Meindert Fennema en Joost Niemoller over racisme bij Café Weltschmerz

Peter van Lenth
Volg me

Op weg naar het werk heb ik vaak Radio 1 aan staan. Vanochtend viel ik middenin ‘Mediaforum’, een gedeelte waarin enkele deskundigen uit de media commentaar geven op eigen vakgenoten. Vroeger behoorde ook Joost Niemoller (nu schrijver en opiniemaker, vroeger journalist, o.a. van HP/De Tijd) tot de vaste kern genodigden. Totdat hij door de redactie werd verbannen vanwege zijn vermeende racisme. Tegenwoordig zit Marianne Zwagerman geregeld aan tafel, zo ook deze morgen. Zij kreeg uiteraard de vraag wat haar in de media was opgevallen en haar keuze was meer dan opmerkelijk. Zij wees op een drie kwartier durende dialoog tussen Meindert Fennema en Joost Niemoller in Café Weltschmerz. Café Weltschmerz is de site waar om de haverklap zeer interessante dialogen en interviews worden gefilmd. Het zijn zonder uitzondering genodigden uit de alternatieve (anderen zeggen rechtse) hoek die islam-, eu- en migratiekritisch is. In dit geval ging het om Joost Niemoller. Meindert Fennema slaagt er tot nu toe in zich te profileren als Groenlinks boegbeeld, heeft wel veel contacten in die alternatieve hoek, maar is uiteindelijk toch meer eentje uit het reguliere circuit. Hun dialoog ging over … het racisme van Joost Niemoller. Directe aanleiding was een interview met Fennema in Het Parool waarin hij Niemoller zonder omwegen een racist noemde.

Marianne Zwagerman was buitengewoon enthousiast over die uitzending van Café Weltschmerz omdat beiden heren zo respectvol met elkaar omgingen en van elkaar wilden leren. Zie voor haar exacte woorden de minuten 3-6 van dit fragment van Radio 1.

Zwagerman paste daarmee in feite een frame toe – ofwel ze gaf er een zekere draai aan – maar dat frame was wèl terecht gekozen, want het was zonder enige leugen en met een positieve insteek. Ook zelfverklaarde antiracisten zouden zich na haar pleit om te kijken geroepen moeten voelen om inderdaad te gaan kijken.

Dus, wat je mening over racisme ook is, neem even de tijd om die dialoog tot je te nemen. Hopelijk is het niet alleen leerzame kost geweest voor Joost Niemoller.

 

 

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

4 reacties op Meindert Fennema en Joost Niemoller over racisme bij Café Weltschmerz

 1. Arjan Fernhout zeggen:
  Halverwege uitgezet omdat Joost Niemoller (wetenschappelijk gezien) niet weet hoe hij om moet gaan met een relatief vaag begrip als IQ. Wat bijvoorbeeld is aangetoond is dat een hoge intelligentie met het klimmen der jaren vrijwel niet verandert. Bij een gemiddelde intelligentie zakt het nogal in en met een lage intelligentie is dat nog veel erger. Vermoedelijk is een 25-jarige immigrant met een IQ van pakweg 108 tot meer intellectuele prestaties in staat dan een blanke Hollander van 55 bij wie ooit gemeten is dat deze een IQ van pakweg 115 had.
  • pvanlenth zeggen:

   Maar het ging toch niet over IQ?! En ik zie ook niet in wat er fout zou zijn aan Niemollers uitleg van IQ.
   Wat je schijft over al of niet inzakken van IQ wist ik niet. Gaat het dan echt om de score op een IQ-test? Ik weet wel dat op hogere leeftijd lager gescoord wordt en er daarom gecorrigeerd wordt op leeftijd. Wat eigenlijk maar gek is, toch?
   Je 108-115 voorbeeld vat ik dan weer niet.

 2. Roos Kleurig zeggen:
  Ik heb de discussie met veel plezier uitgeluisterd. Leerzaam en interessant. Bedankt voor de tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *