Turkije pleegt pure chantage

Peter van Lenth
Volg me

Hoor ik dat nou goed in het NOS-journaal? De Turkse premier heeft een stapel eisen op tafel gelegd alvorens ze bereid zijn de asielstroom in te dammen: Ze willen versneld toetreden tot de EU, ze willen nòg meer geld en ze willen af van de visumplicht.

Nu wel even doordenken graag, want de consequenties van het toegeven aan deze chantage zijn fors, te fors. Turkije is een veel te vreemde eend in de bijt van de EU. Het land staat heel ver af van de Europese landen waar het normen en waarden betreft, die allang niet meer op die van Ataturk gestoeld zijn, maar op de absurde islamitische ideologie. Het zou het enige islamitische land in de unie zijn; ik moet er niet aan denken. Dat ze nòg meer geld willen (3 miljard extra) is tot daaraan toe, maar die afschaffing van de visumplicht zint me niks. Een visum wordt in de praktijk over het algemeen gewoon verstrekt – en ondernemers zijn er al van vrijgesteld – en je kan je dus afvragen waarom we die plicht eigenlijk nog zouden willen handhaven. Interessant om te weten is dat het in de loop van de jaren wat moeilijker voor ze is geworden, omdat er problemen waren met Turken die zich min of meer definitief in Europa bleken te vestigen. Maar punt is dat afschaffen van de visumplicht betekent dat je het verblijf ook wettelijk niet langer kan koppelen aan een beperkte duur. Zo opent het letterlijk en figuurlijk de weg voor echt alle Turken om zich in elk willekeurig Europees land te vestigen en er zelfs te werken, als ware zij reeds onderdeel van de EU.

Misschien vinden de mensen in Turkije dit soort eisen ethisch nog best okay, zo van voor-wat-hoort-wat, maar in mijn ogen is het ethisch verwerpelijk. Ze misbruiken het asielzoekersprobleem om bij de EU eisen af te dwingen die op zich volkomen losstaan van die problematiek. Stel mijn buurman heeft mij nodig omdat hij toestemming wil voor de bouw van een schuurtje, zou ik dan in ruil van hem mogen eisen dat hij mijn riool vervangt? Ik kan dat natuurlijk proberen, maar het zou echt pure chantage zijn. Hij zou dat anders nooit doen.

De oplossing lijkt me simpel. We geven gewoonweg niet toe aan die chantage en we gaan die asielzoekersstroom op andere wijze indammen. En als dat niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Voor die andere wijze hebben we nu al 3+3 is 6 miljard ter beschikking staan. Lijkt me voorlopig ruim voldoende.

O ja, klik op de foto of alhier. Dan blijkt dat ook Martien Pennings die chantage al zag aankomen.

UPDATE: Kijk aan, het is de Turken gelukt. In weerwil van wat de Europese bevolking wil, worden de onderhandelingen over lidmaatschap van de EU nieuw leven ingeblazen. Zeer onverantwoord gedrag van onze ‘leiders’. Ach, we zullen wel weer veel te beschaafd blijken in onze reacties en zodoende komen ze ermee weg. Nog wel…

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Turkije pleegt pure chantage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *