Artsen Zonder Grenzen bracht meer dan 50 IS-terroristen aan land

Peter van Lenth
Volg me

De redding is nabij, dus de boot mag nu kapseizen. Wel zo goed voor de beeldvorming.

Naar nu blijkt heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) al minstens 50, zich vluchteling noemende, IS-terroristen van zee ‘gered’ en aan land gezet in Italië en Griekenland. De tussenstand van het totaal aantal ‘geredde bootvluchtelingen’ lag in december reeds op bijna 24.000 en sindsdien is AZG daarmee onverminderd doorgegaan. Daarbij heeft AZG geen aandacht besteed aan screening, ervan uitgaande dat dit een taak is van de Europese autoriteiten.

Meer dan 1 miljoen mensen hebben in 2015 de oversteek naar Europa gemaakt. Ruim 856.700 mensen kwamen via de Egeïsche Zee in Griekenland aan. 49% van de mensen komen uit Syrië, 21% uit Afghanistan en 9% uit Irak. 83% betreft, goeddeels jonge, mannen. 153.600 mensen kwamen in 2015 vanuit Libië via de Middellandse Zee aan in Italië. Ondanks pogingen de zeeroute te sluiten, blijven mensen komen, mede bemoedigd door de oppik-acties van organisaties als AZG, maar de laatste tijd ook van overheden die fregatten inzetten, waaronder de Nederlandse. Tussen januari en april kwamen meer dan 180.000 aan. De artsen van AZG hebben er emotioneel grote moeite mee te zien hoe mensen op zee verdrinken. Daarom varen zij met reddingsschepen op de Middellandse Zee en varen zij samen met Greenpeace op de Egeïsche Zee. In 2015 waren drie schepen van AZG betrokken bij 120 reddingsacties op de Middellandse Zee tussen Afrika en Italië, waarbij zij meer dan 20.000 mensen van wrakke boten redden en assisteerden bij de redding van 3.000 mensen. Sinds april varen zij opnieuw met drie schepen op de Centraal-Middellandse Zee ten noorden van Libië: de Dignity I, de Bourbon Argos en de Aquarius, de laatste in samenwerking met SOS Mediterranee.

‘Bootvluchtelingen’ blijken tegenwoordig goed door te hebben hoe zij hun kansen op een probleemloze overtocht flink kunnen vergroten. Een simpel S.O.S. signaal of zelfs telefoontje blijkt al voldoende om de bemanningen van de ‘reddingsschepen’ recht op het ‘wrak’ af te laten gaan. Uit cijfers van de Nederlandse overheid blijkt dat er onder de illegale immigranten alleen al vorig jaar 30 concreet werden verdacht van terroristische activiteiten. Extrapolerend naar heel Europa gaat het dan om honderden concrete gevallen. We mogen ervan uitgaan dat het om het topje van een ijsberg gaat en dat het echte aantal een meervoud is. Gesteld dat het er (conservatief geschat) 2.000 op de 1 miljoen die in 2015 binnenkwamen waren, dan gaat het om 0.2 procent. AZG zegt hoe dan ook meer dan 25.000 mensen te hebben opgepikt. Passen we de 0.2 procent daarop toe, dan komen we uit op 50, in één jaar wel te verstaan. Elk jaar dat AZG met deze activiteiten doorgaat zal het aantal dus nog verder oplopen.

Er wordt wel gesteld dat IS-terroristen veiliger routes dan via gammele bootjes kiezen dankzij hun financiële mogelijkheden en hun netwerken. Daar kan tegenover worden gesteld dat er nog maar weinig reden bestaat om een gammel bootje als een risicovolle manier te bezien nu er zo efficiënt door AZG wordt gezocht naar bootjes op de Middellandse Zee die bovendien nog slechts een signaal hoeven uit te zenden om zich te laten vinden.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

0 reacties op Artsen Zonder Grenzen bracht meer dan 50 IS-terroristen aan land

  1. Bo zeggen:
    3 jaar geleden heb ik een liedje gemaakt en de opbrengst is gegaan naar AZG. 1800 euro opgehaald en ik ben nog steeds trots dat deze organisatie hun mooie werk blijft doen. Het is zo makkelijk om een organisatie op deze manier neer te sabelen terwijl ze heel goed werk verrichten. En dat geldt ook voor Amnesty en Greenpeace. Gelukkig zijn er nog tegengeluiden en gelukkig zijn er ook nog mensen die doen met liefde en passie om mensen te helpen.
  2. pvanlenth zeggen:

    En zo’ n tegengeluid ben ik. En denk niet dat het ‘zo makkelijk’ is om ‘op deze manier neer te sabelen’. Ik heb immers moeten beargumenteren. Iets wat ik jou met jouw neersabelen van dit stuk niet zie doen. Dus over makkelijk gesproken…

  3. Pingback: Mijn linkse vrienden – P. van Lenth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *