Waarom Reinier Boere niet vervolgd wordt

Peter van Lenth
Volg me

Sea-Watch pikt ze allemaal op en brengt ze gratis naar Italië, elke dag weer.

Reinier Boere is van Sea-Watch, een organisatie die op de Middellandse Zee helpt bij het illegaal Europa binnengaan.
Zulke hulp verlenen is bij wet niet verboden. Waarom niet?
Omdat er een merkwaardige fout zit in ons denken over illegaliteit. We maken onderscheid tussen legaal en illegaal binnenkomen. Legaal kom je binnen met een paspoort. Sommigen hebben bovendien een visum nodig. Allen die op andere wijze binnenkomen doen dat illegaal. Illegaal binnenkomen mag in theorie niet, zo redeneerden we in de tweede helft van de afgelopen eeuw, maar een ‘illegaal’ mag evengoed niet direct het land worden uitgewezen, want er kunnen legitieme (wat iets anders is dan legale) redenen zijn geweest. Daarbij werd vooral gedacht aan ‘de vluchteling’. Dat is iemand die uit wanhoop tòch het land binnenging, ook al had deze geen paspoort of visum, om te ontsnappen aan een zeer bedreigende situatie. We vonden dat we eerst zo iemand moesten kunnen beoordelen alvorens we mochten besluiten dat de illegale actie ook echt illegitiem was. Wel stelden we hulpverlenen aan afgewezen illegalen strafbaar. Reinier Boere maakt gebruik van dit levensgrote gat in de wet en is dus niet strafbaar. Het gevolg is dat hij, zijn organisatie en identieke organisaties zo in staat worden gesteld om desnoods miljoenen illegalen te helpen Europa binnen te komen zonder dat we hen voor de rechter kunnen slepen. (Wel is het wat merkwaardig dat we de aanvankelijke smokkelaars in Libië en Turkije niet hetzelfde recht als Sea-Watch lijken te hebben gegund.)

Deze Gutmenschen kunnen zo onze maatschappij totaal ontwrichten. Zij zadelen anderen én latere generaties op met problemen die in de kiem gesmoord nog wel overzienbaar leken, maar dat allang niet meer zijn omdat we ze maar lieten begaan. Immers, we hadden geen wet achter de hand om hun handelen te verbieden en we waren ook al in de loop van de jaren net even te ‘beschaafd’ geworden om hen op andere manier te corrigeren. Deze domkoppen zijn ontzettend tevreden over zichzelf en elkaar. Al dat “goede werk” verwarmt hun harten, geloof me. Ze hebben echt geen idee waarover al de “boze burgers” die tegen immigratie zijn het hebben. Of eigenlijk toch wel: Dat zijn de slechte racisten. En racisten moet je vooral niet serieus nemen, dus je gaat er ook niet mee in debat.

Ik vrees dat het onbegonnen werk is deze Gutmenschen tot inkeer te brengen. Dan moet de wet maar razendsnel aangepast worden. En als dat niet lukt, dan moeten al die boze burgers toch maar eens gaan nadenken welk laagje van hun beschaafdheid eraf kan zonder een ‘woeste burger’ te worden.

Getagd , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Waarom Reinier Boere niet vervolgd wordt

  1. Arjan Fernhout zeggen:
    Bepaalde bètablokkers, propranolol bijvoorbeeld, schijnen de verdraagzaamheid te bevorderen bij een enkele ontmoeting met die paar vluchtelingen in de buurt met een andere ‘rare’ cultuur.
  2. AvdB zeggen:
    Bedankt voor je verhelderende artikel. Dit verheldert een hoop voor mij. De door jouw geschreven laatste twee alinea’s vind ik alleen niet op zijn plaats. Een beetje jammer het eerste goed geschreven gedeelte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *