Politiechef Martin Sitalsing maakte een knieval

Peter van Lenth
Volg me

Martin Sitalsing, neef van Sheila Sitalsing, is politiebaas van Midden-Nederland. Dat is een ronduit hoge positie binnen het politiekorps. Sitalsing heeft iets heel doms gedaan. Collega’s, vooral de lagere in rang, namen hem dat heel kwalijk, maar de nòg hogeren houden hem toch de hand boven het hoofd. Wat is het geval?

Martin Sitalsing heeft de knieval gedaan; zie de foto. Die foto heeft hij vervolgens zelf gepubliceerd op LinkedIn. (Waarom toch op LinkedIn? Dacht hij echt dat het zijn CV ten goede zou komen?) Op dit moment is de foto trouwens weer verwijderd. Zoals gesteld waren er veel (lagere) collega’s die hem de knieval zeer kwalijk namen. Hun kritiek drong half tot hem door en hij bood een soort van verontschuldiging aan:

Hij probeert dus eronderuit te komen door te suggereren dat het knielen blijkbaar “steeds politieker gemaakt is”. Dat is toch wel een heel merkwaardig verweer. Immers, het was al vanaf het allereerste voorval een superpolitiek statement.

Het op de knieën gaan begon met Colin Kaepernic in 2016, en meteen ontbrandde een heftige strijd toen ook Trump zich erin mengde. De VS raakte verdeeld in twee kampen: enerzijds degenen die Kaepernic een held vonden en hem gingen nadoen, en anderzijds degenen die hem zagen als iemand die het nationale volkslied onteerde. Immers, hij deed de knieval juist tijdens het spelen van dat volkslied; een moment waarop je geacht wordt te staan met de hand op je hart. Nou, als dàt geen politiek statement is…

Ongelooflijk dat korpschef Sitalsing niet al meteen het politieke van het statement inzag. Hij mag dan wel denken dat hij middenin de hedendaagse maatschappij staat, maar ik moet constateren dat hij er dan wel in rondloopt met een waas voor ogen.

Even erg is dat de andere hoge pieten van het politiekorps hem niet streng terug hebben gefloten. Sterker, wat te denken van de volgende uitspraak van zijn collega van het hoge noorden. Uit een artikel van de NRC:

… Dat geldt ook voor Gery Veldhuis, politiechef van Noord-Nederland. Hij heeft geen bezwaren tegen collega’s die knielend mee demonstreren tegen racisme: „Ik heb ze gezien en ben trots op ze.”

Het lijkt me dat ook deze politiechef te ver is gegaan.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *