Domme Europese leiderskliek veroordeelt coup

Peter van Lenth
Volg me

Hieronder een willekeurige drie reacties van Europese leiders de Europese leiderskliek op de couppoging in Turkije. Allen verklaren zich solidair met Erdogan, keren zich tegen de coupplegers en verklaren wederom hun liefde aan ‘de democratie’. Frankrijk, althans zijn minister van BZ, hoopt zelfs dat de democratie in Turkije er sterker van wordt. Let ook op de reactie van Tusk die de couppoging op eenzelfde lijn zet met het gebeurde in Nice.

Al deze Europese regeringsleiders zijn blijkbaar te dom om in te zien dat de democratie in Turkije onder Erdogan juist minder en minder wordt en dat de in opstand gekomen militairen juist vanwege die teloorgang van de democratie in opstand kwamen. Waar is de Europese leider die juist zijn steun betuigt aan die militairen? Die militairen staan, wat moraal en ethiek betreft, hoogstwaarschijnlijk een stuk dichter bij de gemiddelde Europees dan Erdogan en zijn kliek. Ataturk nam maatregelen om de secularisatie in zijn land te grondvesten, o.a. door het leger daarop in te richten. Dat leger heeft zich in de vorige eeuw diverse keren geroepen gevoeld om in te grijpen. En ook deze keer voelde het zich geroepen. Waarom toch keert onze leiderskliek zich tegen deze beschermers van de secularisatie? Deze militairen nemen het grootste risico in hun leven. Mocht de coup mislukken, dan wacht hen de dood, namelijk de doodstraf. Kijken of onze leiderskliek dan nog steeds Erdogan zo fanatiek steunt. Of nee, vast niet; dan zullen ze hem vragen om slechts gevangenisstraf te geven, zoiets.

UPDATE 16 juli 21 uur:
De coup is mislukt. Joost Niemoller heeft een plausibele analyse die erop neerkomt dat de coup gewoon in scene is gezet. Bij de reguliere media (bijv. vanavond het NOS-journaal) is er van zo’n kritische analyse helemaal niets te merken. Daar is iedereen er heilig van overtuigd dat de coup echt was.

Een plausibel, het onderzoeken waard, scenario: Ja, er zijn onder de militairen die best in zijn voor een coup. Maar er is onvoldoende draagvlak. Erdogan weet van de hoed en de rand en laat infiltreren door o.a. een kolonel of nog hoger die zich opwerpt als leider. Op zeker moment laat deze de code rondzingen dat het zover is. Deel van het plan is dat Erdogan et.al. meteen gevangen genomen zullen worden en nog zo wat strategische voorwaarden. De coup begint, maar diverse beloften zoals dat Erdogan gevangen genomen zal worden, worden niet uitgevoerd. En met een paar simpele ingrepen is de macht weer terug bij Erdogan, voor het oog van de wereld dan, want de macht was nooit echt weg.

En hier nog een analyse die erop neerkomt dat het in scene is gezet:

coup_turkije_1acoup_turkije_2.pngcoup_turkije_3a-300x205

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *