- Is ‘Critical (Race) Theory’ echte wetenschap? - 14 december 2021
- Het internet als mindblower en de mensenrechten als bron van onrust - 17 april 2021
- De ernstige fout in de UVRM: Universalisme - 11 februari 2021

Heinz Christian Strache, de leider van de ‘extreemrechtse’ FPÖ.
Alsof het gaat om een wetenschappelijk te determineren eigenschap blijft de redactie van Buitenhof bepaalde politieke partijen benoemen als extreemrechts. In de uitzending van vandaag zit een interview met een Oostenrijkse journalist over de politieke situatie aldaar en treft dat lot de Oostenrijkse FPÖ. Dat zou okay zijn als die partij ook zichzelf extreemrechts noemde. Daarvan is echter geen sprake. Het is een eigenschap die er door de redactie wordt bijgesleept. Over de aard van die partij is géén algemene consensus.
Het is een duidelijk geval van framing. Zeker negatieve framing van een politieke partij vangt altijd reeds aan bij het allereerste voorval dat de naam van die partij wordt genoemd. Dan wordt het frame-woord als bijvoeglijk naamwoord gebruikt. Journalisten zeggen dat ze er de kijker/lezer een plezier mee doen. Die weet dan van meet af aan hoe een politieke partij geplaatst moet worden op de dimensies links-rechts, progressief-conservatief, liberaal-socialistisch, enzovoort. Neem bijvoorbeeld de volgende inleidende tekst tot het interview op de website van Buitenhof. De voorvallen heb ik vet gemaakt.
Sebastian Kurz (31) wordt hoogstwaarschijnlijk de jongste premier ooit van Oostenrijk. Volgende week zondag zijn er parlementsverkiezingen in dit land. Kurz – oud-minister van Buitenlandse Zaken – werd vier maanden geleden leider van de conservatieve ÖVP. Sindsdien gaat de partij aan kop in de peilingen, gevolgd door de rechts-populistische FPÖ. De kans is groot dat beide partijen een coalitie gaan vormen. Wie is Sebastian Kurz en wat betekent een conservatieve Oostenrijkse regering voor de Europese Unie? Een analyse door Christian Rainer, hoofdredacteur van het Oostenrijkse weekblad Profil.
De ÖVP wordt alvast conservatief genoemd alsmede de eraan komende Oostenrijkse regering. Opvallend is trouwens dat in die inleiding inzake de FPÖ nog wordt gesproken over rechts-populistisch. In de uitzending zelf was het namelijk ‘extreemrechtse’. Dat duidt op een zeker meningsverschil binnen de redactie.
Zoals ik al schreef is framing niet bij voorbaat verkeerd. Zolang de ÖVP er geen bezwaar tegen heeft conservatief te worden genoemd en er ook buiten die partij een zeer brede consensus over bestaat, is dat bijvoeglijk naamwoord okay. Het helpt zeker de Nederlandse kijker van Buitenhof. Maar andere keren is er een verholen bedoeling die verre van okay is. Dan wordt er eigenlijk een waarschuwing afgegeven, zo van:
“Lezer, bedenk dat we het nu gaan hebben over een zeer kwalijke partij; u bent gewaarschuwd, wees op uw hoede, weet nu hoe u de verdere opmerkingen moet interpreteren!!”
In de uitzending werd al direct in de inleiding het waarschuwingswoord uitgesproken. Dat hoort niet. Of het zou de kijker veel duidelijker gemaakt moeten worden dat Buitenhof een programma van de VPRO is en dat de VPRO nog immer een activistische en radicaal-linkse omroep is. Het is Buitenhof al zo vaak gezegd dat dit soort framing achterwege moet blijven, maar ze zijn daar Oost-Indisch doof. Het programma oogt als neutraal, maar deze framing tekent voor de goede verstaander evengoed hun politieke gezindheid en vooringenomenheid.
Buitenhof kijken blijft interessant, maar een waarschuwing voor het extreemlinkse Buitenhof van de extreemlinkse VPRO is op zijn plaats.
Één reactie op Buitenhof blijft partijen ‘extreemrechts’ noemen