De wereld is van IEDER1, maar Bali is van de Balinezen

Peter van Lenth
Volg me
Bali-Expat

Bali is een prachtig oord, ook voor toeristen. Maar het staat niet zomaar toe dat je er een huis koopt. En terecht!

Dit weekend was in Amsterdam de IEDER1 manifestatie, een werkelijk belachelijk evenement. Oh, jij voelt er juist wel sympathie voor? Dan nu niet meteen afhaken, maar eerst je positivisme aanspreken om de volgende kritieken op zijn minst te lezen.

Het draaide allemaal om die domme zin uit dat lied ‘Iedereen is van de wereld” van The Scene (1990): Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen

Domme, domme uitspraak, want als je werkelijk meent dat de wereld van iedereen is, dan zou je ook de duivels onder ons moeten tolereren en hen hun deel moeten geven. Ach, en dat is natuurlijk net even teveel gevraagd van al die blije mensen op die positieve manifestatie. Nog even los van de vraag wie of wat we duivels noemen; de vijanden van de één zijn de vrienden van de ander.

Die blije, positieve mensen werden ook wel geïnterviewd, maar dat ging niet altijd van harte, ondanks de kans die dat hen bood om ook zelf het nieuws te halen. Zo bleek dat ze de wereld voor iedereen vinden, “maar voor sommige mensen niet”. De meelopers zijn dus ronduit hypocriet; met de mond wordt het beleden, maar de daad bij het woord voegen is er niet bij. Ofwel, wel zeggen dat we ons (weer) met elkaar moeten verbinden, maar ‘boze, negatieve mensen’ tegemoet treden is er niet bij. Dus hoezo verbinden. Dus hoezo de wereld met elkaar delen. Nee, deze meelopers willen eigenlijk de wereld voor henzelf, voor de eigen soort, zal ik maar zeggen. Je kan je afvragen hoe zo’n meeloper is als deze echt de macht toegespeeld krijgt. Het is immers buitengewoon aanlokkelijk om mensen te gaan buitensluiten als die jou onwelgevallige meningen verkondigen. Het lijken me dictatortjes in de dop, of ze nou man zijn of vrouw. Het zijn zeker geen mensen die zich ook maar een beetje kunnen inleven in die ‘boze, negatieve mensen’.

Ze noemen zichzelf al snel wereldburger, maar ook dat is pure zelfoverschatting. In de echte wereld zijn we overal welkom, maar dan vooral als toerist of anders hooguit als we ons volledig aanpassen aan de lokale gewoonten. En in menig land zullen we nooit en te nimmer echt opgenomen worden in de echte gemeenschap. We zullen altijd buitenlanders, buitenstaanders, blijven. En weet je wat? Ik geef de mensen in die landen eigenlijk volledig gelijk. Soort-zoekt-soort sluit nu eenmaal meer aan bij de natuurwetten dan die hele diversiteits-ideologie. Diversiteit nastreven is prima als ermee wordt beoogd inteelt tegen te gaan. Maar het mag niet leiden tot het kapotraken van mooie gewoonten en identiteitsgevoelens waar de lokale bevolking tevree mee is. Die zaken zijn immers de grondslag van de lokale rust en vrede, van een samenleving waar mensen elkaar niet constant naar het leven staan. Dus, westerling, laat het uit je hoofd te vinden dat jij alle recht hebt om op Bali te gaan wonen onder de Balinezen. Ja, je mag ernaartoe als toerist, maar verder moet je niet teveel gaan eisen van de Balinezen. Bali is van de Balinezen en verder van niemand. Dat stukje wereld is dus duidelijk niet van iedereen en dat principe geldt ook voor alle andere stukjes van de wereld.

Onze voorouders hebben de wereld onderling verdeeld. Dat is niet altijd in goed overleg gegaan. Sterker, het is veelal met verovering, plundering, onderdrukking of zelfs genocide geschied. Neemt niet weg dat het nu goed zo is, daar waar de bevolking en de omliggende bevolkingen er vrede mee hebben. En als omliggende bevolkingen er geen vrede mee hebben, dan hebben ze daarin òf volledig gelijk òf een beetje gelijk òf volledig ongelijk. Mijn advies is dan: nader onderzoek en overleg. In elk geval kan en mag het niet zo zijn dat bijvoorbeeld Afrikanen geheel op eigen houtje beslissen dat ook zij recht hebben op land, woning, werk en inkomen in Europa, om maar eens een actueel onderwerp erbij te slepen.

Wie goed nadenkt hoeft de diversiteits-ideologie niet helemaal af te schaffen, maar moet deze dan wel bezien op wereldschaal. Dan is het ideaal het handhaven van een zeer diverse wereld, doordat er overal lokale gewoonten, normen en waarden zijn die de streek hun karakter geven en waar toeristen zo nieuwsgierig naar zijn. Maar die diversiteit moet niet betekenen dat al die culturen op dezelfde plek door elkaar heen lopen. In dat geval zien we òf botsingen tussen culturen ontstaan omdat ze elkaar niet verdragen òf doven ze elkaar langzaamaan uit. Beide moet je niet willen. En laat dat nou precies dè kritiek zijn van al die ‘boze, negatieve mensen’!

Tot slot dit filmpje van een van de initiatiefnemers van IEDER1, Nasrdin Dchar.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *