Gezwicht voor intimidatie??

Peter van Lenth
Volg me

gezwicht voor intimidatieGEZWICHT VOOR INTIMIDATIE. Niks geen aanhalingstekens eromheen. Nee, deze krant concludeert dat het zo is, dus aanhalingstekens zijn niet nodig. Niet nodig? Kom op, redactie, het is echt slechts één uitleg van wat er gebeurd is. En het is bovendien een partijdige uitleg.

Ook het redactioneel commentaar maakte perfect duidelijk naar welke zijde de sympathie van de journalisten van de Volkskrant uitgaat.

Waar gaat het over. Het gaat hier over de zware ongeregeldheden – nee, nu even niet bagatelliseren, het waren echt hèftige rellen – bij de confrontaties over het zwart van Zwarte Piet. De anti’s werden totaal in elkaar geslagen door de pro’s. Dat konden we allemaal toch wel zien? Werkelijk zwààr schandalig, al die hooligans. Pak ze allemaal op en in het gevang ermee. Zal ze leren. Wat denkt dat tuig wel niet, om anderen hun recht op betogen te ontzeggen.

Voorgaande paragraaf is natuurlijk sarcasme. In werkelijkheid ging het om wat eieren en blikjes, gegooid door een gering aantal pro’s. Ook racistische woorden waren afkomstig van enkelen. Voor het gros van de pro’s gold dat ze zich flink inhielden. Inhielden?

Jazeker, ze hielden zich in, want er heerst enorm veel boosheid onder de pro’s. De media en politici hebben vandaag degenen die hun boosheid niet honderd procent onder controle wisten te houden in het centrum van hun ‘berichtgeving’ geplaatst. Daarmee hebben die media en politici het hunne bijgedragen aan de polarisatie. Want weet dat de pro’s het opvatten als het zoveelste bewijs dat ze niet begrepen en gesteund worden.

Ook Rutte, ons aller premier, maakte zich bij hen er niet populairder op, met zijn uitspraak over aso’s (“Maar wat die aso’s hebben gedaan dit weekend…“). Zeker, hij had het niet over alle pro’s, maar toch.

Het is trouwens raar – en dat vindt ook een Groenlinks-kamerlid, al vindt zij het op een andere manier raar – dat Rutte een dubbele boodschap uitzond. Enerzijds maakte hij kenbaar dat men niet rond deze feestdagen moet gaan demonstreren, omdat het tot verstoring van het feest en tot confrontaties leidt. Maar anderzijds nam hij degenen die dat demonstreren daadwerkelijk wilden tegengaan de maat, omdat er een recht op betogen is dat het de overheid verbiedt om demonstreren tijdens het feest te verbieden.

Als de media en politici ècht gesteld zijn op een vreedzame samenleving, dan horen ze gezamenlijk en gecoördineerd toe te werken naar een ethiek die mensen ervan doordringt dat je wel mag betogen tegen het zwart van Zwarte Piet, maar niet tijdens de feestdagen zelf. En bovendien horen ze het onderwerp wel degelijk op het bord van de politiek te leggen. Immers, de politiek hoort zich te bemoeien met àlle onderwerpen waar de bevolking onderling niet uit komt. Dan hoort er iets bij wet te worden geregeld. En geloof me, hier gaat het volk onderling absoluut niet uitkomen. De tachtig procent die het zwart van Zwarte Piet wil behouden, gaat nooit toegeven aan die andere twintig procent. (Hoewel ik moet toegeven dat ik het idee van de schrijver van een ingezonden brief wel aardig vond: Sommige Zwarte Pieten lopen onder een regenboog door en, plop, opeens zijn ze gekleurde pieten. Kinderen waren daarvan onder de indruk, schijnt het.)

Het is overduidelijk dat onze wet iets moet gaan zeggen over de Nederlandse tradities. Die tradities moeten worden beschermd tegen afbraak waar geen fikse – lokale of regionale (!) – meerderheid voor is.

De eeuwen dat in Nederland voornamelijk autochtonen woonden en de informatiestromen vooral binnenlands, of zelfs lokaal, waren, kwamen veranderingen in de tradities voort uit de eigen gelederen. Tegenwoordig zijn vooral de grote steden vergeven van de allochtonen en worden disputen uit geheel andere landen geïmporteerd en (ten onrechte) geprojecteerd, niet in de laatste plaats door dezelfde media die nu zo verontwaardigd doen over de opstandigheid van de verdedigers van de Zwarte Piet traditie. Zo hebben zij de Amerikaanse Blackface discussie geïmporteerd; een fenomeen dat hier volstrekt niet speelde.

Een laatste woord over het racisme dat momenteel bij het Nederlands volk wordt waargenomen. Ja, het zou weleens kunnen kloppen dat dit racisme – dit huidskleur-bewustzijn – is toegenomen. Het wàs er niet, maar de anti’s hebben het goed voor elkaar gekregen. Ze hebben daarmee precies bereikt wat ze juist wilden bestrijden. Tel uit je winst…

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Één reactie op Gezwicht voor intimidatie??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *