Sander Terphuis voelt zich thuis bij de PvdA – Ja, hij wel…

Peter van Lenth
Volg me

Sander Terphuis – naam van origine: Ahmad Queleich Khany – nam het initiatief tot een discussiebijeenkomst van de Haagse PvdA-afdeling over de asielzoekers. Je kan je afvragen welk type ‘discussie’ hem voor ogen had gestaan. Wellicht dacht hij dat de leden allerlei varianten van opvang zouden gaan bespreken, maar niet de vraag of het opvangen op zich eigenlijk wel terecht is. In elk geval werd deze welkomroeper er geconfronteerd met leden die ‘radicaal andere opvattingen’ lieten horen, zo vermeldt de Volkskrant vandaag op pagina 4. Ik citeer uit het artikel:

Eén PvdA-lid herhaalde bijna letterlijk het standpunt van Wilders: ‘Grenzen dicht.’ Toen er gemor ontstond, zei hij: ‘En anders alleen christenen, daar kun je tenminste nog wat mee.’ Een oudere vrouw zei bang te zijn dat er terroristen onder de vluchtelingen schuil gingen en vroeg zich af wat de instroom betekende voor de wachtlijsten in de sociale woningbouw. Toen een partijgenoot opperde dat er nog ‘genoeg verzorgingstehuizen leeg staan’ om asielzoekers op te vangen, schudde ze meewarig het hoofd. ‘Cynisch. Eerst onze ouderen eruit en dan de asielzoekers erin?’

Terphuis scheen een week later daarover nog steeds van slag te zijn:

“Sorry, maar van sommige mensen op die bijeenkomst snap ik niet waarom ze lid van de PvdA zijn.”

Kijk, als Terphuis nou had gezegd “…waarom ze nòg lid van de PvdA zijn” dan was ik het helemaal met hem eens geweest. Maar nu dus niet. Nu schud ik meewarig mijn hoofd en vraag ik me af in welke mate hij persoonlijk heeft bijgedragen aan de leegloop – naar een historisch dieptepunt – die zijn partij in het afgelopen decennium ondervond. Terphuis voelt zich sinds zijn immigratie duidelijk thuis bij de PvdA, maar voor veel autochtone Nederlanders geldt dat de een na de ander zich niet langer thuis voelde in de partij. Zij zegden allen ten langen leste het lidmaatschap op, ik incluis. Het gros had eerst nog wel pogingen ondernomen om bepaalde ‘moeilijke’ thema’s intern ter discussie te stellen, maar er bleek sprake van een zeer hardnekkige én aan de macht zijnde kern die meent te weten wat solidariteit, democratie en socialisme werkelijk inhoudt en daaruit afleidt dat zekere analyses kwaadaardig zijn en hoe dan ook moeten worden geweerd uit de partij. En laat ik nou denken dat wat er anno 2015 nog aan leden rest vast wel die harde kern van realiteitontkenners is die op Wilders spuugt, maar niet dus; er blijken toch nog steeds enkele leden in hun midden te zijn die – op een discussiebijeenkomst nog wel – realistische woorden gebruiken. Zoals de hierboven aangehaalde vrouw die bevreesd is dat er terroristen onder de asielzoekers zijn (“ziehier wéér een slachtoffer van Wilders’ angstzaaierij”, zie ik Terphuis denken) en die er cynisch van wordt als, recent door bezuinigingen leeggekomen, verzorgingstehuizen nu misschien voor de opvang van asielzoekers gaan worden gebruikt (“harteloos, eigen-volk-eerst wijf”, denkt Terphuis vast).

Weet je wat, Sander, wellicht moet je de top van je partij maar voorstellen dat zulke dissidenten zo snel mogelijk worden geroyeerd! Er staat in de statuten vast wel iets over solidariteit met de zielige, arme en getraumatiseerde medemens die van de leden verwacht mag worden, dus royeren moet niet zo moeilijk zijn.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Sander Terphuis voelt zich thuis bij de PvdA – Ja, hij wel…

 1. Pieter zeggen:
  Goed stuk! Ik vraag me af waarom Terphuis niet lid is van de VVD. Met zijn immigratie offensief helpt hij produceren een kaalslag van sociale voorzieningen, een utopia voor het grootbedrijf in loononderhandelingen, en de onder gang van de PVDA, een langgekoesterde wens van de VVD (zie pasok in Griekenland). Dit soort pvdaers hebben niet meer gedaan behalve het studeren van mensenrechten, een liberale uitvinding, en hebben totaal geen idee van de knechtende werking van de markt. PVDA was nooit geinteresseerd in cultuur. Nu is het alleen nog maar geinteresseerd in cultuur, en dat is de hakbijl aan de welvaartstaat, waar Terphuis zijn hele ontwikkeling nota bene geheel aan te danken heeft.
 2. Pieter zeggen:
  Sociale welvaartstaat bedoel ik
 3. Pieter zeggen:
  Maar goed, de PVDA heeft hopeloos haar eigen theoretische basis verkwanseld want het heeft geen antwoord gevonden op de globalisering en heeft toen maar een neoliberalisme light omarmd om de baantjes te blijven vullen. Een kansloze partij geworden m.i. waar niemand meer in geloofd. Morele lichten maar Leeghoofden die criminaliseren iedereen die een kritische opmerking plaatst aan het einde van de sociale welvaartsstaat.
  • pvanlenth zeggen:

   Ja, nu kan het opeens. Er is weer wat geld en er is een vluchtelingenprobleem, dus dan besteed je dat geld aan dat vluchtelingenprobleem. Ik volg die redeneerwijze, maar het blijft wrang en fout. Immers, dat geld besteed je dan niet aan andere nijpende problemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *