Tegendemonstraties als van de AFA moeten verboden worden

Peter van Lenth
Volg me

Van de website van AFA, de Anti-Fascistische Actie:

“Anti Fascistische Actie (AFA) is een landelijk netwerk van lokale groepen en contacten. AFA werd in 1992 opgericht, naar aanleiding van de groei die georganiseerd extreemrechts toen doormaakte. Sindsdien heeft AFA zich ten doel gesteld racistische en fascistische partijen, groeperingen en tendensen te bestrijden en racistisch en verrechtsend overheidsbeleid aan de kaak te stellen.

Om extreemrechts en verrechtsend overheidsbeleid te bestrijden ondernemen wij actie. Dat doen we bijvoorbeeld in de vorm van een demonstratie, een blokkade, het verspreiden van flyers om mensen te informeren, het plakken van posters en het ondersteunen van andere organisaties.”

De AFA poogt, gezien de naam, met name fascisme te bestrijden door overal waar fascisten demonstreren ter plekke te ’tegendemonstreren’. Daarbij wordt in theorie vooral veel geluid gemaakt in de hoop de fascisten te overstemmen, maar in de praktijk schuwt de AFA het geweld – c.q. de confrontatie met stok, steen, verf en rook – niet bepaald. Ik geloof dat ik er niet zoveel morele bezwaren tegen heb als het om echte fascisten en/of neo-nazi’s gaat. Waar ik wel grote bezwaren tegen heb: Ze ’tegendemonstreren’ ook overal waar de AFA racisme en rechtsextremisme meent te ontwaren, waarbij definities worden gehanteerd die veel te ruim zijn. Nee, het is nog erger, gezien dat ze ook ‘verrechtsend overheidsbeleid aan de kaak stellen’. Tuurlijk mag ook de AFA demonstreren, maar hun type ’tegendemonstreren’ past niet bepaald in een democratie. Ze blijken zeer intolerant, tot op het bot, voor eenieder die anders oordeelt dan zij.

Het gaat heel ver. Er hoeven maar een paar echte fascisten of neo-nazi’s in een demonstratie mee te lopen of àlle demonstranten worden in die hoek gezet. Maar de AFA heeft het niet echt nodig om fascisten en neo-nazi’s te ontwaren. Immers, er worden definities van racisme en rechtsextremisme gebruikt die het ze zeer gemakkelijk maken ook alle niet-fascisten te veroordelen, als extreemrechtse racisten dus. In de praktijk komt het erop neer dat de AFA zelfs ieder redelijk en kritisch geluid over bijv. asielzoekers in een kwaad daglicht probeert te stellen. Ja, ik heb het nu over de Pegida-demonstratie van afgelopen weekend in Utrecht. Het meest kwalijk is dat daarbij ook intimidatie en fysiek geweld door de AFA worden toegepast. Je zou haast zeggen dat de leden van de AFA zèlf fascistisch zijn. En menigeen gaat dan ook zover dat met grote stelligheid te beweren. Het logo van de AFA (zie boven) heeft ook wel iets weg van die van fascistische groeperingen. Toch houd ik het er zelf voorlopig op dat de mensen van de AFA zwaar onvoldoende echte kennis van de materie hebben en vanuit een dogmatisch vooroordeel handelen. Echter, naïviteit noem ik het niet langer. Deze mensen is immers al vaak genoeg verteld dat ze op zijn minst ongenuanceerd praten.

Ik ben gaan twijfelen of Nederland de mensen van de AFA nog wel moet toestaan te tegendemonstreren! Er is veel voor te zeggen AFA-tegendemonstraties gewoon te gaan verbieden. Immers, in een echte democratie hebben mensen het volste recht om kritisch te zijn over bijv. asielzoekers en dat via een demonstratie te tonen, denk aan de Pegida-demonstratie. In een democratie is het ongepast om anderen toe te staan zo’n demonstratie te verstoren met overstemmen, intimidatie en geweld. Let wel, ik pleit hier niet voor een recht van fascisten en neo-nazi’s om te demonstreren zo het hun uitkomt. Wat mij betreft heeft Nederland er alle reden toe om ook in uniformen marcherende lieden het demonstreren te verbieden.

Kortom, het soort geweld dat we afgelopen zondag in Urecht zagen moet op basis van twee sporen voorkomen worden. Ten eerste moet het fascisten en neo-nazi’s verboden worden te demonstreren. Ten tweede moet het ‘anti-fascisten’ als de AFA verboden worden te tegendemonstreren met gebruikmaking van overstemmen, intimidatie en geweld.

Concreet, burgemeesters moeten dat type tegendemonstraties gewoon verbieden en dus moet de ME zulke tegendemonstranten gewoon inrekenen. De demonstranten van Pegida hadden er alle recht op te demonstreren zonder zich bedreigd te voelen. Wanneer dat recht niet geborgd wordt is er geen sprake van een democratie.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Tegendemonstraties als van de AFA moeten verboden worden

 1. fredvanderwal zeggen:
  Goed verhaal. Volledig mee eens.
 2. fredvanderwal zeggen:
  Zo herinner ik mij nog de actie van de socialistische jeugd die een hotel waar een bijeenkomst van de Centrum Partij werd gehouden volgens de puur socialistische gedchte in brand stak warabij de secretaresse van de voorman van de CP zwaar invalide raakte. Heel links Holland juichte, de moreel corrupte pers vooral. Als republikein en democraat verwerp ik elke vorm van niet gelegitimeerd geweld.
  • pvanlenth zeggen:

   Uit die tijd herinner ik me vooral dat ook ik Janmaat een gevaarlijk man vond. Achteraf was dat omdat ik toen nog gevoelig was voor de propaganda praat van de Volkskrant en andere media.

   • fredvanderwal zeggen:
    Kan me voorstellen, ik vond extreem rechtse groepjes in die tijd maar niks en Jan Maat niet mijn maat en ook dat zootje dat rond hing bij de zwarte weduwe tuig van de richel. Iedereen die aanzet tot geweld tegen zwarten, joden of homos is niet mijn kopje thee…
 3. Pieter zeggen:
  De demonstratie in Utrecht vond ik ook interessant vanuit de gedachte dat pegida vlak bij het station moest demonstreren van de autoriteiten en de afa in de stad. Omdat algemeen bekend mag worden verondersteld dat de afa naar de pegida demo zou trekken, valt de wens vd overheid pegida te ondermijnen samen met de afa doelstelling. Door de tegendemo werden pegida aanhangers, gefaciliteerd door de locatie, snel weer de trein in geholpen 🙂
 4. Pieter zeggen:
  Je zou kunnen zeggen dat met extreem rechts en extreem links, de gematigde partijen hun eigen crypto knokploegen hebben om op Straat beleid en wetgeving kracht bij te zetten. Kijk eens hoe dat er in volwassenheid uit ziet in een land als indonesie.
 5. Bo zeggen:
  Ik las dat die Pegida demonstratie georganiseerd was uit Duitsland en dat er over het algemeen Duitsers meeliepen. Een zielige club die hersenloos demonstreert puur uit angst. Zo bekrompen. Zit geen ideaal achter. Alleen maar gevoed door een paar zielige politieke partijen.
 6. janstemerdink zeggen:
  Volgens mij heb je om te demonstreren altijd een vergunning nodig. Het moet een koud kunstje zijn om demonstraties op hetzelfde moment te verbieden. Tegendemonstraties prima wat mij betreft, maar dan op een ander tijdsip.
 7. Pingback: Leg me verdomme eens uit wat je vindt van die ‘antifascisten’ | P. van Lenth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *