Ongehoord: Libanon laat 130 IS-moordenaars vrij

Peter van Lenth
Volg me
happy journey

Foto bij het Volkskrant-artikel: Het betreft echt de bus waarmee de IS-moordenaars naar Syrië werden gebracht. Cynisme ten top: Happy Journey

Deze keer heeft de Volkskrant een goed nieuwsartikel. Het is zo geschreven dat de journalist niet makkelijk kan worden beticht van partijdigheid of een stiekeme beïnvloeding. Het gaat om het Libanese leger dat maar liefst 130 alive-and-kicking IS-strijders heeft uitgeruild tegen maar liefst 8 allang morsdode Libanese soldaten. Die 130 IS-moordenaars zijn per airco-touringcar gebracht naar een gebied in Syrië dat nog steeds door IS beheerst wordt en waar IS zich poogt te hergroeperen.

Een Libanese minister vroeg zich af of deze deal nou wel zo goed was. Uit het artikel: ‘Wat is de wijsheid van het vrijlaten van IS nu we het lot van onze soldaten kennen, vroeg de minister van informatie, Melhem Riachi, zich via twitter af. Wijsheid is hen opsluiten, berechten en vernietigen!‘ Daar stond een verklaring van een majoor-generaal lijnrecht tegenover: ‘Het terugsturen van IS-militanten in wagens met airconditioning is geoorloofd, omdat wij ons houden aan de filosofie van een staat die geen wraak zoekt‘.

En nu vraag ik mij af hoe dat nou zit in Libanon. Is de regering dan niet het hoogste gezag van dat leger? Het kan natuurlijk een incident zijn, een gevalletje eigenmachtig handelen nog voordat een minister van defensie er een stokje voor kon steken. Hoe dan ook hoort dit een grote internationale rel te worden. Immers, wat het Libanese leger hier geflikt heeft is onvoorstelbaar fout. Het  staat gelijk aan het loslaten van 130 leeuwen in het holst van de nacht op diverse plekken van diverse steden, of – nog toepasselijker – aan het moedwillig openzetten van heel wat gevangenisdeuren. Deze 130 moordenaars gaan nog heel wat nieuwe moorden plegen en de Libanese militaire top zal zonder meer medeverantwoordelijk zijn voor al die moorden.

De internationale gemeenschap heeft geen andere morele keus dan hierover zijn woede uiten. Laat niemand denken dat dit een binnenlandse aangelegenheid is waar wij ons niet mee hebben te bemoeien. Immers, de gruweldaden van IS overstijgen vele landsgrenzen.

 

 

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *