The staircase

Vanavond heb ik gekeken naar de 3e aflevering van The Staircase, een documentaire over een rechtszaak in de Verenigde Staten. Het blijkt te gaan om maar liefst 8 afleveringen en zolang houd ik het echt niet vol. Dus heb ik maar eens gegoogled en wat blijkt… De man is veroordeeld! Het is toch niet te geloven! Hier zijn wat hyperlinks:

Op http://www.documentaire.nl/doc.asp?oId=2413 staat de volgende tekst: …Tegelijkertijd leren we de strategie├źn kennen van de rechtelijke macht. Een macht die niet zo eenduidig en objectief is als wel wordt aangenomen. De vraag: schuldig of niet schuldig lijkt een eenvoudige, maar blijkt moeilijk te beantwoorden. Kan een jury onpartijdig een oordeel vellen? Zijn rechters niet gevangen in hun eigen vooroordelen? Door het oproepen van deze vragen zal deze documentaire van het begin tot het einde blijven boeien en tot nadenken stemmen.

Op de volgende website krijg je een aardig overzicht van het verloop van de 8 afleveringen. Het geeft ook een beeld van wat in de VS wel Court TV wordt genoemd: http://www.courttv.com/trials/novelist/

We hebben het weleens over vooroordeel. In de zin dat een gebrek aan kennis tot een negatieve beeldvorming leidt. Maar na 3 van de afleveringen is mijn vooroordeel over het Amerikaanse rechtssysteem minder dan het was, en ik ben er momenteel negatiever over dan ik was. Of zou ik eerst alle 8 afleveringen moeten zien (nog minder vooroordeel) voordat ik er pas echt wat over mag zeggen?

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *