Noemt Ban Ki-Moon ons echt xenofoob?

Peter van Lenth
Volg me
xenofobie

Waarom toch krijg ik bij dit beeld maar geen gevoelens van sympathie, eufemistisch uitgedrukt?

Hoorde ik donderdag Ban Ki-Moon nu echt het woord xenofobie gebruiken in zijn toespraak tot het Oostenrijks parlement?

Ja, ik hoorde het goed, zo blijkt me nu. Hij beschuldigde de Europeanen ervan en vooral ook de Oostenrijkers die  een dag eerder een wet hadden aangescherpt die hen in staat stelt om vluchtelingen te weigeren als ze vinden dat toelaten ten koste van de binnenlandse rust gaat. Mij lijkt dat een prima maatregel, maar de grote leider van de Verenigde Naties ziet er alleen maar xenofobie in. Ik vind dat te triest voor woorden.

Het gemak waarmee mensen anderen xenofobie inwrijven getuigt van een diep gebrek bij hen aan kennis van onze ware natuur. Let wel, xenofobie is niet vreemdelingenhaat. Het is ‘irreële angst voor vreemdelingen’. En laat ik nou denken dat we hier in Europa door schade en schande steeds meer beginnen toe te geven aan onze eigenlijk natuurlijke angst voor vreemdelingen, nadat we eerst de afgelopen 50 jaren die natuurlijke angst hebben zitten onderdrukken, omdat er moreel verheven dames en heren waren die telkens weer hun vingertje hieven en een boos gezicht trokken zodra iemand iets van die angst liet blijken. Ja, moreel verheven lieden zoals inderdaad deze Ban Ki-Moon.

Zeker, ook ik ben van mening dat je iets aan je fobie moet doen, als je merkt dat je die hebt. Maar is angst voor vreemdelingen al bijvoorbaat een fobie? Meer hierover alhier.

 

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Noemt Ban Ki-Moon ons echt xenofoob?

  1. Blewbird zeggen:
    Ja, Europa is niet bepaald vriendelijk voor vluchtelingen uit andere culturen, dat ziet BKM heel goed. We hebben de hele wereld op zijn kop gezet met onze ‘ontdekkingsreizen’ en ‘veroveringen’, maar we zijn blind voor de gevolgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *