Leg me verdomme eens uit wat je vindt van die ‘antifascisten’

Peter van Lenth
Volg me

Voor afgelopen middag had ik het plan opgevat om naar Amsterdam te gaan en mee te demonstreren met Pegida. Mijn vrouw had echter andere plannen en die kregen grote voorrang. Ze heeft me zo misschien wel behoed voor mishandeling, want de tegendemonstranten – die zichzelf antifascisten noemen – deden hun uiterste best de demonstratie te verstoren met echt geweld. Ook ga je je als beschaafde, oudere, altijd netjes binnen de wetsregels gebleven, burger afvragen of het niet teveel gevraagd is om je in zo’n Pegida-demonstratie te voegen. Ik heb geen enkel kledingstuk dat geschikt is voor gewelddadige confrontaties, heb daarvoor ook allang niet meer de jeugdige hoeveelheid testosteron, spierballen en onbezonnenheid. Mensen als mij zo belagen als vanmiddag gebeurde is feitelijk een grote schande die slechts duidt op minachting voor de basisprincipes van de democratie. Eerder heb ik er al voor gepleit het zulke tegendemonstranten onmogelijk te maken door het, zeker op deze wijze, tegendemonstreren bij wet te verbieden. Ook de aktie van de Amsterdamse SP, PvdA en Groenlinks is een regelrechte schande; zij beloofden 5 euro te storten voor iedere opdagende Pegida-demonstrant op naam van Vluchtelingenwerk. Mogelijk denken deze partijleden ermee een ludiek protest te hebben bedacht, maar in de praktijk pakt het uit als een haatcampagne. Zelfs schroomden ze niet om rechtuit te verklaren dat de mensen van Pegida fascisten, vrouwenhaters en hele en halve nazi’s zijn, allemaal dus letterlijk zo verklaard. In een democratie past zulke minachting, stigmatisering, belediging en propaganda gewoon niet. Politiek correct hoeft van mij niet, maar dit gaat over àlle grenzen van het betamelijke heen.

Aan mijn vrienden, of ze zich nou rechts of links noemen, vraag ik zich erover uit te spreken. Staan ze sympathiek tegenover de tegendemonstranten juist omdat die tegen Pegida zijn en Pegida met alle middelen moet worden bestreden? Zo ja, leg uit hoe dit zich verhoudt tot de basisprincipes van een democratie. Of geloof je helemaal niet in een democratie? Leg uit.

Leg verdomme uit, want ik heb een mening waarvan ik vind dat die in een democratie gehoord màg worden en al jaren heb ik er last van dat ik erom wordt geminacht. Daar gaat dus bijkomen dat ik in elkaar geslagen zal worden als ik het waag toch te gaan demonstreren! Leg verdomme uit. Of spreek je uit tégen die lui, die zich antifascisten noemen.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Leg me verdomme eens uit wat je vindt van die ‘antifascisten’

 1. burroholanda zeggen:
  Wat wil je nu eigenlijk? Je wilt met Pegida mee demonstreren, maar jouw vrouw haar plannen zijn belangrijker. Dan vind je die Pegida demonstratie dus niet de eerste prioriteit. Dat vloeken maakt jouw argument overigens niet sterker. Het komt over alsof je niet genoeg argumenten hebt kunnen bedenken.
  En dat je die acties van SP e.d. een schande vindt, dat mag allemaal in een democratie. Ook tegendemonstraties kunnen gelukkig in dit land. Als dat niet zou mogen, dan werd een deel van de bevolking toch monddood gemaakt? Je ging niet. Het had niet jouw prioriteit! Dus eigenlijk is dit blog meer een soort van “handen in onschuld wassen”.
  • pvanlenth zeggen:

   Je reactie komt juist op mij over alsof je niet genoeg argumenten wist te bedenken. Het enige inhoudelijke argument vind ik in de eerste drie zinnen van jje tweede allinea. Je gaat echter totaal voorbij aan de kernvraag: Mag in een democratie door ’tegendemonstranten’ geweld en andere intimidatie worden toegepast?

 2. burroholanda zeggen:
  Maar is heel hard roepen van AZC weg ermee! ook niet intimiderend? Geweld mag absoluut niet. Helemaal mee eens. Jouw blog kwam wat warrig over mij over. De hoofdlijn,die jij nu noemt had ik nog even niet ontdekt. Je had het over geschikte kleding en leeftijd en zo. Maar ik heb er al snel moeite mee als mensen allemaal over één kam geschoren worden. Zou die anti -pegida stemming niet voortkomen uit het feit, dat pegida zo neo-nazistisch overkomt? Misschien moet Pegida meer doen aan gezonde P.R. Hebben we daar ook de politiek niet voor? In een democratie bedoel ik.
  • pvanlenth zeggen:

   Waarom komt pegida zo over? Ik denk dat de media daarin een grote rol speelden en spelen. Binnen de organisatie wordt veel gedaan om echte neonazi’s weg te houden.
   AZC weg ermee, is een korte krachtige leus. Dat mag en is niet intimiderender dan bijv. Asielzoekers Welkom. Tegendemonstreren mag van mij, maar dat moeten er niet tegelijkertijd en in de nabijheid toestaan. Het wordt dan namelijk al snel gewelddadig, zeker als et veel jong grut tussen zit.

 3. burroholanda zeggen:
  Goeie vraag. Waarom komt pegida zo over? Iets om over na te denken.Dat van die leus, daar zullen wij het niet over eens worden. Zit op het niveau van Willen wij meer of minder Marokkanen? Dat speelt in op de angstgevoelens en de onderbuikgevoelens van mensen. Meestal domme, niet zelf denkende meeschreeuwers. Hitler was daar ook erg goed in. Mensenmassa’s mee laten krijsen. Ik zeg altijd maar. Probeer jezelf eens te verplaatsen in die vluchteling, die zijn leven op het spel zet om maar weg te komen uit die oorlogslanden. Kijk eens naar de beelden van al die kapotgeschoten steden. Kijk vervolgens eens hoe goed je het zelf hebt.
  Is er dan echt in Groningen, Friesland of de Flevopolder geen mogelijkheid om die gasten (tijdelijk) op te vangen?
  En dan kunnen ze er zelf nog aan mee betalen. Dat willen ze overigens ook wel.
  Ik ben wel voor grenzen aan die instroom hoor. In combinatie met een eerlijke verdeling over de andere landen.
  • pvanlenth zeggen:

   Bij demonstraties is het altijd alles of niets. We waren destijds niet een beetje tegen kernwapens op eigen bodem, zo van nou vooruit, twee mag nog net, maar meer echt niet. Nee, àlle kernwapens moesten hier weg. Ik begrijp je gevoeligheid voor de leuze ‘AZC, weg ermee’ dan ook totaal niet. Juist achter die gevoeligheid zit meer. Het lijkt wel alsof het bij jou ergens in je onderbuik iets doet trillen, maar dan precies andersom dan jij denkt dat het met de onderbuik bij velen doet.
   Ik vind trouwens dat je minachtend schrijft over je medemens. Zo heb je het over domme meeschreeuwers. Ikzelf heb al lang geleden mezelf afgeleerd zo te kijken naar die mensen. Sterker, ik denk dat ze, misschien wel juist omdat ze geen geleerde woorden gebruiken, veel dichter bij onze natuurlijke driften staan dan jij en ik. Die driften worden door jou en mij nogal onderdrukt (dat heet beschaving, geloof ik) en het is maar de vraag of dat in die mate wel gezond is, ook voor de maatschappij.
   Over jezelf inleven heb ik al eerder geschreven:
   https://pvanlenth.wordpress.com/2015/09/11/de-goedmens-lijdt-aan-een-gebrek-aan-empathie/
   https://pvanlenth.wordpress.com/2015/08/24/mensen-zonder-hart-en-mensen-zonder-hoofd/

 4. burroholanda zeggen:
  Dank voor het “gesprek”. Ik heb alle stukjes , die je noemde gelezen. Onze werelden liggen ver uit elkaar. En dat gaan we ook niet overbruggen. Ik vind Wilders en zijn ideeën en Pegida en “haar” ideeën helemaal niks. En inderdaad heb ik minachting voor mensen, die niet zelf denken, maar zich laten opzwepen door demagogen. Heel gevaarlijk! En natuurlijke driften?? Tja. Als we daar allemaal aan toe zouden geven, dan . Nou ja. Als je dat niet eens begrijpt, hou dan maar op.
  Ik laat het hierbij. Het ga je goed.
  • pvanlenth zeggen:

   @Burroholanda, vind je het dan geen gesprek, gezien het feit dat je het tussen quotes zet? Niets staat je in de weg om jouw mening hier te geven. Verder vraag ik me af of je mij ook ziet als iemand die niet zelf denkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *