Peter Giesen bereidt ons voor op strategisch stemmen

Kijk, dàt was nou echt extreem-rechts.

De Volkskrant, bijlage Zaterdag, pagina 19, artikel ‘Blijft het midden overeind?’, door Peter Giesen. Lees even mee, al is het een vrij fors citaat (mijn vet):

… Dat past in een historische trend, gesignaleerd door drie Duitse economen die verkiezingsuitslagen tussen 1870 en 2014 hebben geanalyseerd. Als een crisis een recessie inluidt, neemt de steun voor de flanken alsnog toe. Vooral extreemrechts profiteert, aldus de historici.
‘Als het acute gevaar is geweken, begint het zwartepieten. De flanken zijn sterk in het aanwijzen van zondebokken. De banken, migranten, de Europese Unie’, zegt De Vries. Het verhaal van de coronacrisis past goed in het discours van partijen als Forum voor Democratie, het Rassemblement National van Marine Le Pen of de Lega van Matteo Salvini. Het gevaar komt van buiten, in een wereld van open grenzen, miskend door een politieke elite die weigert de grenzen te sluiten om de bevolking te beschermen. Corona kan uitgroeien tot een krachtig symbool tegen globalisering: na migranten brachten open grenzen ons ziekte en dood.
‘Het is natuurlijk mogelijk dat de flanken alsnog profiteren. In Nederland staan PVV en Forum nu op 20 procent. Dat kan groeien tot 25 tot 30 procent. Maar uit al onze cijfers blijkt dat het vertrouwen in Baudet of Wilders als premier heel laag is, behalve bij hun eigen aanhang. Kiezers van andere partijen hebben een enorme antipathie tegen deze politici. Als een van hen kans maakt om premier te worden, zullen veel mensen strategisch stemmen om dat te verhinderen‘, relativeert Peter Kanne.

Zo gaat dat dus. Peter Giesen gebruikt zijn journalistieke macht om ‘de Volkskrantlezers’ alvast voor te bereiden op het moment dat toch maar beter wel een strategische stem kan worden uitgebracht; en dat alles om te verhinderen dat extreem-rechts aan de macht komt. Dat is vanuit mijn optiek een verhulde vorm van polariseren.

Op zich ben ik het eens met iedereen die vindt dat we moeten voorkomen dat extreem-rechts aan de macht komt. Maar de PVV en FvD zijn niet extreem-rechts. Toch blijft de redactie van de Volkskrant dat hardnekkig uitdragen en daarin schuilt hem het polariseren. Zouden kranten als deze ophouden de PVV en FvD te framen als extreem-rechts, dan zou die “enorme antipathie” snel wegebben en daarmee ook die kans op dat “strategisch stemmen”.

Peter Giesen zaait haat, uit naam van de hele Volkskrant-redactie.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *