Marokkaanse bruiloft: 30-60 duizend euro!

Peter van Lenth
Volg me

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cWw5kloeQ1s&w=560&h=315]

Vanavond keek ik naar Ajouad El Miloudi’s ‘kaaskop of mocro?‘. Het ging onder andere over Marokkaanse bruiloften. Zoals Ajouad het schetste, worden bij Marokkaanse bruiloften op zijn minst 200 mensen uitgenodigd. Die moeten allemaal uiteraard zeer goed Marokkaans eten en drinken krijgen. De feesten duren meerdere dagen, ook dat nog. De vrouwen kiezen de mooiste en duurste bruidsjurken uit en altijd meer dan één, want het duurt immers meerdere dagen. De mannen (bruidegom, vrienden, familie) huren voor één dag meerdere heel dure auto’s; auto’s die dan zomaar tussen de 1000-2000 euro moeten kosten.

Decadent

De beelden maakten op mij de indruk van een enorm decadente gemeenschap. Maar vooral van een gemeenschap die zijn geld in een paar dagen weggooit. Het kan haast niet anders of de autochtone televisiekijker ergerde zich aan de ‘verspilling’. Het botst met de zuinige, spaarzame, kostenefficiënte cultuur van de autochtone Nederlander. Die vindt dat je zo’n bruiloft niet moet gaan overdrijven en dat je vooral geld moet stoppen in zoiets als een huis en altijd voorbereid moet zijn op een onverwachte uitgave aan een andere auto of wasmachine, wanneer de oude het begeeft. En dan heb je nog de autochtonen die weet hebben van het hogere aandeel in de criminaliteit en de bijstand van Marokkanen. Die mensen gaan dingen combineren, al of niet terecht, en het imago gaat nòg meer de verkeerde kant op.

Het is wel zaak om even te achterhalen wat dan in de ogen van de autochtoon ‘normale kosten’ zijn. De gemiddelde bruiloft blijkt zo’n 15 duizend euro te kosten. Onderdeel daarvan zijn de kosten per gast, ruim 50 euro. Ook een hoop geld, maar toch al een fractie van de Marokkaanse bruiloft. Bovendien is er onder autochtonen een cultuur die je niet verplicht om het duur aan te pakken. Als je goedkoper wilt trouwen, of zelfs zonder feest, dan zal de omgeving je dat niet snel kwalijk nemen. Eerder zal die denken dat je verantwoord met je zuur verdiende geld omgaat. Ook wordt van de gasten niet verwacht dat die verschijnen in luxe, dure auto’s. In de Marokkaanse gemeenschap wordt van je verwacht dat je je bruiloft duur aanpakt. Je moet, als man, vooral de indruk hoog houden dat je financieel een groot succes bent en dat je je vrouw goed kunt onderhouden. En de vrouw moet vooral uitstralen dat ze een man trouwt die haar goed kan onderhouden en zodoende haar waard is. Ofwel, de hoge kosten verhogen het imago binnen de gemeenschap en verlagen het buiten de gemeenschap.

Waarom maakte Ajouad geen kanttekening?

Ook ik was geschokt. Maar vooral zit ik met de vraag waarom Ajouad geen kanttekening maakte dat het hier ging om bruiloften van een rijke elite. Gelden de genoemde en getoonde normen ook voor de lagere- en middenklassen van de Marokkaanse gemeenschap? Eigenlijk kan ik me dat niet voorstellen. De getoonde bruiloften waren echt superduur. Goedkoper dan 30 duizend euro was het niet; eerder het dubbele daarvan. Onbetaalbaar voor wie een baan als schoonmaakster, caissière, administratief medewerker, winkelbediende, ziekenverzorgende of ander gewoon beroep heeft. Ook als de ouders (zeg maar de vaders) zo’n baan hadden. Hoe regelen die minder draagkrachtige Marokkanen dat dan met hùn bruiloft?

Nogmaals: Waarom maakte Ajouad geen kanttekening dat het hier ging om bruiloften van een rijke elite?? Waarom liet hij niet zien hoe bruiloften in de lagere- en middenklasse worden gevierd??

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Één reactie op Marokkaanse bruiloft: 30-60 duizend euro!

  1. renzoverwer zeggen:
    Lenen? Dat kan ook. Bij familie bijv. Versterkt ook weer onderlinge band/afhankelijkheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *