Gay Canal Parade – Mooi? Afstootwekkend?

Peter van Lenth
Volg me

gayprideOver ruim een week is wederom de Gay Canal Parade. Daarom iets meer aandacht de komende tijd voor dat onderwerp. Een aftrap met het plaatje van de twee roze uitgedoste mannen lijkt me op zijn plaats. Het is gepikt van de website van de organisatie. Vind je het mooi? Zo ja, wat zegt dat dan over jou? Of vind je het juist afstootwekkend? Ook dan, wat zegt dat over jou? Wat het over je zegt als je het mooi vindt, weet ik even niet. Wel weet ik dat je niet bij voorbaat een homohater bent als je het afstootwekkend vindt. Er zijn nogal wat mensen die de mening zijn toegedaan dat homofilie gewoon getolereerd moet worden en tegelijkertijd de vorm van homofilie die de foto uitstraalt om redenen afwijzen of in elk geval “maar niks” vinden. Mogelijk vinden die mensen ook de vrouwelijke vorm ervan – denk aan Braziliaanse schoonheden op het festival van Rio – of zelfs elke opzichtige uiting van seks afkeurenswaardig of gewoon “maar niks”. Maar toegegeven, er zijn ook mensen die de vorm alleen bij mannen maar niks vinden en dan vooral omdat het de rol van de man in de maatschappij ondermijnt. Is dat misschien dan toch homofobie? Ik durf dat nog steeds te betwijfelen.

Als er bij het aanschouwen van de twee jongens één woord is dat bij mij naar boven komt drijven, dan is dat ‘hedonisme’, ofwel het zien van genot als hoogste doel in het leven. Nou goed, nog een woord dan: decadentie. Het tolereren van met name de hedonistische vorm van homofilie vraagt nogal wat van een maatschappij, c.q. beschaving. In menig land wordt deze vorm dan ook niet getolereerd; niet bij wet en niet door het volk. De mensen in die landen zouden niet weten hoe ze zulke tolerantie kunnen laten stroken met hun normen en waarden. Je kan dan denken aan behoorlijk religieuze mensen, die hedonisme zien als een vorm van kwaad waartegen ze zich verzetten moeten. Je kan ook denken aan volkeren die trots zijn op hun heldhaftige geschiedenis vol met stoere, èchte, mannen. Maar je kan ook denken aan mensen die een vorm van socialisme aanhangen die vooral is gestoeld op gemeenschapszin. Mocht de voorhoede van de homobeweging werkelijk menen dat zulke gay parades bijdragen aan hun emancipatie, dan moet ik ze teleurstellen; in zulke landen, en bij zulke groepen, neemt de weerzin alleen maar toe. En ik denk dat je de mensen in die landen of groepen niet zomaar een sticker met “homofoob” mag opplakken. Een minder opvallende vorm van homofilie zou namelijk zomaar wel op steun, of in elk geval tolerantie, kunnen rekenen.

Ook in ons land zijn er genoeg mensen die de hedonistische vorm slechts met tegenzin tolereren. Ik behoor tot de groep die een mengvorm van socialisme, liberalisme en democratie aanhangt waarvoor geldt dat gemeenschapszin weliswaar noodzakelijk is, maar dat deze zijn doel voorbijschiet als er niet eveneens individuele vrijheid bestaat. Ergo, van mij mogen mensen ook een beetje hedonisme betonen, ofwel: genieten van het leven. Homofilie die het gevolg is van het slechts kunnen genieten van seks bij mensen van het eigen geslacht heeft zodoende mijn zegen, want anders zou ik iemand dwingen tot een leven zonder enig seksueel genieten. Toch behoor ik tot de groep die de hierboven betoonde vorm van hedonisme slechts met tegenzin tolereert; het is namelijk meer dan ‘een beetje hedonisme’. De beide jongens vind ik afstootwekkend. Ze zijn in mijn ogen decadente kinderen. Kinderen omdat ik ze onvolwassenheid vind uitstralen. Decadent omdat ik moreel verval eruit lees. Hun lach vind ik gemaakt, zo van “zie mij eens mooi zijn”. Verder kan ik het niet laten te vermoeden dat ze zich vooral in de homoscene ophouden omdat het daar zo makkelijk is heel veel en heel vaak seks te kunnen hebben. Mannen hebben (door de hormonen) nu eenmaal vaker zin in seks dan vrouwen, dus er is in de homoscene altijd wel wat te doen op dat gebied. Waren vrouwen even happig gebleken, dan was menig homo nooit homo geworden, zo vermoed ik. Het westerse percentage homofilie zou dus weleens veel hoger kunnen zijn dan het percentage in andere culturen. Niet omdat homofilie in die andere culturen wordt onderdrukt, maar omdat homofilie hier wordt bevorderd juist door onze tolerante houding, zelfs tolerant voor de hedonistische vorm.

De Gay Canal Parade wordt voor mij dus wederom een irritant gebeuren. Maar wel moet ISIS er met zijn poten vanaf blijven. En dat geldt ook voor elke Marokkaanse snotneus.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *