Spanje verklaart Catalonië als het ware de oorlog

Peter van Lenth
Volg me

In Catalonië zijn zondag regionale verkiezingen. Als daar de ‘nationalistische’ (‘regionale’ lijkt me voorlopig de betere term) partijen een vette meerderheid behalen, dan willen die gezamenlijk de onafhankelijkheid uitroepen. De rest van Spanje, althans de Spaanse regering, maar ook de Europese Unie hebben gedreigd met uitstoting en economisch diepingrijpende maatregelen. Pensioenen en dergelijke zullen niet uitgekeerd gaan worden. De EU wil hen niet opnemen in haar midden en dus ook de euro ontnemen. Spaanse banken hebben aangekondigd er acuut weg te zullen trekken. In hun kielzog zullen grote fabrieken zich terugtrekken. En last but not least, de voetbalclub Barcelona zal uit de Spaanse competitie worden verstoten en ook niet langer kunnen optreden in de UEFA competities zoals de Champions League. Een echte oorlogsverklaring is amper ernstiger te noemen. Mag dat allemaal zomaar???? Ik vind van niet!

Binnen Europa mag een volk zelf bepalen of het onafhankelijk wil zijn of toch maar liever wil behoren tot een groter land. En ik vind het nogal een schande als maatregelen zoals hierboven genoemd gebruikt worden om een onafhankelijkheidswens te frustreren. Alleen praktische zaken mogen aanleiding tot zulke maatregelen zijn. Zo kan ik me voorstellen dat de voetbalcompetitie van Catalonië onvoldoende inhoud zal hebben om Barcelona nog langer te laten floreren. Zelfs kan ik me voorstellen dat de rest van Spanje de Catalanen nòg meer gaat haten en daarom hen niet meer in dezelfde voetbalcompetitie wil hebben. Maar dan zou het Barcelona vrij moeten staan om te pogen zich bij bijvoorbeeld de Franse competitie aan te sluiten. (In lijn met die gedachte moet het ook de Nederlandse en Belgische bonden vrij staan te komen tot één competitie, die de UEFA wel zal moeten accepteren.)

Dat banken besluiten er weg te trekken is tot daaraantoe. Ik denk dat de Catalanen prima in staat zijn om heel snel een eigen bank ervoor in de plaats te stellen. Dat Spanje de pensioenen niet meer zou gaan uitbetalen vind ik dan weer wel een schande. Het schijnt dat juist dit deel van Spanje voor het gros van het Bruto Nationaal Product zorgt en die mensen hebben die pensioenen zelf betaald.

De EU hoort per definitie en zonder omwegen een onafhankelijk wordend Catalonië in haar midden te accepteren. De EU vertegenwoordigt alle andere landen en die hebben geen enkele reden om haatdragend jegens de Catalanen te zijn. Een EU lidmaatschap moet zo snel mogelijk geregeld worden en in de tussentijd moet de euro gewoon een aldaar geldig betaalmiddel zijn.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Spanje verklaart Catalonië als het ware de oorlog

 1. Bo zeggen:
  Catalonië is zo old school. Het is vooral gebaseerd op geschiedenis en oud sentiment. Prima als ze het doen maar daar hangen wel consequenties aan vast zoals bij elke keuze. Ik denk ook niet dat het gebeurt.
  • pvanlenth zeggen:

   Wat bedoel je met old school? Of eigenlijk, als je dat zegt tegen een Cataloniër, dan zal deze meewarig het hoofd schudden.
   Maar belangrijker, vind je wel of niet dat volkeren het recht hebben om zich af te scheiden? En zo niet, dat ze daarom gestraft mogen worden?

  • pvanlenth zeggen:

   Oh wacht, nu bedenk ik me dat je vòòr een federale EU bent. Dus tegen zelfbeschikking, mag ik dat zo zeggen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *