“Kankerneger” racisme?

Peter van Lenth
Volg me
En nu gaat Wijnaldum (links) zich er ook nog eens tegenaan bemoeien. Dat wordt nog wat.

Ik durf het te betwijfelen. En die positie in de ontspringende discussie wordt me hogelijk kwalijk genomen. Volgens ‘iedereen’ hoort iedereen, dus ik ook, grote schande te spreken over de spreekkoren van de Bossche fans richting Moreira. Doe ik echter niet, althans niet op de manier die ‘iedereen’ van me verwacht.

Ik zie het vooralsnog als een voorbeeld van de manier waarop de harde kern van alle clubs al tientallen jaren vanaf de zijlijn probeert om individuele spelers van de tegenstander op te fokken. Sommigen gaan daarin verder dan de meesten en ze schuwen daarbij geen enkele krachtterm en belediging. Brillenjood, vuile jood, kankerjood, homo, flikker, nicht, kankertiefuslijer, tiefuskankerlijer, mafkees, kankerlul, lulhannes, kutturk, kutmarokkaan, kleuterneuker, pedo, eikel, stinkfluit, kankerboer, lange wortel, noem maar op, en inderdaad ook kankerneger, banaan en aap.

Voor veel van die scheldende fans geldt dat het niet om racisme gaat, wel om onbeschoftheid, óók als het om afkomst gaat. Zulke onbeschoftheid op de tribunes zouden we zeker moeten aanpakken, en dat vind ik al heel veel jaren. Maar dat moeten we aanpakken door de individuen eruit te plukken en op een effectieve manier een stadionverbod te geven, naast andere maatregelen, zoals heropvoeden of anders vervolgen voor verstoren van de openbare orde of (voetbalwet) van een normaal verloop van de voetbalwedstrijd. In elk geval moet er niet vervolgd worden voor racisme, want dan moet je hard kunnen aantonen dat het scheldende individu ook echt racistisch denkt. Terwijl de kans fiks is dat die persoon, bij ondervraging, zelf een neger of marokkaan of turk als vriend heeft. Nou, daar ga je dan met je beschuldiging. Inconsequent zou het natuurlijk wel zijn; enerzijds iemand uitschelden voor kankerneger en anderzijds een vriend hebben die uit Afrika komt. Of noem het een gebrek aan weldenkendheid. Maar we zijn nou eenmaal niet allemaal even goed opgevoed, toch?

Er speelt trouwens nog iets. In Italië is er momenteel discussie over Balotelli. Balotelli – 36-voudig international van Italië, nu in zijn nadagen spelend bij Brescia, in de streek waar hij opgroeide – liep tijdens de wedstrijd tegen Hellas Verona boos het veld af, na op hem gerichte apengeluiden, en wilde eigenlijk niet meer voetballen. Frappant is dat ‘fanatieke fans’ van zijn eigen club het opnamen voor de fans van Hellas Verona. Hun argument: Ze vinden Balotelli buitengewoon irritant en arrogant. Een citaat:

“We twijfelen er niet aan dat Balotelli Italiaans en zelfs Bresciaans is, maar dat rechtvaardigt zijn arrogante houding niet. Zijn capriolen zijn maar al te bekend. Hij moet zich eens opofferen en passie, respect en motivatie tonen. Daar lijkt hij totaal onbekend mee.”

Een leider uit de harde kern van Hellas Verona verklaarde Balotelli geen echte Italiaan te vinden. Hij zou onitaliaans zijn in zijn gedrag en in zijn normen en waarden.

Je kan dat laatste racistisch vinden, maar dat is het niet per sé. Zeer wel mogelijk heeft die leider vrienden die al evenzeer Afrikaanse wortels hebben en waarvan hij vindt dat ze zich wèl italiaans gedragen. Dan valt het racisme-argument bij de rechter echt in duigen.

Vandaag – tussen 18 en 19 uur – was er op Radio1 een discussietje. Eén persoon durfde, net als ik hier, te betwijfelen of het hier allemaal om echt racisme ging; zijn argumentatie leek behoorlijk op de mijne. Hij kreeg van zijn discussiegenote – een zo te horen Surinaamse vrouw – echt direct de wind van voren. Hoe hij het durfde een en ander goed te praten! Alsof hij het goedpraatte. Nee, natuurlijk praatte hij het niet goed. Maar hij liet wel zien dat je er ook anders tegenaan kan kijken. Wat mij betreft zijn we erbij gebaat de racismekaart weer terug te steken in het kaartspel. Eerst maar eens de uitscheldkaart nader bestuderen. Die zal alles veel beter kunnen verklaren, en maatregelen tegen uitschelden zijn een stuk makkelijker uit te voeren. Waarbij ik ervoor pleit om de individuen ertussenuit te plukken en de verdere groep met rust te laten. Én, de media moeten zich erbuiten gaan houden. Dus géén volksgericht meer. Géén hetze meer tegen een supportersschare of voetbalclub. Individuen eruit plukken en hen heropvoeden of anders pittig straffen.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *