Waarom VVD en CDA niet willen onderhandelen met Wilders

Peter van Lenth
Volg me

Robert Paxton is een Amerikaans historicus die in de ogen van veel van zijn vakgenoten hèt standaardwerk over fascisme heeft geschreven. Of dat zo is, laat ik even in het midden. Voornamer is dat hij die naam heeft en dat er velen zijn die daarom zijn woorden zwaarder laten wegen. Kortom, hij geniet gezag. Daarom is de volgende conclusie van hem van niet te onderschatten betekenis.

Fascisten anno 1922 (Mars op Rome)

Paxton zag dat in alle fascistische landen – we hebben het nu over de jaren voorafgaande aan WO2 – het fascisme pas doorbrak na een cruciale verbintenis met een conservatieve politieke partij. Het ideeëngoed van de fascisten sprak dan een deel van de mensen wel aan en de conservatieve partijen verloren daardoor juist aanhang. In een poging om die verloren stemmen terug te winnen ging de elite van een of meer conservatieve partijen vervolgens dan toch maar een verbintenis aan met de fascisten. Het bijeffect daarvan was dat de fascisten zo aan geloofwaardigheid wonnen. En het toenemende gezag leidde zelfs tot regeringsverantwoordelijkheid.

Nu wordt me opeens duidelijk waarom de VVD en het CDA per se niet met de PVV willen praten, c.q. de PVV blijven buitensluiten! Dat blijven buitensluiten heeft helemaal niks met welke inhoud dan ook te maken. Het heeft ook helemaal niks te maken met hun ervaringen uit 2012 (toen Wilders zich als gedoger terugtrok). Nee, ze hebben Paxton gelezen en ‘begrepen’. De elite bij de VVD en het CDA meent dat insluiten van Wilders het risico in zich bergt dat het de weg opent naar hernieuwd fascisme. Door de PVV geen kans op regeringsdeelname te bieden, hopen zij dat de PVV bij in elk geval de 80 procent van het volk dat geen PVV stemde als ongeloofwaardig te boek blijft staan.

Fascisten anno 2017? Wel heel ver gezocht.

Nu denk ik dat Paxton wellicht gelijk had en acht ook ik het goed dat gevestigde partijen geen werkrelatie aan gaan met fascisten. Maar heeft de elite van de VVD en het CDA gelijk? Is de PVV werkelijk een opstap naar fascisme? Zou de PVV werkelijk het ene na het andere democratische principe overboord gaan zetten zodra het daartoe de macht heeft? Wie op die vragen ja antwoordt, snapt echt niets van Wilders c.s. en laat zich leiden door irrationele angst. Angst die gezaaid wordt door juist diegenen die Wilders en zijn Europese bondgenoten telkenmale weer beschuldigen van het handelen in angst.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *