ZEMBLA maakt RECLAME voor vluchtelingenpropagandafilm

Peter van Lenth
Volg me
Gedetineerde kinderen op Mauro

Mooie, maar verdrietige – nee, zelfs tot zelfmoord gedreven – meisjes ‘achter tralies’ op het eiland Nauru. Heart breaking.

Zembla (VARA) maakte vandaag de hele dag door in de reclameblokken RECLAME op Radio 1 voor de uitzending van vanavond over kinderen op Nauru, een van de eilanden waar Australië illegalen detineert die per boot de oversteek naar het vaste land van Australië probeerden te maken, maar daarin faalden. De boodschap van de Australische regering was en is duidelijk: er zal géén pardon komen en ze zullen niet voor een visum in aanmerking komen.

Zembla presenteert zichzelf als onderzoeksjournalistiek medium. Maar het is overduidelijk dat deze Zembla documentaire geen echte onderzoeksdocumentaire is, maar een totale propagandafilm waar de organisatie Save The Children een centrale rol in speelt. De ‘docu’ zit barstensvol met op de emoties inspelende scenes, zoals kleine meisjes die zelfmoord probeerden te plegen, met wanhoop in hun stem, met totaal aangedane hulpverleensters, ga maar door. Niet het overall-plaatje aangaande het grotere dilemma voor een hele maatschappij wordt geschetst, maar alléén het effect op individuen, hier voornamelijk jonge meisjes die aanvankelijk zo levendig en vrolijk waren en in de loop van maanden en jaren steeds depressiever werden, zo wordt ons ingewreven. Verder mobieltjes-beelden van lokale jongeren die gedetineerden in elkaar slaan en anekdotes die een paar hulpverleensters van Save The Children vertellen over ander aangedaan leed. Kortom, het is echt een ‘docu’ voor de Goedmensen onder ons, die na het zien van zoveel leed en getuigenissen weer volledig overtuigd zijn van hun eigen gelijk.

De ‘docu’ is professioneel gemonteerd en àlle beelden zijn eenzijdig. Het is mij overduidelijk dat àlle medewerkers van de film zeer partijdig vòòr het welkom heten zijn. De vraag die ik hier wil opwerpen is of het wel ethisch okay is dat Zembla zich leent voor zulke propaganda.

Zembla is van de VARA en ik beschouw deze uitzending daarom als een regelrecht BEWIJS dat de héle VARA partij heeft gekozen vòòr het welkom heten. Ergo, ik beschouw àlle VARA-medewerkers vanaf nu als Goedmensen. Ga ik daarin te ver? Probeer me maar te overtuigen.

Dan over die reclames. Waarom toch mag de VARA reclames maken op Radio 1 voor zo’n propagandafilm? Is het niet zo dat ook de VARA wordt gefinancierd door de belastingbetaler? Het zal toch niet zo zijn dat ook ik meebetaal aan die reclames? En wat ik me afvraag, heeft de VARA voor die reclames wel het volle pond moeten betalen? Of kregen ze misschien toch een kortinkje van goede vrienden in het Hilversumse?

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *