Ik walg van al die Goedmensen van Stichting Bootvluchteling

Peter van Lenth
Volg me
lesbos-1

Zie toch eens de zelfgenoegzame lach op haar gezicht. Een echt Goedmens.

De Stichting Bootvluchteling zegt de helpende hand te bieden bij de toenemende vluchtelingenstroom vanuit Libië. De stichting handelt vanuit de overtuiging dat de verdrinkingsdood op geen enkel dilemma een passend antwoord is: “Wij geloven in een wereld waarin we medemensen in nood de helpende hand bieden.” En: “Je moet er niet aan denken, maar wat als wij er niet waren geweest?”

Nou, eerlijk gezegd, waren jullie er maar echt niet geweest. Door jullie soort worden nog veel meer zogenaamde vluchtelingen aangemoedigd om die overtocht te gaan maken. En hoezo medemensen in nood en de verdrinkingsdood… Ze zijn de haven nog maar amper uitgevaren of ze worden al opgepikt door jullie. Jullie zijn gewoon de zoveelste veerdienst Afrika – Europa.

Vraagje: Hebben jullie wel een licentie daarvoor? En moeten ze zich niet identificeren bij vertrek, met paspoort met name? Hebben ze wel visa voor Europa? Kunnen ze een retourticket overleggen? Kunnen ze aantonen over voldoende geldelijke middelen voor hun verbijf in Europa te beschikken? En vertel me, wat is eigenlijk het ethisch verschil tussen jullie en de smokkelbendes? En waarom toch denken jullie ermee weg te komen? Ik meen te weten dat mensenhandel strafbaar is. Niet voor jullie? Hebben jullie soms hooggeplaatste vrienden?

Voelt het echt zo goed om die mensen daar uit zee op te pikken? Ben je dan echt trots op jezelf? Heb je dan echt het gevoel eindelijk iets wezenlijks voor de wereld te doen? Komt het dan echt helemaal niet in je op dat juist jij bezig bent de problemen van de nabije en verderaf liggende toekomst te creëren? Denk je echt dat je je zo verheven hebt boven hen die een harde lijn voorstaan? Meen je nou echt op deze manier een statement te hebben gemaakt tégen Wilders? Weet je wel heel zeker dat al jouw vrienden en kennissen je om dit gedrag zullen roemen? En spuug je op hen die jou alleen maar walgeijk vinden om je onvoorstelbare naïviteit? Doe je eigenlijk weleens écht aan zelfkritiek? Je bent vast heel tevreden met je eigen inlevingsvermogen, maar waar is jouw inlevingsvermogen voor degenen die heel veel last gaan krijgen van jouw ‘goede daden’? Wordt het niet eens tijd voor een bezoekje aan een psycholoog?

Vanochtend werd jullie kapitein geïnterviewd op Radio 1, om tien over negen. De studiopresentator was echt volkomen, maar dan ook volkomen, kritiekloos. Nee, het was er overduidelijk eentje vàn jullie. Ja, jullie hebben vele contacten bij de media, maar dat jullie zulke contacten hebben wil natuurlijk niet zeggen dat jullie dus gelijk hebben. Het interview deed me walgen en ik besloot na het interview de radio uit te zetten; de presentator had zijn werk niet goed gedaan en dat werd me even teveel, een emotie die me vaker en vaker overkomt.

Ik veracht jullie om wat jullie de samenleving aandoen. Bij ‘goed doen’ heb ik heel andere beelden voor ogen. Geïnteresseerd in die andere kijk? Nee hè, dacht ik al. Jullie zijn een zelfgenoegzaam volkje dat genoeg heeft aan de eigen groep.

Ach, vergeet ik nog bijna dat ene woord dat jullie zo goed beschrijft: Goedmensen.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *