De Goedmens lijdt aan een gebrek aan empathie

Peter van Lenth
Volg me

Aylan-Kurdi-603682De volgende tekst ging gister naar de brievenrubriek van de Volkskrant. Afgewezen. Oordeel zelf of je hem toch wel graag in de krant had willen lezen of dat de redactie er juist aan deed.


Nederland is momenteel tot op het bot verscheurd. Ik behoor duidelijk tot een van die kampen. Mijn groep noemt de andere de Goedmensen, de mensen die willen goed doen zonder zich te bekommeren om de langetermijngevolgen. En zo worden wij bijvoorbeeld de ‘boze burgers’ genoemd. Een veelgehoorde kritiek op ons is dat we een gebrek aan empathie kennen. Immers, we tonen geen emotie bij het zien van zo’n ‘iconische’ foto als van Aylan. Over die empathie – ander woord voor inlevingsvermogen – het volgende: Als ik ervoor kies, dan ben ik prima in staat me in te leven. Maar ik heb ervoor gekozen me juist niet in te leven in Aylan. Ik kies ervoor me in te leven in degenen die op de langere termijn de gevolgen gaan dragen van een ruimhartig asielbeleid. Dat zijn mijn en jouw kinderen en kleinkinderen. Dat zijn alle mensen die nu nog samenleven in een min of meer harmonieuze besloten gemeenschap en straks opgezadeld zitten met vele naar binnen geduwde mensen uit culturen die op belangrijke punten strijdig zijn met de cultuur binnen die besloten gemeenschap. Dat zijn alle mensen die het nu al moeten zien te rooien in een ‘open’ deel van onze samenleving, waar allerhande culturen al langere tijd door elkaar heen lopen en waar de harmonie van een besloten gemeenschap allang verleden tijd is. Kortom, ik bekommer me vooral om de gevolgen voor onze gemeenschappen en de langetermijneffecten waar de Goedmens zich maar niet om lijkt te kunnen of willen bekommeren.


Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op De Goedmens lijdt aan een gebrek aan empathie

 1. Victor Onrust zeggen:
  Goed gezegd! De vraag is of er niet “één van die kampen” moet staan voor de duidelijkheid. Mij hield die iconische foto ook al bezig: http://onrust.2fd.eu/2015/09/de-kracht-van-het-woord/
 2. Bo zeggen:
  Ik heb je artikel gelezen. Je hebt het naar de verkeerde krant gestuurd. De telegraaf had het waarschijnlijk wel geplaatst. Interessant om te onderzoeken of mijn suggestie klopt.
 3. janstemerdink zeggen:
  Veel mensen zijn het met je eens. Nog nooit zag ik zo’n scherpe scheiding tussen televisie en internet. Op televisie zie ik vrijwel alleen maar mensen die de vluchtelingen enthousiast begroeten (zie mijn stuk Verblinding http://wp.me/p1RCwY-4s), op internet zie ik voornamelijk mensen die dat enthousiasme niet delen. Hoe de stemverhouding is weet ik niet. Momenteel zit ik zonder werk thuis, anders had ik nog mijn collega’s als referentiegroep gehad.
  Het kan niet anders dan dat de verantwoordelijke politici en hun partijen bij de komende verkiezingen hiervoor hard gestraft zullen worden, Angela Merkel voorop. Dus de volgende Duitse regering zal zonder CDU zijn. In Nederland zullen er al in 2016 verkiezingen zijn. Dat wordt spannend. Wie wordt de grootste? VVD (41 zetels bij TK2012, nu 40), PVV (15 zetels bij TK2012, nu 12), of PVN (nu nog Groep Bontes / Van Klaveren)?
  • pvanlenth zeggen:

   Hard gestraft, dat is wat ik hoop. Maar de invloed van de media is ENORM. Hordes mensen raken onder de indruk van wat mensen als Jeroen Pauw, Gerdi Verbeet, Herman Pleij en nog zo wat lui die ‘mochten’ opdraven zoal erover zeggen. Het was ook niet die ‘iconische’ foto die mensen deed omslaan, maar hoe erover bericht werd. Momenteel is op Radio 1 veel ‘aandacht’ aan hoe erg, nee verschrikkelijk, de Hongaarse politie huishoudt onder de ‘vluchtelingen’. Opeens valt me op hoezeer zo’n verslaggever ter plaatse partij blijkt te kiezen. Woordkeuze, onderwerpkeuze, alles is selectief. De selectieve verontwaardiging spat eevan af, maar de meeste mensen zullen dat niet doorkrijgen, want het past in onze lange historie van vingertje heffen. Vingertje heffen is en was niet altijd onterecht, maar dit keer is het wel degelijk schokkend onterecht.

  • richard kamp zeggen:
   RT brengt beelden van voor- en tegenstanders.
 4. richard kamp zeggen:
  De Gutmenschen zijn volledig naïef.
  Ze hebben niet door dat ze de VS helpen in het ontvolken van met Midden Oosten.
  Evenmin dat Afrikaanse landen, als iedereen met een beetje opleiding vertrekt, nooit meer welvarende landen zullen worden.
 5. Pingback: Hoe zit het met de empathie van Jesse Klaver? – P. van Lenth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *