Over het bloed aan de handen van Merkel

Peter van Lenth
Volg me

bloed aan de handen

“Hij heeft bloed aan zijn handen”, kent u die uitdrukking? En weet u wat die uitdrukking betekent? Laat het me even uitleggen voor het geval u twijfelt. Of misschien denkt u dat het gaat om een gevalletje eigenhandig verricht bloedig geweld. Ja, het kàn daarom gaan, maar het kan ook gaan om zware verantwoordelijkheid door het scheppen van omstandigheden die dat bloedige geweld mogelijk maakten.

Het is een sterke, visuele metafoor. In menige demonstratie is van de metafoor gebruik gemaakt. Dan liepen demonstranten met rode verf op de handen of droegen ze een poster van een dictator of president met handen vol bloed. De boodschap was altijd meteen duidelijk: die dictator of president is de hoofdverantwoordelijke voor een aangericht bloedbad. Zelden leidde het gebruik van deze metafoor tot zoveel misbaar als momenteel bij Wilders vanwege zijn tweet. Wat zit daarachter? Het zal toch niet zijn dat mensen echt denken dat Wilders echt denkt dat Merkel echt zelf opdracht tot die aanslag gaf? En zo gek is het toch niet dat Wilders vindt dat Merkel met haar “wir schaffen das” welkombeleid de mogelijkheid van zo’n aanslag op zijn minst sterk vergroot heeft? En zo’n metafoor is dan wel een zeer krachtige manier om dat duidelijk te maken, toch?

Ah, u bent het er niet mee eens dat Merkel door het zo gemakkelijk binnenlaten van al die vluchtelingen de kans op zo’n aanslag vergroot heeft? Immers, ze maakte toch al meteen duidelijk dat terroristjes niet welkom waren?

Vind u dat niet op zijn minst een beetje naïef van uzelf, zo achteraf? Natuuuurlijk bedoelde ze niet dat ook terroristjes welkom waren. Maar er waren ook toen al velen die haar vertelden dat er tussen al die arme vluchtelingen zeker vele jihadi’s zouden zitten. Van die woorden was ze destijds niet onder de indruk, net als u waarschijnlijk. Nee, pas nu zegt ze geschokt te zijn door berichten over meer dan 500 van dit soort jihadi’s onder de asielzoekers, in Duitsland alleen al. Hemeltjelief, denk ik dan, ze staat in Duitsland in het centrum van de macht en ze is nu pas geschokt?? Anderen hadden niet veel meer dan hun onderbuik nodig om destijds reeds te beseffen dat er ook jihadi’s zouden meekomen, maar deze o zo verstandelijke, verstandige, koele, beredenerende natuurkundige, omringd door de top van de geheime diensten en politie, heeft die onderbuik dus niet en dan krijg je dit blijkbaar.

Ja, ze heeft wel degelijk bloed aan haar handen! Er is alle reden om haar per direct uit haar functie te zetten, want ze kan die positie echt niet aan wegens gebrek aan de juiste capaciteiten.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *