VNO-NCW heet de immigranten van harte welkom

Peter van Lenth
Volg me

Afgelopen week begon ik er al over, in mijn blog ‘Uitzendbureau Otto heet de immigranten van harte welkom‘. Er was een lezer van dat blog die beweerde dat ik een complot zag, ergo dat ik een complotdenker ben. Het tegendeel is waar, van complottheorieën moet ik niks hebben. Toch, hoe moeten we het eigenlijk noemen als de voornaamste werkgeversvereniging immigranten van harte welkom heet?! En niet alleen VNO-NCW, deze hoofdvertegenwoordiger van zo ongeveer alle Nederlandse commerciële werkgevers, maar ook een gemeente (Eindhoven) en de Nederlandse Spoorwegen “zien kansen in de komst van vluchtelingen en arbeidsmigranten naar Europa. Personeelstekorten in met name technische en ict-functies kunnen worden opgelost”, zo lezen we in de Volkskrant. En Elsevier heeft de sfeer bij de gemeente Amsterdam getest: Daar zijn met name de hoogopgeleiden van harte welkom. Dat is trouwens op dat ene punt wel in lijn met het beleid van hun illustere voorgangers uit vorige eeuwen. Alle vluchtelingen die in die eeuwen in Amsterdam toegelaten werden hadden met elkaar overeen dat de stad er wel economisch voordeel in zag. Tsja, die zo geroemde Hollandse tolerantie was alle eeuwen echt een stuk minder gestoeld op ethiek dan tegenwoordig. Je was alleen welkom als er voordeel werd geroken. Op een ander punt wijkt de huidige gemeente echter weer af: In vroeger eeuwen moest de binnenkomende groep bovendien door niemand als een gevaar voor de orde worden beschouwd. Meer daarover alhier.

Alles overziend is het zeker geen complot, want een complot wordt in het geheim gesmeed en deze partijen zijn er open en duidelijk over. Maar minder erg vind ik het daarom niet. Ik vind het eigenlijk ongehoord hoe deze partijen over het eerste recht van de Nederlandse bevolking heenwalsen. Zij mogen dan wel beweren dat het alleen gaat om moeilijk vervulbare functies, het blijft een feit dat er toch een effect op de arbeidsmarkt van uitgaat waar Nederlanders de dupe van zullen worden. Ik geloof zondermeer dat er een tekort is aan ‘elektromonteurs, programmeurs, technische verkopers, productontwikkelaars, procesoperators, systeemanalisten en cybercrime specialisten’ (zie het Volkskrant-artikel). Maar dan zou ik hen aanraden eens de salarissen van die beroepen iets op te krikken. Moet je kijken hoe dat mensen motiveert om toch maar te solliciteren. Of wat denk je van investeren in opleidingen, met name gericht op carrière switches zo rond je vijfenveertigste. En wat moeten we vinden van universitair opgeleiden die evengoed zich gedwongen voelen genoegen te nemen met een baan op hbo- of mbo-niveau, waarmee ze mensen van hbo- of mbo-niveau weer dwingen om te solliciteren op een weer lager niveau. Die race to the bottom neemt alleen maar toe door de migranten, geschoold of niet. En ik denk dat werkgevers dat eigenlijk best wel mooi vinden, want dankzij lagere lonen kunnen ze beter concurreren en toch nog lekker wat verdienen.

Oeps, ik schreef ‘werkgevers’ en niet ‘sommige werkgevers’. Tsja, als zelfs VNO-NCW zich ervoor opwerpt, dan mag – nee, moet – ik dat zo opschrijven. Blijft de vraag hoe we dat nou eigenlijk moeten noemen, want een complot is het inderdaad niet.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op VNO-NCW heet de immigranten van harte welkom

 1. janstemerdink zeggen:
  Ja, ja, “[…] bedrijven in de technische sector en ict, die kampen met toenemende personeelstekorten bij gebrek aan technisch geschoold personeel op zowel mbo-, hbo- als universitair niveau.” Zo hoog is de nood in de ICT niet, hoor. Met “technisch geschoold personeel” bedoelt men waarschijnlijk mensen die vanaf dag 1 alles kunnen wat precies in de functie past en ze hebben geen cent over voor een investering in een nieuwe medewerker. En zelfs als ik als vijftiger solliciteer op een functie waarvoor ik aan alle eisen voldoe, dan krijg ik de reactie terug dat mijn ervaring onvoldoende aansluit bij de vacature. Hoe hoog is de nood dan eigenlijk? Hoeveel fake-vacatures zijn er niet? Door recruiters die wat moeten kunnen aanbieden en door werkgevers die hopen dat er een keer een zeer hooggekwalificeerd persoon solliciteert, gewoon voor de zekerheid. Ik denk dat beleidsmakers, UWV en VNO-CNW zich erg verkijken op de officiële cijfers.
 2. pvanlenth zeggen:

  Eens. Ook ik zit in de ict en maak mee wat je beschrijft. Maar geloof me, jouw en mijn vaardigheden en ervaring zijn vele malen beter dan wat de migranten bieden. Alleen al de taalbeheersing, van zowel Nederlands als Engels, is een noodzaak. Dus als een migrant al een ict-functie verwerft, dan is dat echt niet een functie waarvoor ze geen Nederlander konden vinden. Of het zou moeten gaan om een a-typische functie als bestrijder van uit het middenoosten komende cybercrime.

  • janstemerdink zeggen:
   Goed om te horen dat ik niet alleen sta in die ervaringen en de interpretatie daarvan. Ik ben in dat opzicht niet bang voor immigranten en mijn inschatting is dat VNO-CNW zelfs op dit ene aspect van de vluchtelingenkwestie de plank volledig mis slaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *