Het NOS-journaal moet van de regering worden

Peter van Lenth
Volg me

Ik ben eruit, het NOS-journaal moet helemaal niet neutraal berichten. Het moet gewoon de spreekbuis van de regering worden. Dat betekent dan ook wel dat er op de redactie volkomen transparant en legitiem de nodige mutaties zullen mogen plaatsvinden bij wisseling van regering. Dus ja, het journaal wordt de spreekbuis en het propagandakanaal van de regerende partijen. So what.

Laten we er geen doekjes om winden. Het journaal is ook nu helemaal niet neutraal. En het is zeker niet neutraal als we daaronder verstaan dat het recht doet aan de standpunten van alle tegenover elkaar staande partijen. Ja, het doet wel alsof, maar wie meer weet en goed oplet zal beamen dat het welgevallige standpunt met beduidend meer en beduidend mooiere woorden wordt verteld, terwijl echt heel onwelgevallige standpunten òf gewoon niet worden genoemd òf in zeer negatieve contexten worden ingebed. Die neutraliteit kan dus worden vergeten. Maar je moet ‘m zelfs niet willen. Er zal altijd een partij zijn die ontevreden is, ook over berichtgeving die met de beste wil van de wereld zo neutraal mogelijk is gehouden.

Is het erg als de regering zoveel zendtijd krijgt? Volgens mij valt dat wel mee. Er blijft genoeg overige zendtijd over voor oppositionele partijen om hun kant van de zaken te belichten en ze kunnen zich dan juist op het journaal afzetten. Bovendien hebben we ook nog de kranten en het internet. Wij van HardeWoorden zullen gaarne die oppositietaak mede op ons nemen, tenzij de regering ons natuurlijk buitengewoon goed gezind is geworden, ooit, je weet maar nooit.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *