van hun leefgebied door de Arabische moslimlegers. Ze hebben alle reden om eigenlijk pislink te zijn op de Islam van Mohammed.”
  Nee! Want langs die weg kunnen de Quinsi halvegario’s ons ook blijven bestoken over de slavernij enz. enz. Historie, en zeker die van lang geleden is zelden een goed motief voor actie. We zullend ze, waarschijnlijk met zeer harde hand (misschien niet heel veel zachter dan de eerdere veroveraars van de Islam) moeten opvoeden tot moderne mensen.
 2. Ivo Lamers zeggen:
  lijkt mij een algemene religieuze reactie, het Christendom kun je ook van soortgelijke (re)acties beschuldigen (bijv. Umberto Eco, in de naam van de roos alsmede het opnemen van diverse heidense feestdagen / rituelen in de christelijke kalender, etc.). Om van het verbranden van andersdenkende nog maar te zwijgen.
  • pvanlenth zeggen:

   @Ivo, Zou het echt zo zijn dat het ooit beleid was van bijv. de katholieke kerk? Zo ja, welke periode dan? Hoe dan ook, het is anno 2015 niet meer een algemene religieuze reactie. Het tegendeel is het geval, overal pogen de overige religies elkaar ruimte te gunnen, zozeer zelfs dat uitgerekend ook de islam ruimte wordt gegund. Anno 2015 lijkt het mij bovendien een irrationele aanpak, want in tegenstelling tot vroeger hebben we nu de beschikking over beeldmateriaal (films, foto’s) en zijn er geschiedenisboeken te over. Daardoor is de originele doelstelling nooit meer te realiseren en keert het zich zelfs tegen die doelstelling.

 3. Ivo Lamers zeggen:
  Jawel Peter, de kloosterlingen zijn de hele film bezig alle boeken manuscripten over te schrijven in het Latijn.. Echter, de kloosterleiding bepaalt welke teksten voor vertaling in aanmerking komen. De teksten / boeken / manuscripten die het geloof niet welgevallig zijn, zijn verboden. Enkele kloosterlingen lezen deze teksten toch, waardoor het balletje gaat rollen….
  De verboden teksten (o.a. oude Griekse teksten) worden weggemoffeld / vernietigd / verbrand.
 4. pvanlenth zeggen:

  @Ivo, in een docu over de Portugese Synagoge vandaag op tv werd gezegd dat de nazi’s groot respect hadden voor oude gebouwen en dat daarom bijv. de snoge nog gewoon bestaat. Ook de (bijzondere) bibliotheek van de snoge is onaangetast gebleven. Waarvan akte.

 5. pvanlenth zeggen:

  Toch begrijp ik iets niet. Palmyra en die andere bouwwerken liggen al 1400 jaar in islamitisch gebied zonder dat ze werden kapotgemaakt. Raar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *