Belgische juwelier dacht niet meer na

Peter van Lenth
Volg me

juwelierszaakDe Belgische juwelier die gisteren een reeds aan de aftocht begonnen roofovervaller alsnog neerschoot, dacht op dat moment vast niet meer eerst diep na. Anders zou hij zich vast hebben bedacht dat hij met die actie zijn collega’s in de nabije toekomst nòg meer in gevaar bracht. Nou kan ik mij heel goed voorstellen dat je op zo’n moment vooral door de adrenaline en bijbehorende vechtlust overmand bent. Dat maakt het allemaal zo moeilijk voor de burgers en rechters. Moet zo’n juwelier nou wèl of vooral niet vervolgd worden? Het volk reageert in meerderheid (zo vermoed ik) met “vooral niet vervolgen”. Dat was ook mijn eerste reactie. Tot ik mij bedacht dat volledige vrijspraak zo goed als zeker ertoe zal leiden dat criminelen hun knopen gaan hertellen en tot de slotsom komen dat ze bij hun volgende overval maar beter meteen de kogel in de overvallen juwelier kunnen jagen. Ik hoor diens vrouw reeds een venijnig “Nou bedankt, collega!” uitkermen. En dan bedoelt ze degene die nu dan, zo het volk het wil, vrijgesproken wordt.

De advocaat van deze juwelier vertelde vandaag dat zijn cliënt had verklaard dat hij meende dat de overvallers wederom op hem afkwamen en dat hij schoot om zich daartegen te verweren. Ik begrijp die uitleg wel; hij moet zich achteraf alsnog hebben bedacht wat de consequenties van zijn daad voor de beroepsgroep kunnen zijn. Eigenlijk is het te hopen dat hij voldoende bewijs ervoor kan aanleveren. Ook zou het beter zijn als de politie er gewoon verder stilletjes aan voorbijging en dat onze altijd op zoek naar de waarheid zijnde verslaggevers in zo’n geval vooral niet de onderste steen boven zouden willen halen. In vroeger tijden zou in zulke gevallen dat doorzeuren, tot de laatste steen omwille van de waarheid en niets dan de waarheid, ook vast niet zijn gebeurd. Jammer dat die tijden voorbij zijn, denk ik dan.

Het lijkt mij het beste dat er een speciale regeling komt voor juweliers. Die vakgroep hoort onderling af te spreken hoe ze omgaan met overvallen. Eigenlijk lijkt het mij pure noodzaak dat juweliers specifieke maatregelen nemen die een overval ontmoedigen. Dan bedoel ik niet dat ze toestemming moeten krijgen om vuurwapens te mogen gebruiken zoals in Westerns. Ik bedoel dat ze hun juwelen moeten opbergen op een manier die een overval nutteloos maakt. Ikzelf denk dan aan een sluis en een balie waar slechts één enkel juweel of horloge getoond kan worden.

Nabrandertje: Waarom toch vermelden de reguliere media niet dat het om Marokkaanse overvallers ging? Nu moest ik dat weer lezen bij Geenstijl. Oh, je vindt die afkomst niet van belang? Nou, ik wel.

 

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Reacties zijn gesloten.