Hoe kan je iemand het makkelijkst beledigen?

Peter van Lenth
Volg me

Het is op moment van schrijven het prachtigste weer dat je maar kan hebben; de natuur heeft het beste met mij voor, zo lijkt het. Dus wat zou ik klagen of somberen….

Ik zit buiten en op nog geen 10 meter van me af zit binnen een groep zeer bevlogen mensen bij elkaar om hùn strijd met elkaar te bespreken: het klimaat. Ik stel me zo voor dat ze allen links stemmen. Zonet nog even in hun meegebrachte pamfletjes gecheckt hoe hun organisatie denkt over Israël, de Islam, de EU en nog zo wat hete hangijzers. Niks in hun geschriften dat daarover rept, dus wat zou ik klagen. Hun (linkse) ideaal heeft mijn zegen en sympathie, want ook ik maak me zorgen om het klimaat, niet omdat ik nou eenmaal uit een links nest kom en daar ook vanzelfsprekend bij hoor. Die tijd ligt achter me; tegenwoordig loop ik mijn eigen pad en niet toevallig heeft het milieu nog immer mijn aandacht. Maar toegegeven, ik bekommer me niet meer om dat milieu zoals deze groep dat doet. Er zijn belangrijker zaken, vind ik, want wat heb je aan een geredde planeet als we ondertussen die planeet hebben overgeleverd aan Het Kwaad.

Terwijl vanuit de gehuurde ruimte (ik ben voor nu even beheerder van deze faciliteit) emotionele geluiden weerklinken – ik geloof dat het gaat om een soort kennismakingsritueel -, maak ik me dus drukker om de toestand van het land. Ja, die toestand heeft zelfs effect op mijn gemoed. Het is maar goed dat de zon zo lekker schijnt en de lucht zo zacht is…

De ergernissen van de dag waren weer talrijk. Neem nou Rutte, die het moment gekomen achtte zijn oordeel te vellen over degenen die op Facebook hun satire loslieten op Sylvana. Nee, dat was echt te walgelijk voor woorden, zo vond Rutte: “Het zijn walgelijke reacties. Dat staat een constructieve dialoog in de samenleving in de weg”. Wat is dat toch, dat ook mensen met verstand satire niet meer kunnen onderscheiden? Lag het er dan onvoldoende bovenop? Of weerspiegelt hij een verandering in de maatschappij? Komt het door de aard van de sociale media? We zijn immers de eerste generatie die met zoiets als Facebook en Twitter, ja zelfs e-mail, te maken heeft. Onvoldoende kennis van de aard van die media kan dan snel tot verkeerde conclusies leiden. Zo beschouwen veel mensen ook het e-mail medium als veroorzaker van ruzie, wat natuurlijk niet zo is. Zet dezelfde personen die via e-mail tot ruzie kwamen bij elkaar en ze krijgen ook dan, dus mondeling, diezelfde ruzie. Alleen is de interactie dan veel rapper, voortvarender en min of meer onontkoombaar, dus is de kans ook groter dat de ruzie toch wordt uitgepraat. Interactie per e-mail gaat eigenlijk heel traag en na slechts enige uitwisselingen haakt dan een van beiden opeens af, waardoor de net ontstane ruziesfeer bestendigd wordt. Tuurlijk, het is waar dat je bij e-mail de nonverbale uitingen erbij moet denken. Misschien is de ander, aan de andere kant van de lijn, toch wantrouwiger dan je dacht en gaat die voor een zeer negatieve uitleg van je woorden waar je zelf uitermate van opkijkt zodra je ervan hoort. “Jemig, hoe komt die ander erbij om mijn woorden zò uit te leggen”, denk je dan. Het is schijnbaar wennen en een volgende generatie zal hopelijk een stuk beter weten om te gaan met die nieuwe sociale media, dus met e-mail, maar ook met Facebook en Twitter.

Even terug naar dat vermeende racisme: Wie wèrkelijk meent dat onze maatschappij volzit met autochtone racisten, die zal de satire op die Facebook-pagina niet zien en zal serieus menen daar dè bevestiging van de eigen mening te hebben gekregen. Wie echter meent dat het met dat racisme wel meevalt, zal al snel beseffen dat we op die pagina te maken hebben met mensen die satirisch en dùs sterk overdreven hun kijk kenbaar maken. En die kijk is dat ze zich miskend en beledigd voelen door de beschuldiging van racisme, zich er machteloos onder voelen, want ze worden niet geloofd, en besloten hebben dan maar tijdelijk te gaan voldoen – en hoe! – aan dat etiket. Want als hun ontkennen van dat racisme toch niet wordt geloofd, dan rest hen niet veel anders dan ernaar leven, toch? Ja, ook ik denk zo langzamerhand dat het racisme in Nederland toeneemt. Maar de schuld van die verdieping leg ik bij de Sylvana’s en Quincy’s – en de media die hen telkens weer een podium geven – omdat ze er elke keer weer op hameren. Veel autochtonen krijgen daardoor gewoon een hekel aan hen en een, daarbij horende, behoefte op hen af te geven en hen te beledigen. En hoe beledig je zo iemand het makkelijkst? Inderdaad…

Wat speelde vandaag nog meer? Thierry Baudet waarschuwde op Radio 1 voor de macht van Facebook. Zijn eigenaar, Mark Zuckerberg, is momenteel bij machte om te bepalen welke pagina’s offline moeten worden gehaald, bijvoorbeeld vanwege vermeend racisme of fascisme. Baudet vindt het tijd om de macht daarover weg te halen bij Zuckerberg. Het medium Facebook is in feite te groot en invloedrijk geworden om nog in privé-handen te laten. Dankzij de gebruikersvoorwaarden kan Zuckerberg nu al bepalen welke uitingen ongewenst zijn en dus offline gehaald worden, dus nog ver voordat een rechter zich erover uit kon spreken. Daarbij laat Zuckerberg de oren wel degelijk hangen naar de wensen van mensen als Merkel. Zuckerberg is nogal een politiek-correct mens, broodnodig voor Facebook om zich de overheden van het lijf te houden. Dat snap ik best, maar het kan dodelijk uitpakken voor sommige kritiek die je in een vrije, westerse samenleving moet kunnen hebben. Denk aan islamkritiek die dan vanwege vermeende islamofobie offline gehaald wordt. Nu denk ik zelf dat het door Baudet gesignaleerde probleem niet verdwenen is zodra we Facebook uit handen van Zuckerberg hebben gerukt. In China is het de overheid die al lang en breed bepaalt wat in de sociale media mag. In Turkije is het Erdogan die de sociale media steeds meer in zijn greep neemt. Maar Baudet heeft wèl een punt, want ook deze week zijn er – als we Baudet mogen geloven -door Facebook diverse pagina’s offline gehaald op politiek-correcte gronden en zonder opdracht van een rechter. Gelieve allen dus de komende tijd te gaan nadenken over Baudet’s woorden.

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *