Uitgerekend Johnny de Mol mag mee met Koenders

Peter van Lenth
Volg me

firefox 19-9-2017 , 01:19:21 Movement On The Ground - Mozilla Firefox

Dit is een deel van de foto van de portal van de website ‘Movement on the ground’, de door Johnny de Mol opgerichte liefdadigheidsinstelling. Kijk er eens goed naar of kijk naar het origineel. We zien hier vrijwilligers bezig met vluchtelingenkinderen. De foto lijkt spontaan genomen, maar het tegendeel is het geval. Oprichter Johnny de Mol weet natuurlijk alles af van beeldvorming en het afleveren van een professioneel mediaproduct. De foto is door een van zijn (vader’s) professionele teams volledig geënsceneerd. Let maar eens op het grondoppervlak. De vrijwilligers hebben zich precies in het midden van de vrolijke, rijkgekleurde ster gepositioneerd. En de kinderen zijn er vervolgens heen gelokt.

Mag dit? Ja, natuurlijk mag dit. Er wordt waarschijnlijk niet gelogen. Wel wordt er professioneel geënsceneerd. En ik denk dat kijkers en lezers zich beter bewust moeten gaan worden van zulke beïnvloeding. Want dàt is natuurlijk de bedoeling: Dat de burger de gewenste zijde kiest. De principes van advertising worden zonder schroom toegepast.

Johnny de Mol heeft partij gekozen en die is niet mijn keuze. Hij is toegetreden tot het kamp van de goedmensen, sorry: goedgelovige mensen, uh sorry: goedbedoelende mensen, zoiets. We leven in een democratie en kennen de vrijheid van meningsuiting, dus ik moet dat respecteren, al valt dat niet mee. Maar waarom mag juist hij mee naar de United Nations met demissionair minister Koenders om daar aandacht te vragen voor de vluchtelingen? Na zo’n nieuwsbericht begint bij mij de ergernis toch telkens op te spelen.

Is het een groot intellectueel? Iemand met een tomeloze inzet voor de wereld? Is het zijn grote invloed als BN’er? Zijn familiaire afkomst? Ik denk er het mijne van.

Wat we ook moeten beseffen is dat artiesten, toneelspelers, presentatoren en anderen die het moeten hebben van een ingang in de wereld van de Hilversumse vermaakindustrie, er niet omheen zullen kunnen Johnny de Mol stroop om de mond te smeren. Die kunnen maar beter wel verklaren dat vluchtelingen welkom zijn.

Update 20 sep. 2017

Wikitribune gaf me een aanwijzing waarom uitgerekend Johnny de Mol door Koenders meegevraagd is. Het blijkt dat de jaarlijkse vergadering niet alleen door wereldleiders bezocht wordt, maar ook door muzikanten, acteurs en superrijke filantropen. Uit het Wikitribune-artikel:

An unusual coalition of figures from the movie and music industries, fantastically wealthy philanthropists, human rights leaders, politicians, and diplomats are pushing against the nationalism and gloom evident since Brexit and the U.S. elections to push for bold new goals to combat poverty, health and security.

We hebben het dan over mensen als filmmaker Richard Curtis, Brits entertainer Stephen Fry en Bill en Melinda Gates die daar uit naam van hun foundation zijn. Koenders wil blijkbaar met De Mol laten zien dat ook Nederland een rijke familie heeft die aan filantropie doet. En voor Johnny is het alweer een kans om kennis te maken met zeer invloedrijke wereldspelers. Een van die spelers zou weleens ene Curtis kunnen zijn:

Curtis, a founder of Project Everyone, a not-for-profit agency with the specific mission to promote the Global Goals, said he has concerns about world progress in the era of Trump, Brexit, North Korea, and terrorism. “But that should just increase our determination, imagination, resourcefulness.”

“I do feel there’s a really interesting young upcoming generation that is being inspired to take up action and justice,” he said.

The Project Everyone team is working on “all sorts of mediums,” Curtis told WikiTribune. “On the radio, on TV, online, using popular music, using simple and strong design. We’re trying to make things fun, simple, passionate — and for mass consumption and inspiration.”

“Our first job has been to make the goals themselves have a visual identity, so they become something that people recognise, know about, can see movements and businesses and charities and initiatives are aligned to. Then, it’s the normal business of trying to make films that make people passionate and drive them towards action.”

Ook de website van Project Everyone ziet er gelikt en supermodern uit. Zodanig zelfs dat goede argumenten er eigenlijk niet meer toe doen. Advertentietechnieken volstaan. Bijzonder jammer dus dat ook die Curtis standpunten heeft die niet okay zijn, gezien zijn uitspraak over Trump en de Brexit. Het is te hopen dat er ook voldoende initiatieven zijn die de andere zijde belichten.

Op zich is het mooi dat rijke mensen aan filantropie doen. Nou ja, mooi… Het is natuurlijk alleen mooi voor zover hun standpunten okay zijn. Voor zover die niet okay zijn, is hun filantropie een serieus te nemen bron van kwaad voor de wereld. Zij geven dan immers rijkelijk voeding aan kwalijke zaken. Zaken die daardoor alleen maar verergeren. En een miljardengift verergert 1000 keer meer dan een miljoenengift. De denkfouten van een multimiljardair hebben een veel grotere impact dan die van een gewone burger. Laten we vooral kritisch blijven op het doen van deze filantropen.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *