De VPRO is mij kwijt als lid vanwege Zomergasten/Abou Jahjah

Peter van Lenth
Volg me

jahjah-kalazjnikov-pak-de-wapens-opDe VPRO heeft Abou Jahjah uitgenodigd voor Zomergasten. Waarom schokt dit nieuws me zo?

Ik heb alle jaren gedacht dat Zomergasten bedoeld was om mensen met een leerzame boodschap de gelegenheid te geven die boodschap eens goed te brengen. Abou Jahjah behoort absoluut niet tot de groep van mensen met een leerzame boodschap. Zijn boodschap is er juist een van haat en terrorisme. Hem uitnodigen staat voor mij gelijk aan – we schrijven even 1930 – Hitler uitnodigen voor een drie uur lang .interview op de destijdse radio. De woorden van Thomas Erdbrink – de presentator – dat het hier om “een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België” gaat, doet het lijken of het om een door vriend en vijand gerespecteerde kenner gaat. Niets is minder waar. Jahjah wordt minimaal door de islam-critici als zeer gevaarlijk beschouwd.

De VPRO weet precies waar het aan begint; zij geven ook zelf aan dat er al maanden gedoe is over Jahjah, o.a. vanwege de uitgave van zijn boek “Pleidooi voor radicalisering” bij De Bezige Bij, waardoor heel veel daar publicerende auteurs hun relatie met De Bezige Bij gingen bijstellen of er zelfs weggingen. Alleen de titel van het boek al belooft niet veel goeds. Wie mocht denken dat het in dat boek met de radicaliseringsideeën van Jahjah wel mee zal vallen, zal bedrogen uitkomen. Abou Jahjah’s ideeën zijn als vergif voor onze westerse manier van leven en ons beeld van Israël. Voor zover hij evengoed wordt getolereerd heeft dat alleen maar te maken met zijn kennis van onze opvatting van vrijheid van meningsuiting, waardoor hij precies weet hoe hij naar het idee van net voldoende mensen nog net binnen de lijntjes weet te blijven.

Nou behoor jij misschien tot de groep die vindt dat hij nog net binnen de lijntjes blijft. Maar pas op dat je niet over een jaar of wat het Grote Verwijt van je kinderen en kleinkinderen gaat krijgen dat je het allemaal maar liet gebeuren! Net zoals het later de mensen werd verweten dat ze Hitler zomaar op zijn beloop lieten. Ja, dit is een Godwin en er zou de lacherige kritiek op kunnen komen dat ik de man teveel eer aan doe door hem evenveel invloed en charisma als Hitler toe te kennen. Maar dan zijn mijn woorden niet goed begrepen. Jahjah is er eentje van een grotere groep die anti-westers en anti-Israël schrijft en predikt. Mocht ook jij ergens wel boos zijn over fout beleid van “het westen” en Israël en wellicht daarom best wel sympathie opbrengen voor zulke geschriften, onder het motto “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”, dan bega je een heel grote fout, want de vijand van je vijand is daarmee echt niet meteen je vriend. En achteraf zou je weleens erg kunnen terugverlangen naar dat westen en dat Israël waar je zoveel kritiek op had.

Terug naar de VPRO. Na zo’n 40 jaar lidmaatschap is het voor mij nu onmogelijk nog lid te blijven. Iedereen bij de VPRO had moeten beseffen dat deze uitnodiging echt niet kan, ook niet (of juist niet) gezien de VPRO-cultuur. Het kan niet anders of er is daar een generatie aan de macht gekomen die iets niet helemaal goed heeft begrepen. Heel misschien zijn het bij de VPRO altijd al dwaallichten geweest, maar nu is het gevolg dusdanig ernstig dat ik mij er niet meer mee wens te associëren.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *