Morgen bij DWDD: Fidan Ekiz put hoop uit De Zwijgende Meerderheid

Peter van Lenth
Volg me

Fidan Ekiz

Morgenavond staat DWDD in het teken van een documentaire die Vaste Gast Fidan Ekiz heeft gemaakt: Alles komt goed? Zij ging langs bij De Zwijgende Meerderheid (mijn hoofdletters), want van “de extreme geluiden in het debat” kreeg ze vooral verhuisplannen naar een land waar ze met haar familie wèl veilig kon leven. “Ojee, is het weer zo laat”, dacht ik al snel, bij het lezen van de introductie in de vpro-gids. Dan vraag ik me af welk land ze in gedachten heeft. Bali misschien? Ik kan haar verzekeren dat ze daar alleen als toerist welkom is. Ook andere landen hebben zo hun toelatingsregels. Ze zou natuurlijk ook gewoon stiekem een grens kunnen oversteken en zich dan als vluchteling kunnen aanmelden. En dan iets later de familie laten overkomen. Maar laat ik nu niet meteen alleen maar cynisch blijven doen. Wat zei ze nog meer in die introductie? Wat kunnen we morgenavond verwachten?

Vorig jaar nog had ze moslims opgeroepen zich duidelijker uit te spreken tegen terrorisme. Ze heeft nu dus blijkbaar gesproken met moslims uit die groep van De Zwijgende Meerderheid. En die namen het haar kwalijk. Hun verwijt kwam neer op het aloude “Wie ben jij om ons op te roepen ons uit te spreken”. Dat maakte indruk op haar en ze trok die oproep waarschijnlijk in (zal morgenavond wel of niet blijken). Terwijl mijn reactie een heel andere zou zijn geweest. Ik zou hebben volhard in die oproep. Maar ja, ik behoor niet tot De Zwijgende Meerderheid, dus mij wordt door Ekiz morgenavond niets gevraagd.

Ze is ook langsgeweest bij de mensen die ‘gematigde’ kritiek hebben op moslims, maar die dat niet aan de grote klok hangen. Zelf komt ze al met een verklaring: “Die mensen zoeken de nuance, maar hoeden zich er vooral voor als Gutmensch of als racist te worden afgeschilderd door het er maar niet openlijk over te hebben, vandaar het zwijgen.” Dus, er zijn genuanceerd denkenden die te weinig worden gehoord, in tegenstelling tot de …. juist ja, ongenuanceerden … die wèl worden gehoord. Dus… ik behoor tot de ongenuanceerden, want ik zwijg niet. Het is dat u het even tot u laat doordringen.

Ekiz blijft nog even in Nederland hangen, want De Zwijgende Meerderheid gaf haar weer hoop. Ben benieuwd of de uitspraken die zij uit die monden destilleerde ook mij weer hoop geven. Ik zou trouwens geen ander land weten waar ik naartoe zou kunnen. Dat heb je als je maar één paspoort hebt en je bovendien op en top Nederlander voelt (en zéker geen Wereldburger). Afijn, morgenavond toch maar kijken, al was het maar uit eerbetoon aan haar man Wierd Duk, de correspondent die eigenlijk ook tot de groep van ongenuanceerden behoort, want hij verzwijgt niet wat collega’s wel doen.

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Morgen bij DWDD: Fidan Ekiz put hoop uit De Zwijgende Meerderheid

  1. pvanlenth zeggen:

    Zonet de uitzending bekeken. Erg veel moslims aan het woord gezien en eigenlijk maar één ‘boze burger’. Zal wel iets met haar eigen netwerk te maken hebben. Die boze burger verwoordde het trouwens wel prima. Ook haar man Wierd Duk gaf goed weerwoord. De moslims schoten toch weer en masse in dezelfde foute reflex. Laat ik mijn kritiek op hen zo brengen: Als er in Rome Nederlandse jongeren een fontein kapotmaken en de Italianen vervolgens aan Nederlanders vragen wat ze daarvan vinden, dan krijgen ze wèl antwoord. Dan verontschuldigen Nederlanders zich vanzelfsprekend. En bovendien, dan roepen de Nederlanders die landgenoten ter verantwoording. Want Nederlanders voelen zich medeverantwoordelijk voor wat andere Nederlanders doen. Dat is een vorm van sociale controle. Die fonteinvernielers besmeurden de goede naam van de Nederlander en dat staan we niet toe. Blijkbaar een typisch Nederlandse vorm van onderlinge controle??? Je zou het bijna gaan denken.
    Verder denk ik dat Fidan Ekiz de volgende keer op pad moet met een heel andere kernvraag: Wie heeft er meer gelijk? Is dat de moslim die hardnekkig meent dat de Islam wèl vredelievend is? Of is dat de ‘boze burger’ die ervan overtuigd is geraakt dat de Islam al 1400 jaar geweld predikt en pleegt? Die kernvraag moet echt gesteld worden, vooral aan de ‘gematigde moslims’ die zich nu niet openbaar en ertoe gedwongen wilden verexcuseren voor het terrorisme. Mijn insteek is dat zij hun religie minder goed kennen dan die ‘boze burgers’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *