De anderhalvemetermaatschappij, zie je het voor je?

Peter van Lenth
Volg me

Zie je het voor je? Het kantoor dat recent een metamorfose naar een kantoortuin met flexwerkplekken onderging, heeft wederom een metamorfose ondergaan. De buro’s staan nu ruim van elkaar af en menige flexwerker heeft een eigen muis en toetsenbord in de eigen locker liggen, want die zijn er niet langer bij de buro’s. De schoonmaakster ontsmet elke avond elk buro en elke monitor. Toch is er geen tekort aan buro’s ontstaan, want menigeen werkt vanuit huis waar dat voorheen niet mocht.

Zie je het voor je? Het restaurant heeft de tafels ruim van elkaar af gezet. De prijzen zijn erop aangepast, niet langer alleen bepaald door het bestelde, maar ook door de tijd dat de klanten de tafel bezet houden. Een tafel de godganse avond bezetten is daarmee heel duur geworden. Er zijn ook meerdere instapmomenten, van laat in de middag tot laat in de avond. Zo kunnen toch nog veel mensen uit eten.

Zie je het voor je? In de bioscopen zijn de rijen sterk verruimd en in plaats van enkel stoelen is er nu sprake van banken van diverse breedte. Mensen reserveren niet langer stoelen, maar banken. Tussen de banken is uiteraard veel loze ruimte gekomen.

Zie je het voor je? Ook in de stadions zijn de stoelen vervangen door banken van diverse breedte, terwijl van elke twee rijen er eentje is opgeheven. De vakken voor staanplaatsen zijn omgetoverd tot vakken met banken. Stadions hebben hun capaciteit zien halveren.

Zie je het voor je? Idem zijn de stoelen in theaters en concertzalen omgezet naar banken. Verreweg de meeste zijn tweezits. Zalen voor 300 man kunnen nu nog maar 100 man bergen, want niet alleen is elke oneven rij verdwenen, maar ook moet er veel ruimte blijven tussen de tweezits banken.

Zie je het voor je? Bankjes in parken mogen alleen nog worden bezet door mensen die elkaar kennen.

Zie je het voor je? Een café vereist voortaan een cafépas waaruit blijkt dat je in de nabijheid woont.

Zie je het voor je? Op terrassen mag je niet langer gaan aanzitten aan een tafel waar reeds minstens één ander zit. En tussen de tafels – inclusief de omringende stoelen – is een grote afstand verplicht.

Zie je het voor je? Op de stranden mogen elkaar vreemde mensen niet meer binnen anderhalve meter van elkaar af liggen. Euh, wacht eens, dat deden ze toch al nooit, dus daar verandert niets. Maar waarom mag men nu dan niet naar het strand? Waarom worden we ervan geweerd?

Zie je het voor je? De stoelenrijen in vliegtuigen zijn omgebouwd tot ruime coupés voor enkelingen, paren en families. Het onboarden neemt veel meer tijd in beslag, want dat gaat dan echt per coupé. Vliegen is door dit alles veel duurder geworden, wat heeft geleid tot een lager aantal passagiers. Dat heeft echter niet geleid tot minder vluchten, want per vlucht zijn het veel minder passagiers. Het negatief effect van de luchtvaart op het milieu is daarom helaas niet afgenomen.

Zie je het voor je? Allemaal maatregelen die voorlopig misschien wel ietsje werken tegen het coronavirus. Maar wat nu bij een virus dat een net even ander verspreidingsmechanisme hanteert? Gaan we dan wederom de maatschappij helemaal anders inrichten?

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *