Schop Turkije uit de NAVO als het zo doorgaat!

Peter van Lenth
Volg me

TURKEY-PARLIAMENT-Erdogan en zijn AKP zijn gewoon bezig met een coup en je zou hopen dat er, net als in Egypte gebeurde, door het leger werd ingegrepen. Dat dit vooralsnog niet gebeurt wil niet zeggen dat wij hier in Europa alles wat daar gebeurt dus maar moeten laten gebeuren, alsof onze neus bloedt, alsof het onze zaken niet zijn, alsof we ons uit principe niet mogen bemoeien met de interne aangelegenheden van een ander land. Natuurlijk moet Europa zich erover uitspreken en als de rest van Europa dat niet wil, dan moet Nederland dat maar doen.

We moeten Turkije nù vertellen dat de manier waarop er gereageerd is op de zogenaamde coup de wàre coup is, dat dit Turkije zodoende niet binnen de NAVO past, dat we ons niet langer gebonden voelen het te helpen als het wordt aangevallen, dat het de Koerden met rust moet laten, dat het de Gulenisten niet op deze wijze moet bestrijden.

En als de Turken weer willen worden opgenomen in de NAVO-familie, dan zullen ze democratisch gekozen burgemeesters moeten respecteren, dan moeten ze alle aanvallen op de Koerden onmiddelijk staken, dan moeten ze de AKP-sympathisanten in eigen land en in onze landen op het hart drukken te stoppen met de jacht op Gulenisten, dan moeten ze al die ontslagen rechters, leraren en ambtenaren weer herinstalleren.

Bovenop het dreigement (ja, dreigement) dat het uit de NAVO wordt gegooid, zal er een reeks andere maatregelen moeten worden genomen. Turken worden Europa/Nederland niet meer binnengelaten, ook niet met visum. Handel met Turkije wordt verboden,  Militaire middelen worden niet langer verkocht  aan Turkije. Uitwisselingsprogramma’s worden gestopt. Turkse studenten moeten per omgaande terug naar Turkije. Hier woonachtige Turken zal het worden verboden hun door het thuisland geïnspireerde aspiraties hier in het openbaar te uiten.

Mochten andere met ons bevriende landen, waaronder zeker ook de VS, aan de coup géén consequenties verbinden en de banden met Turkije gewoon voortzetten alsof er niets is gebeurd, dan zal Europa/Nederland zich daarvan moeten distantiëren en dat land, dus inclusief de VS, er hevig op moeten bekritiseren.

Vind je bovenstaande niet realistisch? Geloof je meer in Realpolitik? Vind je dat we in zo’n fase met diplomatie meer bereiken? Of sluit je zelfs niet uit dat Erdogan eigenlijk gelijk heeft en mag je zijn daadkracht wel? In al die gevallen betwijfel ik je democratisch gehalte. Je belijdt het met de mond en daar blijft het bij. Je laat het zonder enig protest zomaar gebeuren dat elders de democratie om zeep wordt geholpen. Ataturk bouwde de democratie daar met veel moeite op, waardoor Turkije in het Westen weer wat krediet kreeg, zoveel zelfs dat het lid van de NAVO mocht worden. Die democratie wordt daar nu in slechts enkele jaren volledig afgebroken. En JIJ laat dat gebeuren? Dan zullen we het van jou niet moeten hebben als in Nederland de nood aan de man is. Wat nu als hier te lande een Erdogan-type minister-president wordt, die elke tegenwerking ziet als een complot tegen hem en daarom steeds meer macht naar zichzelf en de zijnen toetrekt? Er zal een moment komen dat buitengeslotenen de wapens tegen hem opnemen, en terecht! Maar jij zal dan aan de verkeerde kant van de lijn staan, zo vrees ik.

Terug naar Turkije: Het is wachten op de aanslag op Erdogan. En sorry mensen, maar ik ga dan niet net doen alsof ik geschokt ben om zo’n aanval op de democratie. Wie zoveel mensen en specifieke groepen tot buitenstaanders, tot outlaws, in de eigen maatschappij maakt en hen de democratische middelen ontneemt om hun standpunten zelfs maar kenbaar te maken, laat staan te trachten te verwezenlijken, vraagt er gewoon om.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *