“Regressief-links tuig”

Peter van Lenth
Volg me
links_hippie_tuig

Zulke lieve, vredelievende mensen noem je toch geen regressief-links tuig?!

Zomaar een citaat van een website.

“… In Amerika speelt hetzelfde, maar heftiger, want daar is het regressief-linkse tuig er in geslaagd elke afwijkende mening van de campus met geweld te verwijderen…” (mijn vet)

En opeens had ik weer die herinnering aan de bubbel waarin ook ik heel vroeger verbleef. De bubbel, het wereldbeeld, het perspectief, van mijn links van destijds. Een type links dat velen om mij heen nog steeds hanteren. En in die bubbel is het enige soort mens dat in staat is tot zo’n uitspraak de extreemrechtse, fascistische of anders minstens racistische soort mens. Elk ander soort mens zal zulke taal niet gebruiken, zelfs niet de arrogante, kapitalistische rechtse mens met de vette sigaar, zo ‘weet’ die linkse mens. Die linkse mens maakt ook al geen onderscheid tussen links en regressief-links als het op solidariteit betuigen aankomt. Die linkse mens kan zich misschien niet verenigen met de communistische mens, maar zal zich er evengoed mee solidair verklaren als iemand het heeft over communistisch tuig.

En dùs zal die linkse mens degene die bovengenoemde uitspraak doet al meteen verachten en indelen in het vak van het extreemrechtse fascisten- dan wel racistenfront. Enige nadere overweging of het misschien toch een links soort mens zou kunnen betreffen wordt niet gemaakt – dat wordt niet nodig geacht – zonde van de energie – het ligt zo ook wel duidelijk, ‘weet’ men.

Tsja, ga dan maar eens uitleggen dat degene die dat neerschreef toch wel degelijk, zeker van origine, uit linkse kring stamt en niet voor niets ‘regressief-links tuig’ schreef waar een echt rechts mens wellicht had volstaan met ‘links tuig’.

Dat hij sommigen uit het eigen linkse kamp als tuig ziet én zo benoemt, komt vast niet uit de lucht vallen. Het markeert zo goed als zeker een frustratie. Linkse ‘kameraden’ die nooit wilden luisteren naar wezenlijke kritiek op bepaalde uitgangspunten, wat ertoe leidde dat onze ‘extreemrechtse fascist’ eerst van lieverlee besloot het eens met wat hardere woorden te proberen en, toen dat nog minder leek te helpen, besloot dan maar alle remmen los te gooien. En aldus losgeweekt van de dogma’s in het linkse kamp tot de ontdekking kwam dat er in het rechtse kamp wel degelijk ook zinnige redeneringen bestaan, waarmee niet gezegd is dat hij dùs totaal overliep naar dat kamp.

Laat één ding duidelijk zijn: Onze ‘extreemrechtse fascist’ is vast het nodige te verwijten, maar van fascisme, racisme en extreemrechts moet hij niets weten. Linkse mensen moeten zich de vraag stellen of ze niet wat snel zo iemand toch indelen in dat extreme kamp.

Voor wie per se wil weten van wie het citaat is: klik hier.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *