Hoofdredacteur Philippe Remarque ging helaas overstag

Peter van Lenth
Volg me

Philippe Remarque – Hoofdredacteur van de Volkskrant

Nu ook onderstaande tekst vandaag door de redactie van de Volkskrant-lezersrubriek is geweigerd, staat niets me meer in de weg het alhier te publiceren:

Naar ik begreep uit het artikel van de Volkskrant-ombudsvrouw (zaterdag 16 januari 2016) heeft de hoofdredacteur aanvankelijk een verhaal over Duitse feministen willen tegenhouden met als argument dat het weleens zou kunnen worden uitgelegd als wéér relativering van wat er in Keulen gebeurd is. En dat hij overstag ging toen de schrijver (Rob Vreeken) ertegenover stelde dat het een prikkelend en journalistiek gezien relevant geluid is. Hoe jammer toch, want het artikel las inderdaad als wat de hoofdredacteur voorspelde en er was helemaal niets prikkelend en relevant aan. Ja, prikkelend in die zin dat het irriteerde, net zoals ook Francisco van Jole al irriteerde toen hij Wierd Duk aanviel, met zijn in wezen zelfde geluid als die feministen: het seksueel geweld tegen vrouwen moet centraal staan, niet dat het om asielzoekers gaat, want dat type geweld is er ook onder autochtone mannen. En dat je door het er pas over te hebben als het seksueel geweld vanuit allochtone hoek komt, juist extreemrechts in de kaart speelt. Ik vind dat een ronduit kromme en politiek-correcte redenering. Vanuit mijn perspectief voelde de hoofdredacteur, Philippe Remarque, dus goed aan dàt er wat mis was met die redenering, maar hij wist op dat moment blijkbaar nog niet precies wàt er mee mis was. En wellicht daardoor liet hij het gebeuren dat er gemeend werd dat het hier om een volwaardig standpunt ging dat een krant, die meent genuanceerd te moeten zijn door altijd minimaal twee kanten aan het woord te laten, dus wel moest publiceren. Nogmaals, jammer.

Ik wil de hoofdredacteur verzoeken op zulke momenten toch wat meer te vertrouwen op zijn intuïtie. Die probeerde hem namelijk in te fluisteren dat het hier ging om een verre van volwaardig en legitiem standpunt, dat het hier slechts ging om een kromme en politiek-correcte redenering, bedoeld om een aantal zaken te verhullen en om eerdere ingenomen posities hoe dan ook te beschermen. Beter kan op zo’n moment een journalist worden gevraagd eens onderzoek te doen naar de motieven om zo’n discutabele redenering op te zetten.

 

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Hoofdredacteur Philippe Remarque ging helaas overstag

  1. Victor Onrust zeggen:
    Remarque zit in de zelfde situatie als Anton van Hooff: Hij moet er voor zorgen dat de kikkers niet uit de kruiwagen springen. Daarbij is de VK van die Belg en die is volgens mij ook nogal polcor. Hij heeft dus bijzonder weinig manoeuvreerruimte. Eigenlijk kun je de VK alleen maar opzeggen. (En je geld aan Yournalism, FTM en zo besteden).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *