Uitzendbureau Otto heet de immigranten van harte welkom

Peter van Lenth
Volg me

werving_gastarbeiders

Sommige commentatoren hadden er al fijntjes op gewezen dat al die nieuwe immigranten hartelijk verwelkomd zullen worden door het bedrijfsleven. En inderdaad, gisteren was hiervan een concreet teken op Radio 1. Om 16:45 uur precies interviewde Lara Rense de directeur van uitzendbureau Otto. Deze zag “zeker mogelijkheden” en verwachtte een aantal honderden aan werk te kunnen helpen. Hij meende daarbij het moreel gelijk aan zijn zijde te hebben, want “integratie gaat het beste als ze werk hebben”. Lara probeerde nog het argument dat er hier toch al een flinke werkloosheid is, maar het verweer luidde bekend: “Die Nederlanders zijn er voor bepaalde sectoren gewoon niet”. Aan het einde van het interview wenste Lara hem “succes met het aannemen en het helpen van die mensen aan werk”.

Ik zie een duidelijke link tussen deze ondernemer en de ondernemers uit de jaren zestig die de eerste Spanjaarden, Italianen en Marokkanen naar Nederland haalden. Ze werden en worden gedreven door een gevoelde ‘noodzaak’ om de arbeidskosten en -eisen telkens weer zo laag mogelijk te krijgen, teneinde de schijnbaar zo gevreesde concurrentie de baas te blijven. Slachtoffer van die attitude is natuurlijk in eerste instantie de ongeschoolde Nederlander (autochtoon of allochtoon). Het hele argument dat ook de ongeschoolde Nederlander geen zin heeft in ‘het mindere werk’ – dat ‘daarom’ momenteel aan Oost-Europeanen wordt uitbesteed – is uiteindelijk gebouwd op drijfzand. Dat zou snel blijken als de lonen voor die banen verhoogd zouden worden (nu veelal minimumloonbanen). Dan zouden die ongeschoolde Nederlanders wel degelijk toestromen, is mijn overtuiging. Maar ja, dan kunnen ze niet meer concurreren, denken die werkgevers. Trouwens, niet alleen de ongeschoolden worden getroffen. Ook de geschoolden krijgen er concurrentie bij – want er schijnen nogal wat bakkers, kappers en artsen bij die Syriërs te zitten – en zullen dat gaan merken in de vorm van nog meer afwijzingen bij sollicitaties en nog minder geld in de portemonnee omdat ze met een nog lager salaris genoegen zullen moeten nemen. Zelfs de geschoolde immigranten zullen al blij zijn met een dooie mus – bij wijze van spreken – mede uit onbekendheid met het Nederlandse sociale-zorgstelsel. Denk aan hoe wij onze vakbonden georganiseerd hebben, hoe wij letten op toepassing van de arbeidstijdenwet, hoe wij denken over wat een baas redelijkerwijs nog mag verwachten van een werknemer en wat wij hier in Nederland van de baas vooral niet tolereren. De immigrant uit den vreemde en van verre is dan al snel een breekijzer in de handen van de werkgever.

In alle afgelopen decennia hebben die werkgevers telkens gezocht naar goedkopere arbeidskrachten, als middel om de eisen van die assertieve Nederlanders te kunnen dempen en om de lonen in algemene zin te kunnen drukken. En nu zien ze een nieuwe gouden kans in de massale toestroom van de ‘oorlogsvluchtelingen uit Syrië’ die vast met een appel en een ei tevreden zullen zijn. Ik vind dit een vorm van pervers denken en handelen, zeker zolang de werkloosheid nog rond de 8,8 procent ligt. Nee, van die werkgevers hebben de ‘boze burgers’ – de tegenhangers van de Goedmensen – voorlopig niet veel te verwachten.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Uitzendbureau Otto heet de immigranten van harte welkom

 1. richard kamp zeggen:
  Business.
  De Franse honorair consul in Bodrum verkocht rubberboten, hij zal ze nog wel verkopen, maar hij is consul af.
  De Gutmenschen laten zich leiden door sentimenten, die op zich begrijpelijk zijn.
  Hoe straks een ontvolkt Syrië verder moet, daar wordt niet over nagedacht.
  Evenmin over welk land belang heeft bij een leeg Midden Oosten.
 2. pvanlenth zeggen:

  Over een leeg middenoosten gesproken… (offtopic, maar wat kan het ons schelen). Een kalifaatje zou tot daartoe zijn als het de nieuwe kinderen vrij zou laten in hun keuze tot afvallen. Maar dat lijkt me een naïef idee, dus toch maar geen kalifaat, hoe klein ook, toestaan. Anderzijds, ik denk dat we Assad en zijn volgers tevreden kunnen krijgen met een kleiner deel van het huidige Syrië, bijv. dat deel dat het nog onder controle heeft. De Koerden krijgen dan ook hun eigen deel en zo nog wat gebieden opdelen. Verdeel en heers, is het gezegde. Dus aldaar kleinere landen creëren. Dat zou een terechte correctie zijn voor de opdelingen die de Engelsen begin 20e eeuw aanbrachten. Destijds zijn allerlei volkeren gedwongen binnen één land samen te leven.

 3. Pingback: VNO-NCW heet de immigranten van harte welkom | P. van Lenth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *