Discriminatie

Peter van Lenth
Volg me
say no to racism

Wat is daar links toch in vredesnaam aan de hand…

U krijgt nieuwe buren. Het gaat om een Nigeriaans gezin. De vader is begin 20, de moeder eind 10. Er zijn reeds 3 kinderen: 4, 3 en 1,5 jaar. Het ziet ernaar uit dat het gezin nog lang niet af is. Dat wordt dus vanaf deze maand een kroostrijke buurt. U mag niet discrimineren, dat weet u. Dus… wat zegt u? Helemaal niets, behalve “Welkom in onze buurt”. Nou ja, in het Engels dan: “Welcome in our neighborhood”. Maar meent u het? Tuurlijk, want niets is vervelender dan je een racist voelen.

U krijgt een nieuwe collega. Het gaat om een 22-jarige Nederlander met Marokkaanse ouders. Hij heeft marketing of zoiets gestudeerd aan de Hogeschool. Zijn naam is onuitspreekbaar. Bij het voorstellen heeft hij het allen niet makkelijker gemaakt door te zeggen: “zeg maar Bas”. Nee, het zal en moet “El Bachir” zijn. En de manier van uitspreken blijkt ook een dingetje. Hij geeft aan best wel gelovig te zijn en niet zo goed tegen grappen over zijn geloof te kunnen. Ook vertelt hij alvast diverse keren per dag zich even terug te trekken om te bidden. Verder eet hij alleen halal. U mag niet discrimineren, dat weet u. Dus… wat zegt u? Helemaal niets, behalve “Welkom bij de club”. Maar meent u het? Tuurlijk, want niets is vervelender dan je een racist voelen.

U ziet in de binnenstad een demonstratie. Het gaat om Turkse Nederlanders, ook wel Turken genoemd, temeer daar ze ook zichzelf zo noemen. Er zijn vele Turkse vlaggen en borden met daarop Nederlandse én Turkse leuzen. Er wordt Turks gescandeerd. Er zijn grote portretten bij van de Turkse president. U mag niet discrimineren, dat weet u. Nederlandse demonstraties, van bijvoorbeeld vakbonden of milieugroeperingen, kunnen altijd op uw sympathie rekenen, want het recht op demonstreren is een mooi recht. Dus… wat denkt u stilletjes van binnen? Helemaal niets, behalve “Goh, weer een demonstratie, wat zou er zijn?”. Maar meent u het? Tuurlijk, want niets is vervelender dan je een racist voelen.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *