Joost Niemöller journalist van het jaar…

Peter van Lenth
Volg me

Joost Niemöller – Net als vele andere islam- en EU-critici ooit gevormd, maar nog net niet vervormd, in linkse kringen.

… althans, wat mij betreft. In elk geval zal niemand eromheen kunnen dat Joost zeer veel gelezen wordt in islam- en EU-kritische kringen en daar zodoende ook veel invloed heeft. Die invloed heeft hij niet zozeer omdat hij mensen de ogen opent, maar omdat hij een min of meer zelfde ontwikkeling doormaakt als zijn lezers èn voor die ontwikkeling uitkomt en deze zeer goed weet te verwoorden. Daarom is het voor zijn lezers bijna therapeutisch om hem te lezen. Zijn lezers krijgen zo ontzettend veel verwijt vanuit de eigen omgeving over zich heen dat het een verademing is om bij hem te lezen dat ze niet alleen staan in al hun kritiek op de overheid en de media. Joost kent de burelen van menige MSM-redactie en ook die van een omroep als de NCRV. Daar was hij één van een select groepje journalisten dat het dan op Radio 1 had over die media. Maar de NCRV achtte het op zeker moment opportuun hem niet meer uit te nodigen (is dat ontslaan?) vanwege vermeend racistisch gedachtengoed. Op andere redacties was hij al langer niet meer echt welkom. Zijn carrière zat dus in het slop, maar achteraf heeft het zo moeten wezen, want zo kon hij tenminste heel dicht bij zichzelf blijven, waarvan we nu de vruchten plukken. Ondertussen wordt hij meer en meer uitgenodigd voor fora en lezingen, en het zou me niets verbazen als Joost zomaar ineens in de Tweede Kamer belandt. Mijn stem krijgt hij meteen.

Joost Niemöller is gelukkig niet de enige journalist of invloed. Anderen hebben of hun eigen website of schrijven op websites. Vergeef me als ik namen vergeet of niet ken – niemand, zeker ik niet, heeft de tijd om ze allen te lezen -, maar toch even een snelle opsomming:

Carel Brendel, E.J. Bron, Martien Pennings, GeenStijl, Veren of Lood, Curiales, Opiniez, The Post Online, De Correspondent en Jalta. (Vind je dat je er echt bijhoort? Geef even een seintje en ik zal zien wat ik kan betekenen.) Van de reguliere media vallen me met name Elsevier en De Telegraaf mee, althans wat hun positionering inzake de EU en de Islam betreft.

Van dit rijtje is trouwens Martien Pennings veruit mijn favoriet. Ik herinner me nog dat ik zijn website jaren geleden ontdekte en me verbaasde over zijn ontzettend harde toon. Ik durfde bij anderen zijn site dan ook niet te noemen, laat staan aan te raden, bang als ik was te worden geassocieerd met zijn extreem gefoeter. Tegenwoordig ligt dat anders, omdat ik zelf ben veranderd, maar wellicht ook omdat we allen zijn opgeschoven. Zijn gefoeter is namelijk, zo vind ik nu, eigenlijk hartstikke terecht en ook nog eens heel goed onderbouwd. De informatie die hij tussen al het schelden door geeft is van zeer hoog en zeer relevant gehalte. Zijn strijd tegen de Israël-bashers en Islam-apologeten is een niet aflatende. Eigenlijk is Martien Pennings, zo vermoed ik, voor alle anderen uit mijn rijtje weer de persoon waaraan zij hùn dagelijkse portie inspiratie of relaxatie opdoen. Relaxatie omdat de eigen woorden met Pennings vergeleken dan nog best wel meevallen wat hardheid betreft. Martien wijst ons telkens weer haarfijn op de eigenlijk zeer kwalijke invloed van vele BN’ers die zelf menen de goedheid zelve te zijn. En om die lieden ervan te doordringen dat dit echt niet zo is, foetert hij ze voor van alles uit. Wie het steeds maar weer opneemt voor de Palestijnen en nooit een goed woordje voor de Israëliërs over heeft, wordt door hem steevast als antisemiet te kakken gezet. Het gekke is dat hij met die overdrijvingen veel minder naast de echte waarheid zit dan ‘genuanceerd denkende’ mensen denken, zo ben ik in de loop der jaren gaan inzien. Bij Martien Pennings weet je waar hij voor staat en dat is wel zo prettig. Niks geen wolligheid dus.

Er is momenteel veel ontzetting over de uitzwaaidag-aktie op Facebook, gericht tegen Sylvana Simons. Daar zou het een donkerbruine poel van racistisch Nederland zijn. En dan bedoelen ze niet de allochtone Nederlanders. Het gekke is dat Sylvana zelf geen aangifte doet, maar dat het Openbaar Ministerie (wie is dat eigenlijk?) evengoed een onderzoek is gestart en rustig verklaart eventueel te gaan vervolgen. Wauw, denk ik dan, hebben al die ontzette mensen dan helemaal niet door welk mechanisme er achter al dat besmeuren op Faceboek zit? Voor mij is het duidelijk zat. Sylvana heeft bij allerlei gelegenheden duidelijk laten blijken hoe zij denkt dat de Nederlanders zijn. Die Nederlanders hoorden dat aan, schudden hun hoofd en hieven de armen in de lucht om zoveel onbegrip. Die Sylvana begreep er dus helemaal niets van, niet van hoe er door de autochtoon wordt gedacht over de ophef over Zwarte Piet en niet van hoe er wordt aangekeken tegen de beschuldiging van racisme. Nou, dacht nu een deel van die autochtone Nederlanders, als Sylvana het toch niet wil snappen, dan gaan we er maar gewoon naar handelen. Maar dan wel zodanig overdreven dat goed wordt begrepen dat het satire is. Helaas blijkt Sylvana de satire niet te begrijpen en mèt haar ook niet het O.M. en de redacties van de grote bladen en het NOS-journaal. Het is allemaal te triest voor woorden. Waar eindigt dit…

Wat ik me bedenk: Ik heb nog niet mijn eigen bijdrage op die Facebook-pagina geleverd. Kom, laat ik snel zijn, voordat Facebook het wederom sluit of anders ons Ministerie van Fatsoen. Update: Okay, ondertussen gedaan.

 

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *