IQ-tests als maat voor kans van slagen in het westen

Peter van Lenth
Volg me

Maarten Keulemans – wetenschapsredacteur van de Volkskrant – waagde zich deze week aan een artikel over IQ in samenhang met ‘rassen’ en etniciteit. Ik citeer:

Geruchtmakend en veelvuldig terugkerend is de discussie over IQ: zo wijst een denkstroom, aangevoerd door de Canadese, in Zuid-Afrika gevormde psycholoog Philippe Rushton, erop dat er gemiddeld genomen wel degelijk meetbaar IQ-verschil is tussen bevolkingsgroepen met een verschillende afkomst. Zulke verschillen blijken echter volledig te verdampen als men zaken meerekent die óók het IQ beïnvloeden maar die niets met ‘ras’ te maken hebben, zoals opleiding, sociaal-economische status, voeding, onderwijs en ervaring in het maken van IQ-tests.

Hmm, en ik alle decennia maar denken dat IQ een meting is die gecorrigeerd is voor factoren als ‘opleiding, sociaal-economische status, voeding, onderwijs en ervaring in het maken van IQ-tests’.

Maar stel dat een bepaalde IQ-test inderdaad door het leven gaat als gevoelig voor al die factoren, dan kan juist die test ons veel vertellen over de kans van slagen in een westers land als Nederland. Leven in een westers land valt om den drommel niet mee. Het helpt in hoge mate als je in dat westen geboren en getogen bent. Je staat er daarentegen duidelijk op grote achterstand vanaf het moment dat je, komende uit bijvoorbeeld Afrika, voet aan wal in Europa zet. Alleen een elite die al eerder vertrouwd is gemaakt met de mores van de westerse samenleving maakt er een gerede kans.

Wil je weten of een gelukzoekende Afrikaan hier in Europa goed zal kunnen aarden, neem dan juist die halfbakken IQ test af. En durf de gelukszoeker die laag scoort terug te sturen. Je behoedt niet alleen Europa voor ellende, maar ook die gelukzoeker zelf.

african-iq-of-70-2707-black-and-white-iq-distribution-in-america

Zomaar een grafiekje. Geen idee of deze klopt. Ook geen idee of de website van de hyperlink een goeie is.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *