Is dit het échte verhaal over Tom Egbers?

Bij Khalid biechtte Tom Egbers op dat hij inderdaad drie jaar lang een relatie met een collega had gehad en dat zij ook wel hadden gezoend, maar, zo stelde hij uitdrukkelijk, dat zij géén seks hadden gehad. Het hele verdere verhaal van Tom was integer, coherent en wekte veel sympathie op, maar dit facet liet de kijker toch wel in vertwijfeling achter. Hoe is het mogelijk dat iemand drie jaar lang wel zoent, maar niet (verdere) seks heeft? Bill Clinton indachtig kreeg vast menigeen het gevoel dat Tom er zo zijn eigen unieke definitie van seks op nahoudt. Of dat Tom de nodige details tòch verborgen wilde houden, voor de kijker én wellicht ook voor zijn vrouw. De grote vraag hier is of Tom hier loog, of dat de seks in hun relatie toch beperkt bleef tot zoenen. Het kan als volgt zijn gegaan:

Tom en Jenny (laten we haar Jenny noemen) voelden zich tot elkaar aangetrokken, zoals dat nu eenmaal wel vaker gaat tussen man en vrouw (sorry, tussen mensen). Toevallig woonden ze vlak bij elkaar en zo kwam het dat hij haar geregeld met zijn auto afzette bij haar huis. Op een keer nodigde ze hem uit om haar stekkie te bezichtigen. Ze schonk wat in en ze kletsten wat, aanvankelijk over toestandjes op het werk, maar ook werden al wat privé-dingetjes gedeeld. Het bleek te klikken; zij was empathisch, stelde zich open op, liet hem blijken vrij van geest te zijn en vertelde ook wat over haar eigen sores. Hij – zelf verre van onaantrekkelijk – vond haar niet alleen een mooie vrouw, maar begon langzaamaan het midlife-gevoel te ervaren. Ook was het bij hem thuis stabiel, maar evengoed kon hij zijn ei bij zijn eigen vrouw niet helemaal kwijt. Tegen Jenny vertelde hij, tot zijn eigen verbazing, details over zijn relatie thuis die ook zijn beste vrienden niet wisten. Jenny reageerde met begrip en dat vond hij fijn. Afijn, hij ging weg, naar huis. Maar het zou niet bij die ene keer blijven. Tom begon Jenny, bij haar thuis, steeds vaker in vertrouwen te nemen. En Jenny op haar beurt hem ook over wat zij allemaal meemaakte. Wanneer het bij praten over dingen zou zijn gebleven, hadden we kunnen spreken over een platonische relatie. Maar het ging zo langzamerhand toch ietsje dieper. Er volgden hugs en aaien over de bol, knus tegen elkaar aan zitten op de bank en uiteindelijk werd er inderdaad gezoend. Maar toen!

Bij dat zoenen schrok Tom toch wel van de situatie. Opeens drong het besef door dat hij begonnen was aan vreemdgaan, iets wat hem al vaker was overkomen en waarvan hij had beloofd dat niet meer te doen. De aanraking van een mooie vrouw die uitstraalt jou meer dan leuk te vinden, is zo ongeveer een garantie voor willen zoenen én méér. Toch hield Tom in. Jenny begreep dit, want ook zij zat met een dilemma: weliswaar verliefd geworden op een mooie man waarmee ze bovendien goed kon praten, maar stoken in een huwelijk was ook haar te ver gaand. Het zoenen leidde niet tot meer seks; ze besloten zich te beheersen. Maar evengoed voelden beiden behoefte die intieme ‘gesprekken’ vol te houden, want hun onderlinge openheid en medeleven ervoeren beiden als heilzaam, en ja, ook ervoeren ze zinneprikkeling, al moesten ze die bedwingen. Wel moest het verborgen blijven, wisten ze, want het zou niet worden begrepen door Tom’s vrouw. Die zou niets geloven van zo’n type relatie buiten de deur.

Zo ging het zelfs een drietal jaren ‘goed’. De wederzijdse behoefte bleef en het liep niet uit de hand, zo vonden beiden. Naar hun gevoel was het ook niet écht vreemdgaan, want er was geen échte seks. Het was hooguit wat knuffelen en huggen, naast een platonische relatie.

Totdat Tom’s vrouw, Janke, er toch achter kwam. Tom biechtte het allemaal op, maar kon Janke er inderdaad niet van overtuigen dat het geen traditioneel vreemdgaan was. Dat ‘zoenen’ was voor haar voldoende reden om het vreemdgaan te noemen, en ze kon zich ook niet voorstellen dat er echt nooit méér was gebeurd in bed of op de bank. Bovendien bleek haar dat Tom het veel over hun relatie had gehad, ook over de zaken die niet zo goed liepen.

Janke besloot Jenny te bellen. Uit dat gesprek bleek Janke dat Jenny allerhande details over haar en Tom wist die Janke vertrouwelijk achtte. Bovendien schrok ze van de opvattingen van Jenny, die het feitelijk opnam voor Tom. Haar meningsverschillen met Tom bleken niet langer een interne aangelegenheid; ze moest voortaan in haar eentje tegen twee bekvechten. Dat pikte Janke niet en ze eiste dat hij die relatie, hoe dan ook, onmiddellijk zou beëindigen. Tom deed nog een uiterste poging haar ervan te overtuigen dat het vooral platonisch was, maar het mocht niet meer baten. Hij koos eieren voor zijn geld.

Voor Jenny was dit zuur, want zij verloor hiermee radicaal een intieme vriend waarmee ze eigenlijk best oud had willen worden, maar waar ze al die tijd toch niet mee het bed was ingestapt juist uit respect voor het feit dat hij al getrouwd was. Ze probeerde te redden wat er te redden viel, en misschien vond ze bovendien dat Tom eigenlijk bij haar beter af zou zijn dan bij zijn vrouw. Dat was dan een inschattingsfout, maar zo gaat dat in de liefde wel vaker. In elk geval begon zij, nadat Tom het radicaal had uitgemaakt, nu ook onaardige dingen te zeggen, over Janke en over Tom. Die onaardige uitspraken raakten Tom hard. Er ontwikkelde zich bij hem het gevoel dat hij zich misschien al die jaren heel erg had vergist in Jenny. Van ‘lieve schat’ werd zij tot ‘secreet’; iets dat we in de liefde heel vaak zien gebeuren. Voordeel is dat afscheid nemen erdoor vergemakkelijkt wordt, dat dan weer wel.

Resumé: Was Tom hier de dader en Jenny het slachtoffer? Nee, het was een vorm van een liefdesaffaire. Een vorm die veel vaker voorkomt dan we denken. Lang niet altijd leidt een liefdesaffaire tot seks in bed. Veel vaker blijft het steken in heimelijk knuffelen, met name als men weet dat verder gaan kan leiden tot huwelijksperikelen. Maar nu dit alles naar buiten is gekomen, is er tòch sprake van een slachtoffer: Tom Egbers. En de dader? Dat is de Volkskrant.

Peter van Lenth
Bladwijzer de permalink.

Over Peter van Lenth

Vroeguh was ik hartstikke links en gaf ik op rechts af. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Welke? Lees mijn artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *