Trump vliegt nu echt uit de bocht

Peter van Lenth
Volg me
Trump ZEGT vandaag wel dat hij de Turkse aanval op Syrië veroordeelt, maar dat zijn slechts woorden. Hij moet gewoon zijn keutel van gisteren intrekken!

Deze tweet liet Donald Trump gisteren opstellen:

In de erop volgende tweet maakte hij zijn statement af:

…understands that while we only had 50 soldiers remaining in that section of Syria, and they have been removed, any unforced or unnecessary fighting by Turkey will be devastating to their economy and to their very fragile currency. We are helping the Kurds financially/weapons!

Dacht Trump gisteren werkelijk dat Turkije zich dus gedeisd zou gaan houden? Hoe naïef kan je zijn.

Als hij werkelijk meent dat de VS de Koerden niet in de steek mag laten, dan zal hij als de wiedeweerga moeten gaan handelen. En als hij denkt dat sancties aan het adres van Erdogan daarvoor voldoende zijn, dan zal dat aankomen als verraad aan de Koerden. Die hebben niks aan (dreigen met) sancties; het gaat om harde actie NU.

De Koerden worden NU reeds aangevallen. Er zijn dus NU reeds slachtoffers aan hun zijde. De agressie van Erdogan vindt NU reeds plaats. Sancties gaan op deze zeer korte termijn geen ene zier helpen.

Trump – en daarmee de VS – verspeelt momenteel alle krediet bij zeer veel landen, over de hele wereld. Door zich terug te trekken uit het Midden-Oosten verlost de VS zich inderdaad van zekere problemen, maar er komen veel grotere problemen voor in de plaats. De VS zal als onbetrouwbare partner worden verafschuwd en de rol op het wereldtoneel zal daardoor voorlopig zijn uitgespeeld. Partijen als Rusland en Turkije zullen de gaten die het achterlaat proberen op te vullen.

Een nieuwe, zeer onstabiele, en gewelddadige periode zal aanbreken doordat allerhande machtsblokken (landen, bevolkingsgroepen) zich met elkaar zullen gaan meten. Landen zullen pogingen tot verleggen van grenzen niet willen accepteren en hun legers inzetten. Niet in de laatste plaats zal Israël zich willen weren. Met de VS niet langer in de buurt zal het de hete adem van Syrië, Iran en andere buren nog meer in de nek voelen. De Europese landen zullen zich weliswaar gedwongen voelen militair te handelen, maar ze zullen niet echt durven doorbijten, zeker als het om Turkse agressie gaat.

De geschiedenis staat bol van de oorlogen tussen Europa en Turkije. Er is echter één groot verschil met die vorige eeuwen: In die eeuwen woonden er niet vele miljoenen (ver boven de 6 miljoen) Turken in (West-)Europa. En die Turken voelen zich eerder Turk dan Europeaan, dus bij oorlog heb je ook nog eens te maken met een vijfde Turkse colonne. Oorlog met Turkije voeren als middel om schoon schip te maken, en zo te komen tot een nieuwe periode van vrede, wordt er eigenlijk schier onmogelijk door, temeer daar wij Europeanen allang niet meer weten wat het is om je letterlijk op te offeren voor de westerse idealen van vrijheid en rechtvaardigheid.

Het middel van de sanctie, of het nou door de VS of door Europa wordt toegepast, gaat zeker de Koerden op de korte termijn niet helpen. Ze zijn door Trump gisteren verraden en dat gaat Trump merken. Zijn tweede termijn gaat niet door. Sterker, hij zal eerder moeten aftreden. En het zullen Republikeinen zijn die dat gaan afdwingen. Tenzij hij HEEL SNEL deze keutel intrekt.

Wie mijn artikelen en tweets een beetje volgt, weet dat ik de aanvallen vanuit links op Trump vrijwel steeds beschouw als valse pogingen om hem een hak te zetten. Maar deze actie van Trump kan ook ik niet waarderen. Hij vliegt hier duidelijk uit de bocht. Niet voor niets zijn ook veel Republikeinen er kwaad over. En zelfs de Israëli’s zijn begonnen aan Trump te twijfelen. Trump denkt zelf dat hij een verkiezingsbelofte aan het inwilligen is, maar of de harde kern van Trump-stemmers uitgerekend deze belofte waargemaakt wilde zien durf ik te betwijfelen.

President Donald Trump, keer als de wiedeweerga op je schreden terug, voordat het te laat is!!

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *