Cultuurmarxisme, wat is dat nou? Nou bijvoorbeeld wat Henk Spaan zegt

Peter van Lenth
Volg me

henk-spaan-onzekerder-eigen-mening-hij-ouder-wordtVandaag even over Henk Spaan, die als bijverdienste elke vrijdagochtend bij De Ochtenden op NPO1 een minuutje los mag gaan. Luister alhier op 30:44, dus om half twaalf. Of lees mijn transcript:

“Traditie en cultuur, ONZE traditie en ONZE cultuur. Daarover hield Sybrand Buma van het CDA de H.J. Schoolezing … Volgens Buma zijn ònze traditie en ònze cultuur héél erg belangrijk. Die moeten we vasthouden. Van de moslims moeten we het niet hebben, zegt hij. Natuurlijk niet. Ik noem de bierfiets. Heeft iemand weleens een moslim op een bierfiets gezien? Nee! Want zij respecteren onze traditie en cultuur niet! Het duo Geer en Goor! Geen moslim die erom kan lachen. … Wat hoort er nog meer bij onze traditie en cultuur. Babi Pangang eten op zondag. … Weer zo’n typisch Nederlands gebruik waar moslims hun neus voor ophalen.”

Wat Spaan hier doet is echt typerend voor het cultuurmarxisme. Buma heeft een lezing gehouden waarin hij ervoor pleit onze traditie en cultuur te koesteren. En hups, wat doet Spaan? Die denkt vlijmscherp te zien wat er mis is met Buma’s pleit, vraagt zich af hoe hij dat in een minuutje kan duidelijk maken aan al die minder scherpe denkers in het land en heeft al heel snel zijn tekstje gereed. Hij gaat net doen alsof hij in Buma’s woorden meegaat om dan, zoals een cabaretier dat gewoon is, vervolgens een paar voorbeelden op te noemen die én grappig én strijdig zijn met die woorden. Voorbeelden die de mensen doen lachen, maar toch ook zo raak gevonden zijn.

Mocht hij willen. Het waren namelijk totaal onzinnige voorbeelden. Het waren voorbeelden die mij duidelijk maakten dat Spaan er niet voor terugdeinst om zijn eigen cultuur belachelijk te maken. En dat  is uiteindelijk toch een vorm van je eigen nest bevuilen.

Terwijl we toch van de ouder geworden Spaan tegenwoordig anders mogen verwachten. Immers, nog geen half jaar geleden vertelde hij aan Het AD onzekerder te zijn geworden over zijn eigen gelijk:

“Aan de ene kant trek je je minder aan van wat anderen van je vinden, aan de andere kant wordt je eigen mening flexibeler. …Nu ik ouder word, oordeel ik minder snel. Ik word niet milder, maar wel onzekerder over mijn eigen gelijk.”

Hmm, weinig meer van te merken.

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

3 reacties op Cultuurmarxisme, wat is dat nou? Nou bijvoorbeeld wat Henk Spaan zegt

 1. Pingback: Mogen we wel spreken over cultuurmarxisme? | PvanLenth

 2. renzoverwer zeggen:
  Henk Spaan, laatst geinterviewd in de gooi en eemlander:
  Volgens Spaan mogen de babyboomers wel wat minder egocentrisch denken. “Dat eindeloze roepen dat de multiculturele samenleving mislukt is en dat voortdurend tegen Europa aanschoppen, daar doe je de jongere generatie echt geen plezier mee. Mijn dochter is 28 jaar. Zij en haar vrienden zien alles heel anders. Integratie is voor hen geen probleem. Op een verjaardagfeestje bij hun is, net als in het bedrijfsleven waarvoor ze werken, Engels allang de voertaal.”

  “Die millennials zijn allemaal pro-Europa. Ze weten niet anders. Die benauwdheid zit ‘m echt in mijn generatie. Wij lijken vergeten te zijn dat het al zeventig jaar vrede is dankzij Europa. We schieten in onze eigen voet door zo hardnekkig tegen de Europese Unie te ageren. Want stel dat die samenwerking morgen zou ophouden te bestaan, is het binnen vijf jaar weer oorlog.”

  Hij vergeet ook weer dat zijn dochter een uitzondering is, elite uit Amsterdam-Zuid.
  Doet alsof die dochter representatief is voor ALLE MENSEN van die leeftijd. Dochter studeert nota bene iets met islam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *