Luister hoe Sven Kockelmann inbellers bij STAND.NL afblaft

Peter van Lenth
Volg me

Luister toch eens naar hoe Sven Kockelmann de inbellers afblaft, voor schut wil zetten, belachelijk probeert te maken, vernedert en afkapt. Klik op de foto om naar de website van Radio 1 te gaan en klik daar op bijna de helft van de balk, zo ongeveer waar ik het balkje hieronder geel heb gemaakt.

Daar begon hij gister, 14 januari, met de dappere mensen die durfden in te bellen. Jazeker, dapper, want zie maar eens als onervaren, inbellende burger deze fel attaquerende Kockelmann van repliek te dienen. Terwijl zijn manier van scherp interrumperen bij door de wol geverfde politici misschien nog wel nuttig kan zijn, is het echt volstrekt misplaatst bij inbellende burgers die veelal voor het eerst in hun leven iets mogen zeggen op de radio. Die krijgen daarvoor al heel weinig tijd en dan kapt hij ze ook nog eens af, al helemaal zodra hij meent te ontdekken dat de inbeller vanuit de onderbuik praat. Ja, meent, want als hij iets beter zou doorvragen of gewoon geduldiger en uitnodigend zou zijn, dan zou menige inbeller heus wel de woorden vinden die aantonen dat het toch geen onderbuik was, maar gewoon een argument dat zeker waard is te worden gehoord.

Ik vind dat de KRO/NCRV Kockelmann per direct van deze taak moet ontheffen. Het in de loop van vele jaren opgebouwde best goede imago van Stand.nl wordt door hem in rap tempo tot op de grond afgebroken.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Luister hoe Sven Kockelmann inbellers bij STAND.NL afblaft

 1. pvanlenth zeggen:

  Ook vandaag was er weer een fraai staaltje kockelmannerij gaande. Het ging dit keer bij standpunt-nl (stand.nl) over de stelling ‘Nederland wordt steeds meer een land van grote bekken’. Eén inbeller had het over de media zelf en noemde, getergd door Kockelmann, Kockelmann als voorbeeld van een grote bek. Waarop Kockelmann hem subiet de mond probeerde te snoeren en zelfs de microfoon dichtdraaide. Aan de telefoon had hij ook Meindert Fennema. Die probeerde hem er nog op te wijzen dat hij dat niet bepaald tactisch had aangepakt. Maar ook die helemaal terechte kritiek werd meteen door Kockelmann gepareerd met als afsluiter ‘maar goed, laten we daar niet over discussiëren’. Weet je wat, beluister het allemaal zelf. Ga naar http://www.radio1.nl/item/342784-Verhuftert%20Nederland%20valt%20mee.html en skip naar 14:55 minuten.

 2. Maria zeggen:
  Helemaal mee eens, wij luisterden altijd met plezier naar standpunt.nl, maar het plezier is weg. Wat een hork!
 3. Eric zeggen:
  Ben ik de enige die, naast de irritatie over het afbekken en voortdurend interrumperen en belerend toespreken van inbellers, me ergert aan het hijgerige en haastige geratel van Sven… Hoe die man voort-du-rend over zijn woorden struikelt in zijn haast heel veel in korte tijd te zeggen (a la Mathijs van Niekerk) is tenenkrommend!
  • pvanlenth zeggen:

   Nee hoor, je bent niet de enige. Mischien moet ik maar eens een blog wijden aan deze typen interviewers.

   • Eric zeggen:
    Ik weet niet of Sven een apart type representeert. Ik herken zijn geratel verder alleen bij Mathijs van Nieuwkerk. Het verschil is dat het me bij Sven erg irriteert, maar dat komt vast door de overige dingetjes die aan de man kleven…; interrupties, hoort zichzelf vooral graag, drukt zijn mening erg door, geen respect voor inbellers want TE belerend.
    Afijn… als dit hetgeen is waar ik me, heel in het algemeen, alleen over loop op te winden zou ik een zeer gelukkig mens zijn… Waarmee ik wil zeggen dat het natuurlijk klein bier is, de irritatie over deze man… alleen het feit dat hij de dagelijks terugkerende en door mij zeer gewaardeerde rubriek Stand.NL (m.i.) bevuilt met zijn inbreng is een geval van jammer. Geef mij George Froehlig maar… jammer dat diens stem het begaf… en hij is over gestapt naar een andere zender…
    • pvanlenth zeggen:

     Sjors Fröhlich (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjors_Fr%C3%B6hlich)

     Bij Kockelmann heb ik met name zijn ‘verhoren’ op tv op het netvlies. Je zal er maar zitten als genodigde. Vrijwel onmogelijk om positief over te komen. Idee erachter is natuurlijk dat je bij Kockelmann alleen overeind blijft als je verhaal én conssitent én kloppend is. Maar ik stel me zo voor dat je als gast bovendien eerst een Kockelmann-weerbaarheidstraining moet hebben gevolgd, want het is gewoonweg intimidatie wat de man toepast. Eigenlijk begon ik zo’n ‘interview’ altijd met de nodige sympathie, respect en krediet voor de gast, alleen al omdat die er toch maar mooi was gaan zitten.

     Wat me bij stand.nl ergert is dat hij dezelfde zware norm toepast op onervaren inbellers. Die man moet inderdaad zo snel mogelijk vervangen worden.

 4. Eric zeggen:
  Zal wel niet gebeuren want volgens mij zijn wij de enigen die hier over vallen. Overigens deel ik je analyse en conclusie. Zijn interview-/verhoormethode kan best wel tot iets leiden bij een gepokte en gemazelde gesprekspartner (Politicus – BN-er etc.), maar is qua toon volledig ongepast bij de niets vermoedende inbeller van Stand.NL
 5. Eric zeggen:
  Nou da’s inderdaad jammer en ik vraag me af waar je de info vandaan hebt dat we niet alleen staan in onze afkeer/irritatie…
  • pvanlenth zeggen:

   Ik bespreek menig hier besproken onderwerp ook met anderen, inclusief velen die mijn meningen maar ten dele delen. Vrijwel alle zijn het met me eens over Kockelmann.

   • Eric zeggen:
    Ah, da’s fijn om te weten . Ik had toch regelmatig het idee dat ik de enige was… omdat IK nooit een woordje van commentaar hoorde… (overigens zegt dat verder niet veel… in mijn kringen ben ik een van de weinigen die dag, in dag uit, NPO-radio 1 beluister).
 6. mel zeggen:
  Vreselijk, Kockelmann was net weer bezig. 3 mensen achter elkaar afgebekt. Als je niet geïnteresseerd bent in de mening van een ander, ben je niet geschikt om dit programma te presenteren. Ik kon het niet meer aanhoren zo asociaal en dom, die Kockelman kan zijn. Hij luistert gewoon niet. Wij luisteren nu naar radio 2…
 7. Eric zeggen:
  Inderdaad… deze ochtend was weer zeer dramatisch, maar het is wel elke dag raak dat Mr. K me zwaar irriteert met zijn gelijkhebberige toon, zijn hijgerige en haastige manier van praten waardoor hij voort-du-rend over zijn woorden struikelt en het gegeven dat stand.nl verworden is tot Stand.Kockelman; er is door het verskrikkelijke geleuter van Sven amper tijd en ruimte om de inbellers aan het woord te laten. En als ze er al doorkomen dan worden ze doorlopend onderbroken en meestal zeer onbeschoft te woord gestaan dan wel afgebekt en voortijdig weggedrukt. Ik vond het een verademing (onlangs) toen er eens een ander aan de knoppen zat. Het kan dus best; inbellers laten uitspreken (zelfs al debiteren ze onzin in de oren van de moderator… dat is immers multi-interpretabel wat de ‘waarheid’ is). Sven… SVP… ga wat anders doen… jouw talenten liggen elders…
 8. pvanlenth zeggen:

  Afijn, maar eens een ‘brief’ aan de KRO/NCRV opgesteld. http://hardewoorden.nl/2016/06/brief-aan-de-kroncrv-kroncrv/

 9. Peter zeggen:
  Dat heeft vast niet geholpen. Want mails over Stand.Sven worden niet beantwoord. eigenlijk zou ik verwachten, dat men – net als Sven – er gezegd wordt ‘u kent dat rapport toch ook, dat ‘….. – (en als je dan vraagt naar dat rapport wat iedereen moet kennen, krijg je geen reactie), maar zelf die reactie krijg je niet.
  Ik zal niet oordelen over de kwaliteiten van de heer Kockelman als journalist. Maar bij Standpunt.NL (let wel NL), passen zijn kwaliteiten niet.
  Ik zet tegenwoordig mijn radio tussen 11.00 en 14.00 snel op NPO 2 (BNR nieuwsradio).
 10. riekeltdevries zeggen:
  Helemaal eens met het bovenstaande. Ik heb vandaag de onderstaande mail naar Klant contactcentrum KRO/NCRV gestuurd:

  Onderwerp: Ontslagaanvraag Sven Kockelmans

  Geachte dames en heren,

  Zojuist keek ik naar het interview met de minister-president op 4 november 2016 rond 19.00. De geïnterviewde was dhr. Asscher en de interviewer was Sven Kockelmans.

  Voor de zoveelste keer heb ik mij geërgerd aan de wijze van interviewen van Sven Kockelmans.

  Zijn interviewstijl kenmerkt zich door respectloosheid, constante insinuaties en intimiderende lichaamstaal, een integere journalist onwaardig.

  Kockelmans plaatst zich door zijn interviewstijl voortdurend boven de geïnterviewde, ondanks het feit dat zijn informatiepositie veel geringer is. Daardoor wekt hij de indruk een narcist te zijn.

  Het is mij al jaren een raadsel hoe een persoon met deze kenmerken zo’n prominente plaats op een landelijke TV-zender krijgt.

  Het stemt mij bovendien tot woede als ik bedenk dat ik via mijn belastingpremie ook nog bijdraag aan het salaris van de interviewer.

  Ik vraag u daarom om Sven Kockelmans zo snel mogelijk te ontslaan en hem toe te leiden naar een baan als verzorger van de apenrots in dierentuin Artis.

  Met vriendelijke groet,

  • pvanlenth zeggen:

   Haha, goed initiatief, helaas volkomen kansloos. Zijn bazen houden hem al heel lang de hand boven het hoofd. Zij redeneren dat met name politici het vuur na aan de schenen moet worden gelegd en dat doet Kockelmans wel. Helaas doet hij meer dan dat; hij probeert ze erin te luizen door eerst een ‘onschuldige’ of ‘humoristische’ vraag te stellen waarop vast een antwoord gegeven zal worden dat de redactie al vantevoren voorvoelde om die persoon met een gemene vervolgvraag klem te zetten. Zo kan je inderdaad vrij goed de hypocrisie of redeneerfout van een geïnterviewde zichtbaar maken, maar zeker de onervarenen zullen zich zo snel geen raad weten. Zij voelen zich afgezeken worden en balen achteraf van zoveel kwaadaardige interpretatie door de interviewer. En dat overkomt dus met name de inbellers ’s ochtends, vrijwel allen onervaren en gewone burgers. Juist die mensen worden door hem op een superarrogante wijze voor schut gezet. Hoewel, de enige die dan bij mij voor schut gaat is Kockelmans zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *